Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Jeanne d´Arc

En av Frankrikes största nationalhjältar började sin bana som en enkel bondflicka, i ett samhälle där kvinnor hade mycket lite att säga till om.

Jeanne föddes den 6 januari 1412 som dotter till en farmare, Jämfört med sina likar hade hennes familj det ganska gott ställt.

100-årskriget rasade som värst. Frankrike hade förlorat sin heder i slaget vid Angincourt, där de blivit besegrade av engelsmännen. Den franske tronarvingen, Charles VII, hade blivit avsatt och satt upp sitt eget hov i staden Chinon.

Vid 13 års ålder började Jeanne uppleva religiösa syner, där Guds röst uppmanade henne att leda frankrikes folk i kamp mot engelsmännen. Då hon fyllt 17 blev hennes uppenbarelser så intensiva att hon beslöt sig för att söka upp Charles.

Tronarvingen hade hört talas om hennes märkliga förmågor, och beslöt sig för att skoja med henne. Han klädde sig därför ut sig till en av sina hovmän, och lät en tjänare spela honom själv. Men fast Jeanne aldrig sett Charles gick hon direkt fram till den förklädde tronarvingen, föll på knä och förklarade sitt ärende.

Jeanne ville få en mindre styrka att leda mot engelsmännen, men Charles var inte lätt övertygad. Många vid hovet menade också att Jeanne måste vara galen som krävde sådana saker.

Till slut gav Charles ändå med sig, och Jeanne fick en trupp på 8000 soldater för att befria staden Orleans från engelsmännen. Den egentlige befälhavaren var Robert de Baudrincourt, men det var Jeanne som manade på de franska soldaterna i det följande slaget.

Jeannes familjevapen. Hennes släkt fick detta av den franske kungen efter hennes död.
Truppen lyckades inte bara befria Orleans, i en batalj efteråt miste 2000 engelsmän livet, medan bara tre fransmän stupade, om man ska tro legenden.

De franska soldaterna på Jeannes speciella krafter och flockades för att få strida vid hennes sida. På tre månaders tid hade trupper ledda av Jeanne besegrat två engelska fort och slagit inkräktarna i ett avgörande slag vid Partay. Från och med nu förlorade engelsmännen allt mer av sin makt i Frankrike, och 100-årskriget började leda mot sitt slut.

Den 17 juli 1429 kröntes Charles till kung över Frankrike. Vid hans sida under hela ceremonin stod Jeanne. Paris var ännu i engelsmännens händer. Den 8 september försökte Jeanne belägra staden och var nära att lyckas, men sårades av en armborstpil och måste dra sig tillbaka.

Utan sin härförare tappade de franska soldaterna sugen, och retirerade. Belägringen misslyckades alltså, men Charles adlade ändå Jeanne då hon återvände till hans hov.

Fler strider följde det kommande året. Under slaget vid Compiegne den 14-23 maj blev Jeanne tillfångatagen av soldater från Burgund, ett rike sydväst om nuvarande Schweiz.

Hon såldes sedan som krigsbyte till engelsmännen, som hade insett vilket stor del den späda tonårstjejen hade i fransmännens framgångar.

Politiken var verkligen underlig i Europa vid den här tiden. Det fanns en gren inom kyrkan i Frankrike som stödde engelsmännens invasion.

Dessa präster tog nu hand om Jeanne och anklagade henne för att vara en häxa. De skar av henne håret, och torterade henne på de mest fruktansvärda sätt. Under hela den långdragna proceduren vidhöll Jeanne att hon hört röster från Gud, och att det inte fanns något ont i detta.

Den 13 maj 1431 dömdes Jeanne för häxeri och brändes på bålet på torget i staden Rouen.

Var höll nu kung Charles VII hus medan allt det här hände? Liksom många andra furstar under medeltiden var han rädd för att stöta sig med kyrkan. Det kunde ge upphov till konflikter och krig som varade i åratal. Jeanne verkade vara ett nödvändigt offer i avvecklingen av 100-årskriget.

25 år efter Jeannes död såg emellertid Charles till att upprätta Jeannes namn och heder. Rättegången förklarades ogiltig, och hon skrevs in i historieböckerna som en av landets stora frihetskämpar. 1920 blev hon helgonförklarad av påven.


Alexander Nevski

El Cid

William Marshal

Richard I Lejonhjärta

Svarte Prinsen

Sir John Hawkwood

Jeanne d´Arc

Bertrand du GuesclinTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB