Böcker
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Litteratur om vikingar börjar skrivas redan under vikingatiden. I de kristna länderna i Europa nedtecknades olika redogörelser för vikingarnas framfart, ofta skrivna av munkar på latin.

Adam av Bremen (död 1076) är en av de mer berömda, men även de missionärer som kom till Skandinavien har bidragit med mycket. Ansgar (801-865) grundade Sveriges första kristna församling i handelsstaden Birka, och har skrivit mycket om just denna plats. Detta är mycket värdefull information för historikerna.

Bland vikingarna själva fanns skalderna, som diktade gudasägner och historier om olika sagohjältar. De återberättade också historiska personers öden och äventyr med viss krydda. Ofta blandas jättar och troll in även i sådana historier.

Island var skaldernas ö. Här har diktare som Snäbjörn, Hravn Önundarsson och Gils Illhugasson berättat, sjungit och slagits sina liv igenom. De flesta skalder var nämligen både poeter och krigare. Vissa av dem blev så uppskattade av kungar och hövdingar att de kunde bli hovskalder, och leva på sitt berättande.

Snorre Sturlasson

Den som nedtecknat de isländska sagorna och asasagorna åt eftervärlden är Snorre Sturlasson (1179-1247). Han var son åt en isländsk kristen småhövding, men växte upp hos Jon Loptsson, som ansågs vara nordens visaste man under den här tiden. Hos honom lärde sig Snorre läsa, skriva och tala flera språk.

Snorre har nedtecknat ”Eddan”, en samlig gudasagor och visdomsord, och olika hjältesagor. Han skrev också olika kungakrönikor, som även de låter mest som vilda äventyrsberättelser när man läser dem idag.

Under 1600-talet översattes Snorres Edda över stora delar av Europa från isländska till latin. Sagosamlingen har sedan dess tryckts om otaliga gånger i olika versioner.

Författare i Sverige

År 1811 bildades det Götiska förbundet i Sverige. Det här var ett samfund konstnärer som ville lyfta fram vikingatiden och romantisera den.

Frithiofs saga

Frithiofs saga av Esaias Tegnér.
Författaren och poeten Esaias Tegnér (1782-1846) utkom 1825 med ”Frithiofs saga”, ett diktepos som bygger på en av de isländska sagorna. Hjälten Frithiof får inte gifta sig med sin barndomskärlek, och blir så rasande att han ger sig ut på plundringståg. Efter att ha visat både stort mod och styrka återvänder han hem och får till slut sin älskade Ingeborg.

Boken blev en stor framgång, och inspirerade till många liknande verk. Framför allt publicerades flera romantiska vikingadikter i ”Iduna Tidning”, som gavs ut av det Götiska förbundet.

Under andra världskriget skrev Jan Fridegård tre romaner som utspelar sig i vikingatiden, ”Trägudars land” (1940), ”Gryningsfolket” (1944) och ”Offerrök” (1949). Han använde vikingatidens hårda liv för att peka på att dåtidens fattiga bönder, statarna, inte hade det mycket bättre idag. Fridegårds böcker påminner inte särskilt mycket om Eddans mustiga sagor, och det är heller inte meningen.

Röde Orm

Röde orm av
Frans G Bengtsson.
En bok som däremot haft de isländska hjälteskrönorna som förlaga är Frans G Bengtssons (1894-1954) ”Röde Orm” (1941).

Den unge skånebonden Orm tas ombord mot sin vilja på ett vikingaskepp, men snart följer äventyr på äventyr, ofta tillsammans med den jämnårige vännen Toke. Orm seglar över stora delar av världen och blir till slut en av de främsta vikingarna ombord på sitt skepp. När han är gammal återberättar han sina upplevelser för alla som orkar höra på.”

Röde Orm” är en spännande och rolig bok som kan läsas av äventyrslystna i alla åldrar. På senare tid har boken gjorts till seriealbum av tecknaren Charlie Christensson.

Erik Vikings Saga

Filmkomikern och historien Terry Jones bok "Erik Vikings Saga" (1983) är ett härligt äventyr, där nordmannen Erik råkar ut för en rad fantastiska saker. Han och hans tappra besättning möter jättar, drakar och döden själv, bland mycket annat. Boken är också proppfull med Michael Foremans fina illustrationer.

Sångaren och låtskrivaren Martin Eriksson, mer känd som E-type, kom ut med boken ”Sveakampen” 1999, som är ett vikingaäventyr i de isländska sagornas anda, men avsedd för läsare i tonåren och nedåt. Just nu håller boken dessutom på att bli ett dataspel, med musik av E-type.

Valhall
Serier - Valhall

De mustiga seriealbumen Valhalla av dansken Peter Madsen, bygger på de olika gudasagorna ur Eddan. Det här är en utmärkt ställe att börja bekanta sig med asagudarna. Serien är både rolig och vältecknad, men samtidigt trogen sagorna.

Hagbard Handfaste
Hagbard Handfaste

Världens mest kände litteräre viking måste nog annars vara Dik Brownes dryge seriehjälte Hagbard. Det är inte mycket som kretsar i denne nordbos värld, förutom hembestyr, öl och ett och annat plundringståg. Serien zoomar ofta in på vardagskomiken, som vi alla har omkring oss. Vanliga besvär brukar handla om Hagbards försök att kommunicera med sin vän, ultra-ultra-idioten Tur-Ture.

Boktips

Asken Yggdrasil (1973), Alf Henriksson
Gudar och hjältar i nordisk mytologi (1979), Brian Branston
Asasagan (1981), Åke Ohlmarks
Hagbards Härjningshandbok (1986), Dik Browne
Följ med till vikingatiden (1991), John D Clarke
Vikingar (1995), Gustaf Trotzig
Fakta i närbild: Vikingar (1996), Susan M Margeson
Vikingaträl (2004), Kim M. Kimselius
Valhall-böckerna, Peter Madsen


Böcker

Film

Länkar


Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB