Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet reptiler/amfibier. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Manfred Dornhäuser om reptiler/amfibier!


Hej Manfred!
Jag undrar vad grodor äter när dem är pytte små och har precis kläckt?
En sak till måste man precis släppa grodorna vart dem kommer ifrån för jag hittade mina i torsö i en liten beck som är ligger mer en 30 mil härifrån.
Jag vet inte vad jag ska göra?

/ Anna, 12 år från stockholm

Hej Anna!
Grodynglen äter ofta alger och ruttnande växtdelar när de är nykläckta. Det går också bra att mata dem med vegetabiliskt flingfoder som du köper i djuraffärer. Enligt lag är du tvungen att släppa dem där du plockade dem och det har ofta med sk smittspridning att göra men personligen tror jag inte det spelar någon roll eftersom de är uppfödda i fångenskap.

Har man däremot andra groddjur hemma, dvs från djuraffärer är det direkt olämpligt att släppa ut de grodor du har plockat just pga smittspridning.

Visst är det roligt att se hur de utvecklas! Döp dem inte bara för då kan det vara svårt att göra sig av med dem.


Hej Manfred jag undrar om det finns nån jätte liten krokodil sort eller alligator sort som är mindre än en meter? Isåfall vad äter den? Vad heter den?Vart finns den?Kan man ha den som husdjur? Undrar så mycket! Hälsningar Simon 9 år från uddevalla

/ Simon, 9 år från uddevalla

Hej Simon,
Det finns dvärgkrokodiler men ingen av dessa blir under en meter utan snarare 1,5 m och uppåt och inget att rekomendera som husdjur om man inte har ett helt rum med stor vattenbassäng att erbjuda.

Mvh Manfred


Hola, jag har ett par frågor!

1: Vilken är den minsta amfibien som är upptäkt?

2: Vilka är den största respektive minsta arterna av kameleonter?

3: Kan du nämna några dinosaurier eller reptiler som finns/funnits i Mongoliet?

Längtar efter svar, hälsningar André.

/ André, 16 år från Vårgårda

Tjena,
den minsta grodan man känner till är 10 mm, Psyllophryne didactyla från Brasilien, men nya smågrodor upptäcks hela tiden i de regnskogar man letar i, speciellt då på ganska hög altitud.

Den största arten är Furcifer pardalis och den minsta tror jag återfinns i Rhampholeonsläktet.

Mvh Manfred


Hej! jag heter Tobias och jag undrar om hur tar man hand om grodyngel?MVH Tobias

/ Tobias, 9 år från sollentuna

Hej Tobias,
grodrom från vanlig groda och åkergroda samt vanlig padda får man ta hem från naturen för att studera hur de utvecklas. Dock måste man sätta tillbaka de från vart man har plockat dem när de är färdiga med sin förvandling från yngel till smågroda. Övriga arter är strikt fridlysta och från dessa får man ej plocka hem grodrom.


hej !

Jag funderar på att skaffa mig en taggsvansvaran, men har två frågor.

1. Hur stort terrarium bör man ha till en fullvuxen ? (svara helst inte i kvadratmeter, utan i meter)

2. Hur ofta och hur mycket ska dom äta ?

Mvh Anders

/ Anders, 22 år från Dalarna

Hejsan,
jag föreslår att du läser följande skötselråd:

http://www.repti.net/repti2/templates/Fact/pdf/Varanus_acanthurus_hulteke.pdf

Mvh Manfred


jag undrar Åm mankan träna en orm ?

/ Emma, 7 år från Örebro

Hej Emma,
jag tror inte du kommer ha någon större framgång om du försöker lära en orm olika trix. Möjligtvis går det att träna några av de större varanarterna (ödlesläkte) lite matbetingade inlärningar men inte heller de är så värst smarta skulle jag tro.


Hej, vilken är den största ormen som någonsin levt?

/ David Junhem, 14 år från Huddinge

Hejsan David,
nyligen hittades en fossil av en art, Titanoboa cerrejonensis, som man tror är den största ormen någonsin som har krypit runt på denna planet. Den hade den aktningsvärda vikten av ett ton, och en totallängd av 15 m!

Mvh Manfred


Hur övervintrar grodor ? Jag och Pappa läste i en bok att grodor lägger sig i dy och går i dvala. Jag tror att grodor kanske kan gå upp på land och hitta något bra ställe t.ex en ihålig stubbe eller en håla. Kan de göra det ?

/ Emma, 7 år från Örebro

Hej Emma!
Visst är det så att de flesta av Sveriges grodor övervintrar i dyn på sjöbottnar. Det är framförallt paddorna som gömmer sig på frostfria ytor under stenar och stockar.

Mvh Manfred


vart sitter ormarnas giftkörtlar

/ hanna , 13 år från stockholm

Hejsan Hanna,
de sitter uppe i överkäken och är förbundna med kanaler som mynnar ut i de rörliga huggtänderna.

Mvh Manfred


Hej.

Jag har 2 majsormar, Herman drygt 11/2år och Harriet snart 1år, och dom har kommit överens bra ända fram tills för någon vecka sedan när jag upptäckte att Herman jagar Harriet på kvällarna. Herman rymde för ganska precis 1 år sedan och var borta i 3 veckor och jag undrar om han hann dvala under den korta tiden (han matvägrade i 5 veckor i samband med detta) och bli könsmogen och nu försöker väcka lite kärlek hos Harriet?

Jag har varit hos veterinären med Herman och fått konstaterat att det är en kille men jag vet inte med Harriet, jag bara tror att det är en tjej.

Ska jag dela på ormarna?? Vill ju inte att Herman ska stressa livet ur Harriet, för hon är inte riktigt med på noterna...än.

Mycket tacksam för svar!!!!

Med vänlig hälsning

Anna Norlén

/ Anna Norlén, 35 år från Haninge, Stockholm

Hejsan Anna,
det är ganska enkelt att visuellt se könsskillnad på ettåriga ormar genom att jämföra svansarna. Hanen har ofta en utbuktning strax efter analöppningen och har en grövre och längre svans än honan. Hon har en mer snabbt avsmalnande svans och inte så lång. Prova att jämföra dem.

Det är alltid en fördel med att ha var orm för sig då ormar är solitära djur. Det är också lättare att mata dem separat och slippa stress mellan ormarna.

Jag kan nog tycka att "Harriet" verkar i yngsta laget för att paras då småväxta honor ofta får problem med äggläggning.


hur långt tid tar det innan man dör om man är biten av en
världens största ödlasom heter nogonting med varan???

/ jonas, 12 år från husum

Hejsan Jonas.

Jag tror att du menar Komodovaranen som är världens största ödla och kan väga upp mot 150 kg och bli 3 meter lång.

Den har en saliv med hög bakterieflora som är "giftig" för den som blivit biten. De jagar ofta i grupp och någon individ lyckas få in ett bett på bytet så kan de följa bytet på avstånd under några dagar med hjälp av sitt välutvecklade luktsinne. Bytet dör ofta pga av bettskadan.

Mvh Manfred


jag har några frågor.

1.hur många människor dör av pilgiftsgrodan varje år?

2.har du något reptilhusdjur?

3.hur lång tid tar det för en anakonda att kväva sin offer?

4.vilken är den giftigaste ormen?

/ Alexander Wikander, 9 år från Östersund

Hejsan Alexander!
1) Eftersom grodorna varken bits eller sticks och har tydliga varningsfärger inträffar förmodligen inga dödsfall.

2) Håller ormar, ödlor och sköldpaddor av olika sort men inte som husdjur, dvs jag klappar och kelar inte med dem utan studerar deras beteende i så naturlig miljö som möjligt.

3) Det beror mycket på hur stort bytet är och vad det är för sorts byte så det går ej att svara på hur lång tid det tar för anakondan.

4) Se tidigare frågor i ämnet.

mvh Manfred


vilken är världens giftigaste omr??

/ mattias, 11 år från hedemora

Hej Mattias.
Man brukar räkna inlandstaipanen från Australien som en av världens giftigaste ormar. Även en del havsormar har ett mycket starkt gift men det sker väldigt sällan olyckor med dessa ormar då de ofta är fredliga mot dykare och håller en stor distans.

Mvh Manfred


Hejsan. Ni kanske inte vet mycket om rödörade vattensköldpaddor, men jag har en fråga som ni kanske kan hjälpa mig med.

Jag har 5 sköldpaddor i ett 540 liters akvarie, med stor landdel.

En av sköldpaddorna har dom senaste dagarna svullnat över hela halspartiet och huden mellan huvudet och benen. Även skinnet på huvudet verkar har blivit i överflöd. Påminner om en vattenballong

Jag har haft sköldpaddor i många år men aldrig sett detta. Den svullne sköldpaddan är ca 20 år och hane. Om ni inte kan hjälpa mig med detta kanske ni kan tipsa om någon som kan. mvh// martin

/ Martin, 25 år från Sverige

Hej Martin,
det är alltid svårt att ställa diagnos på djur man inte har sett. Mycket bättre att konsultera en veterinär.

Jag vet ju inte vart du bor men prova att ringa Blå Stjärnan i Göteborg och be att få prata med reptilkunnig personal. De kan säkert lotsa dig vidare till någon i närheten av dig.

Telefonrådgivning samt tidsbokning för exotiska djur, gnagare, reptiler och fåglar, öppen vardagar kl. 11.00-12.00. Telefon 031-65 35 15


Mvh Manfred


Nåra frågor bara:

1. Vad är amfibier?'

2. Hur mycket kostar det med en fullvuxen leguan i månaden? Och hur mycket med en fullvuxen majsorm som är ca 35 cm?

3. Jag och min mamma är väldigt intresserade av att köpa en majsorm eller en leguan (hon har haft leguan tidigare) men min syster är jätterädd för dem. Kan man ha det fastän att hon är rädd eller vad rekommenderar du? Man ska väl inte ha den utanför terrariet.

4. Ifall det gäller majsorm: Hur ofta ska man ge den en mus? Vad är bäst, fryst eller levande? Och vilket sorts vegetariskt foder ska man ge till en leguan?

5. Är det sant att leguaner är treögda?Mvh Vania

/ Vania, 11 år från Stockholm

Hejsan Vania,
Amfibier är samlingsnamnet på grodor och salamandrar.

Först är det viktigt att du och din mamma verkligen läser allt ni kommer över för att ge Ert djur rätt miljö och kost. Till en fullvuxen leguan bör burytan vara minst 4 kvadratmeter. Det krävs också mycket lyse och ett duschsystem för att hålla luftfuktigheten hög. Räkna med ca 4-5 tusen kronor innan terraraiet är klart för att tas i bruk.

Till majsormen räcker ett terrarium på 1,20 x 0,6 x 0,6 m. Här behövs lysrör samt någon form av värmekälla. Ett bra tips är att skaffa sig en bok först. Kan rekomendera "Ormar i terrarium" av Tobbe Helin:

http://www.serpentum.com/
hur många grodarter finns det i världen??, sverige resp sörmland?
tack så mycket=)

/ emil, 15 år från skövde

I välden totalt räknar man med att det finns ca 5600 arter grodor och paddor. Tyvärr är det en djurgrupp som lever under stort hot idag pga klimatförändringar och som har gett till upphov att en aggressiv svampsjukdom har börjat sprida sig över jorden som hotar groddjurens existens.

Det finns 11arter av grodor och paddor i Sverige men man kan också räkna med större och mindre vattensalamander då de också hör till groddjuren. Dessa salamandrar kallas ofta felaktigt för vattenödlor.
Där du bor finns det vanlig groda, åkergroda samt vanlig padda. Du kan även träffa på ovanstående salamandrar.

Mvh Manfred


Hej!

Det är jag ännu en gång. Jag glömde två frågor förut och jag tror att det blir de sista för ett tag.
Det jag undrar över är:
Kan ödlor kan ge ifrån sig ljud?
Om de gör det, kan dem "prata" med varandra då?

Stort tack för tidigare och kommande svar!

/ Oscar, 14 år från Sverige

Hejsan!
Vissa ödlor, då speciellt geckoödlor ger ljud ifrån sig. Detta gör de ofta i avskräckande syfte, t.ex för att skrämma predatorer (rovdjur). De yttrar även ljud för att tala om för andra hanar att hålla sig borta från reviret men välkomnar honor. Vissa geckoödlor har även fått sitt namn pga det ljud de alstrar t.ex. Tokajgeckon, Gecko gecko.


Hej Manfred, det är jag igen. Jag hade som fått för mig att ormar var döva. Nu har jag några nya frågor:
Kan ormar höra varandra väsa?
Kan ormar höra när en människa pratar?
Kan ödlor höra när en människa pratar?

Tack för svaren tidigare och tack för de nya.

/ Oscar, 14 år från Sverige

Hej igen Oscar!

I egentlig mening kan man nog kalla ormarna för att vara döva då ljudet de "hör" är så lågfrekvent att det nog uppfattas mer som en vibration.

De kan alltså inte höra varandras väsande och ej heller när vi människor pratar. Däremot så hör de flesta ödlor när vi pratar så skall man smyga sig på solande ödlor bör man vara tyst.

Mvh Manfred


Hej Manfred! Mitt namn är Fredrik och jag köpte två pegona agama's, skäggagamer och dem borde vara vid ett år nu. Det är en hane (Taggen) och hona (Taggis), syskon. Jag har märkt att oftast vid kyligare perioder som vinter, verkar dem bli mindre aktiva och äta mindre, är det en sort av dvala? Jag har sett till att försöka läsa om det, fall att det inte har med deras kroppsvärme att göra, se de fryser ihjäl sig. Men när jag lägger upp dem på solplatsen i terrariumet, så brukar dem krypa ner. Detta händer bara på vintrar och man blir orolig då dem inte äter så mycket, ungefär 1-2 ''zorbas'' (dem där stora maskarna).

Tackar för ditt svar.

MVH
Fredrik ''Demor'' Johansson

/ Fredrik Johansson, 15 år från Svergie, Flen

Hej Fredrik!

Tycker du ska låta dina skäggagamer dvala om de vill det. Det är viktigt att de har varit utan föda någon vecka innan man börjar sänka temperatur och belysningstid.
Titta på denna hemsida om skäggagamer. Fantastisk bra sida.

http://www.morion.com/teo/svenska/erfarenhet/frame.html

Lycka till!

Mvh Manfred


Hej Manfred!
Jag funderar över ormars och ödlors sinnen.
Jag vet att ormar inte har någon hörsel, men ödlorna? Har dem någon hörsel? Ifall de har det är den då bra eller dålig? Luktar ödlorna med tungan som ormar eller gör de det med näsborrarna?
Om jag har förstått det rätt är ormarnas syn dålig-medelmåttig, men kan ormar se i färg?

Tack på förhand.

/ Oscar, 14 år från Sverige

Hej Oscar!

Visserligen saknar ormar ytteröra och hörselgång men de har kvar innerörat och kan höra riktigt låga toner (100-700 Hz) och är känsliga för vibrationer.
Det finns även många ormar som har utmärkt syn då framförallt de trädlevande arterna som är ödlejägare. Vad jag vet har man inte kunnat fastslå om ormar har samma utmärkta färgseende som ödlor.

Även ödlor använder det sk Jacobsonska organet dvs de utnyttjar tungan för att transportera dofter till detta organ som sitter uppe i gommen.

Hörseln är mycket bättre utvecklad hos ödlor än hos ormar. De flesta arter uppfattar allt mellan 100-4000 Hz.

Föregående sida1 2 3 4 5 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB