Byteshandel | De första mynten | Sedlar | Handel med andra länder | Skatt | Hur man tillverkar pengar | Banker
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Hur man tillverkar pengar

I ett land är det statens egen bank som tillverkar och skickar ut pengar. I Sverige är det Riksbanken som tillverkar alla sedlar och mynt. Det är också de som bestämmer hur sedlarna ska se ut och vilka personer som ska avbildas på en sedel. Från början fanns det bara text, siffror och några dekorationer på sedlarna. 1890 avbildades den första historiska personen, Gustav Vasa, på en sedel. Sedan har andra kungar följt och på senare år naturvetaren Carl von Linné på hundralappen och författaren Selma Lagerlöf på tjugokronorssedeln (det är därför tjugan ibland kallas en "selma").

Mynttillverkning
Alla svenska mynt görs av myntverket i Eskilstuna. Att tillverka mynt kallas att prägla. Silver var länge ett vanligt material till mynt, men eftersom värdet på silvret i ett mynt var högre än myntets valör blev det till slut för dyrt att göra mynt på det sättet. 1971 försvann silvret helt i mynten. Nickel var länge vanligt, men eftersom många människor är allergiska mot nickel har man försökt ersätta det med andra metaller. De kopparfärgade 50-öringarna och de guldfärgade tiorna är helt fria från nickel. Förutom de mynt som vi använder för att handla präglar myntverket också mynt som säljs vid speciella tillfällen, som jubiléumsmynt, minnesmynt, med mera. De gör också medaljer, bland annat nobelpris-medaljerna. Du kan läsa mer om myntverket och svenska mynt här: http://www.myntverket.se/

Sedeltillverkning
Alla svenska sedlar tillverkas på Tumba Bruk utanför Stockholm. Man använder råbomull för att producera en speciell pappersmassa som gör sedlarna tåligare än om de var gjorda av vanligt papper. Det finns flera säkerhetsdetaljer som ska göra sedlarna extra svåra att förfalska. Vattenstämpeln är en del av sedeln där pappret är tunnare och bildar mönstret av en bild. Om man håller upp en sedel med ljuset kan man se vattenstämpeln. Säkerhetstråden löper rakt igenom sedeln och syns som en mörk linje om man håller upp den mot ljuset. På 100-, 500-, 50- och 1000-kronorssedlarna finns ett folieband med hologrameffekt, där man kan se valören plus tre kronor, en ros eller ett skepp. Det finns också ett streck någonstans, som egentligen är en rad mycket liten text som bara går att läsa i ett mikroskop. Särskilda invävda fibrer och trådar gör också en sedel svår att kopiera. Det mesta i själva tryckmetoden är topphemligt. Alla sedlar kostar i material och arbetstid ungefär en krona. Runt om i världen använder man olika pappersblandningar till sina sedlar, utom i Australien där man också har sedlar i plast!

Falska pengar
Det är ganska vanligt att folk försöker förfalska sedlar på något sätt. Vissa lägger sedlar i en färgkopiator, vilket ger en ganska tydligt falsk sedel, andra försöker med invecklad utrustning efterlikna de riktiga sedlarna. Man upptäcker ungefär tre miljoner falska sedlar i Sverige varje år. Alla falska sedlar ska lämnas in till polisen. Om du märker något konstigt med en sedel kan du få hjälp på banken att kolla om den är äkta. Döms man för sedelförfalskning i Sverige hamnar man i fängelse. Förr kunde man bli avrättad eller få händerna avhuggna. Det är mycket svårare att förfalska mynt och det är därför väldigt få som försöker sig på det. Det är vanligare att man i så fall förfalskar gamla samlarmynt som är värda mycket pengar.




Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB