Vagn Åkason
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Vagn var en vikingahjälte från den danska ön Fyn. Med all säkerhet var han en stor kämpe och en mycket speciell man, men hur mycket av historierna kring honom som faktiskt är sanna, får var och en avgöra.

Vagn var sonson till Palna-Toke, som byggde Harald Blåtands krigarborg Jomsborg. Han växte upp bland vikingakrigare och fick tidigt lära sig plundra och slåss. Vid tolv års ålder förde han befäl över ett eget långskepp och 50 man.

Han var ännu inte upptagen i Jomsvikingarnas gemenskap, och då han var i tonåren bad han deras ledare, jarl Sigvalde, att få bli en av dem. Sigvalde avvisade Vagn föraktfullt, varpå ynglingen utmanade både honom och hundra av hans män på envig – en i taget förstås. Det tog flera dar innan bataljerna var över, men då hade Vagn lyckats ge dem alla smörj.

Naturligtvis blev Vagn själv jomsviking. Då de skulle dra i fält mot Norges härskare Håkon Ladejarl svor han på denna högtidsdag att dräpa den hatade storgodsägaren Torkel Leira i Viken, och gifta sig med hans dotter. Det här var ett löfte värt en riktig viking, men det gick inte riktigt som Vagn tänkt sig.

Efter en drabbning med Torkels Leiras kämpar blev han och en stor grupp av hans vapenbröder tillfångatagna, och sattes på en trädstam för att halshuggas. Det var Torkel själv som höll i yxan, men då det blev Vagns tur slet han sina fjättrar, grep tag i vapnet och klöv Torkels huvud istället.

Håkons son Erik tyckte det var bra gjort, och såg till att både Vagn och hans kamrater blev benådade. Dessutom ordnade han så att Vagn fick gifta sig med Torkels dotter, och tillsammans blev de stamfäder för en mycket ryktbar släkt...


Harald Blåtand

Harald Hårfagre

Ottar Vendelkråka

Sven Tveskägg

Egil Skallagrimsson

Vagn Åkason


Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2023 Unga Fakta AB