Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Havets vatten

Havets vatten täcker 7/8 av planeten jorden. Utan det skulle vår värld vara stendöd – ett torrt, livlöst stenklot i rymden. Även för 4000 miljoner år sedan var det så. Jorden höll på att svalna efter att ha bildats och vattenmolekyler började bildas i den tidiga atmosfären. Till slut klumpade de ihop sig i moln och det första regnet föll. Det slutade inte ösa ner förrän flera årmiljoner senare och då hade oceanerna hunnit bildas.

Havets vatten ligger inte still. Det avdunstar när det värms upp av solens strålar och stiger upp i luften som dimma. Inte allt på en gång förstås, men till slut har de miljontals små luftburna dropparna bildat regnmoln som släpper ifrån sig vattnet igen.

Havsvattnet kan regna ner var som helst. Väldigt mycket sjunker ner i marken. Om regnet är havsvatten varför är det då inte salt? Och varför är just havsvattnet salt överhuvudtaget? Saltet, som är en mineral, är tungt och stannar kvar i havet när vattnet sakta avdunstar. När det regnade långt borta i urtiden spolades saltet loss från urbergen och följde med ut i vattnet.

Till en början var vattnet inte särskilt salt, men detta förändrades när kretsloppet sattes igång. Det nedregnade havsvattnet rinner alltid tillbaka till havet. Det fyller floder och samlas i sjöar, men nästan alla vattendrag får vatten från någon källa och rinner vidare till en annan. Ibland går vattenlederna under marken och syns då inte. De flesta brunnar som används till dricksvatten kommer ur underjordiska vattenådrar.

Saltet finns också i detta så kallade sötvatten men i så små mängder att vi inte han känna smaken. Du kan kanske tänka dig att dessa små saltmängder blir rätt stora när alla vattenådrar tillsammans rinner ut i havet. Det är farligt att dricka saltvatten. Blodet får en för hög salthalt och till slut skadas också hjärnan. Får man i sig för mycket saltvatten (till exempel i en stor kallsup) reagerar kroppen och man spyr upp det.

Vattnet i havet ser antingen ut att vara blått eller grönt. Egentligen är det genomskinligt men speglar det blåa eller gröna ljuset som du kan se som färger i en regnbåge. Regnbågen består ju också av vatten och syns när solljuset faller genom moln av små vattendroppar.


Havets vatten

Under ytan

Havets rörelser

Kretsloppet

LivsmiljöerTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB