Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Har man en allergi är ens kropp överkänslig för ämnen som människan annars brukar tåla. Dessa ämnen kan vara pollen från växter, kvalster som finns i damm, vissa sorters mat, hår från djur och kemikalier som kommer från insektsbett. Det kan betyda att man får utslag eller får svårt att andas. Hos vissa personer är allergin så stark att de kan hamna i chock och till och med dö. Får man en kraftig allergichock måste man ta sig till sjukhus eller läkarstation. Nu finns det läkemedel som hjälper till att mota allergiska reaktioner, även om de inte helt kan bota allergin.

Astma

Har man astma drar sig luftvägarna i halsen samman och man får svårt att andas. För att öppna luftvägarna igen används en inhalator, en liten plastdosa som innehåller läkemedel i pulverform. Den som får ett astmaanfall öppnar inhalatorn, håller den mot munnen och andas in läkemedlet.

Eksem

Eksem är en inflammation i överhuden och beror på att man har kommit i kontakt med ett ämne som ens kropp är överkänslig för. Eksemet kliar och svider ibland. Det kan se ut som röda utslag, små blåsor och ibland flagnar huden och faller av. Vanliga typer av eksem är de som kommer av att man inte tål vissa material, som nickel, krom eller gummi. Kemikalier kan ge eksem – allt från ämnen i våt cement till vanliga tvålar. Man kan till exempel få problem med sina smycken om man har nickelallergi. Också allergi mot pälsdjur kan ge eksem.

Atopiskt eksem är något man kan få i hudveck och mellan leder, till exempel i armhålorna och i ljumskarna. Här blir huden torr, irriterad och man får utslag och fjällar. Vart atopiskt eksem kommer ifrån vet man ännu inte. Det kan hända att kroppen reagerar på den värme som naturligt uppstår i vissa delar av kroppen.

Kvalsterallergi

Kvalster är en form av spindeldjur så små att vi oftast inte kan se dem. Vår värld är full av kvalster. De lever överallt i våra hus, i våra sängkläder, bland våra växter och i fukt. De finns till och med på våra kroppar, vilket är helt naturligt. De flesta kvalster gör ingen skada alls. Har man kvalsterallergi är de dock ett stort problem. När kvalster äter bryter de ned födan med enzymer. Enzymer är biologiska beståndsdelar som skyndar på olika typer av biologiska och kemiska reaktioner utan att själva krympa i styrka. Kvalsterallergi kan ge eksem som kliar och svårigheter att andas.

Det finns läkemedel som lindrar kvalsterallergi, men vissa typer av utslag verkar inga läkemedel hjälpa mot. Det finns till exempel ett kvalster som sprids av vildkaniner och lever både i jorden och i luften. Man reagerar olika starkt på dessa kvalster beroende på hur mycket vita blodkroppar man har i blodet. För vissa som är drabbade kan läkemedel som kortison hjälpa, men för andra fungerar det inte alls.

Matallergi

Matallergi ska inte blandas ihop med till exempel laktosintolerans, som beror på att tarmarna är känsliga för enzymet laktas. Har man allergi beror det på överkänslighet mot andra ämnen. Om man har mjölkallergi tål man inte proteinet i mjölken. Nötallergi och skaldjursallergi är två andra vanliga exempel. Får man i sig dessa ämnen man inte tål kan man drabbas av en massa olika allergiska reaktioner, som magont, klåda, andningsbesvär och illamående. Enklast är så klart att försöka undvika dessa livsmedel. På de flesta förpackningar står det om maten innehåller något som kan vara giftigt för allergiker, till exempel nötter.

Pollenallergi

Pollenallergi kommer av en kraftig reaktion mot pollen, frön som växter använder för att föröka sig. Under våren far pollen omkring i luften och är man allergisk är det svårt att undvika dem. Det känns som om man fått en ordentlig förkylning och är allergin riktigt stark kan man få svårt att andas.

Det finns läkemedel i form av nässpray eller tabletter som hjälper till att lindra allergianfallen.Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2022 Unga Fakta AB