Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet reptiler/amfibier. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Manfred Dornhäuser om reptiler/amfibier!


Hej Manfred !

Jag undrar en sak, Jo om en pilgifts groda nuddar vid din hud dör man direkt då ?
Och en sak till... Vilket är ditt favorit djur inom reptil/amfibie området ?
Jag tycker väldigt mycket om svart mamba och puffador :-)

Mvh Elin

/ Elin Lindell, 13 år från Röstånga

Hej Elin,
för att du ska bli drabbad av giftet behöver det få direktkontakt med ett öppet sår. Det tränger alltså inte in genom huden.

Favoriten bland ödlorna måste bli någon varan, t.ex Varanus giganteus.
Kungskobran är nog den läckraste ormen, just för tillfället i varje fall :).


en fråga till som jag glömde vad är en herpetolog? verkar kul :)

/ Smiley, 14 år från Lidköping

Det är en som intresserar sig för grod- och kräldjur. Mats som svarar på frågor här på panelen om fåglar kallar sig för ornitolog dvs "läran om fåglar".

Mvh Manfred


är det en orm som är runt din hals?
i så fall vilken sort?

/ Smiley, 14 år från Lidköping

Hej Smiley,
det är ett bildmontage så jag har inte funderat så mycket på det men det ser ut som en kungspyton ( Pyton regius ).

Mvh Manfred


Varför är ormars munnar elastiska

/ tantakorn, 9 år från göteborg

Hejsan!
Ormskinnet runt käkarna är extra töjbart för att ormen ska kunna koppla isär övre och undre käkbenen så att de därmed kan äta större byten.

Mvh Manfred


Hej!
Jag har hört att om man tar upp en groda i handen så kan den skadas. Att den bränns eller något sådant. Men jag har tagit upp många grodor och när jag släppt ner de igen hoppar de som vanligt, alltså det märks ingen skillnad. Men är det farligt för grodor om man tar upp dem?
Tack på förhand.

/ Cajsa, 12 år från Skåne

Hej Cajsa!
Alla grodor har ett ömtåligt skyddslager på huden så därför är det alltid bra att fukta händerna innan man tar i groddjur. Tror nog att din grodor mår bra men det är alltid bättre att fukta sina händer.

Mvh Manfred


Hejsan Manfred !
Jag undrar om man dör direkt när en pilgiftsgroda vidrör ens hud ?

/ Elin Lindell, 12 år från Röstånga

Hej Elin,
giftet från vissa av grodorna tas snabbt upp genom sprickor och eventuella sår vi har på händerna. Grodorna tillverkar sitt gift genom att äta små insekter som är mycket giftiga och tar tillvara på deras gift och använder det till sitt eget försvar. Pilgiftsgrodor i terrariemiljö förlorar gradvis sin giftighet. Odlade grodor är helt giftfria.


pilgiftsgrodan är en toppkonsument.det är inget rovdjur som vill äta den eftersom att den
är så giftig.vilka andra hot än rovdjur finns för pilgiftsgrodan :)

/ ullrika, 11 år från hölö

Hej Ullrika,
Det är sant som du säger att inte många ger sig på en vuxen pilgiftsgroda men det är under sitt larvstadie då de blir utsatta för predation. Det största hotet för grodan står dock vi människor för genom vår rovdrift på regnskogen.


Hej Manfred Dornhäuser och alla ni andra som läser!
Jag älskar alla reptiler, och är en stolt sköldpaddsägare. Jag har två Grekiska och jättesöta sköldpaddor på snart tre år som heter Sanny och Simba. Om man ska ha en sköldpadda är det som med alla andra djur superviktigt att man sköter den rätt. Har du några tips om hur man sköter en?

/ Masken Mask-mask

Hejsan!
Sköldpaddor är jättetrevliga och spännande att stifta närmare bekantskap med. Viktigast är att tänka på att sköldpaddor kan bli riktigt gamla så det gäller att vara riktigt övertygad om att man kommer att ha tid till att sköta dem ordentligt.

Något som är viktigt är att man kan ge de flesta sorter en vistelse utomhus under sommaren. Detta för att de ska få bra med uvljus för att kunna tillgodogöra sig kalk och vitaminer på ett bra sätt.

Det finns bra sidor på nätet som man bör läsa innan man skaffar sig en vän för livet.

http://www.landskoldpaddor.se

mvh Manfred


Hej, Jag undrar vilken miljö det är lättast att hitta snok och skogsödlor, Varje gång jag ser en skogsödla springer den bara iväg illa kvickt så hinner knappt se skymten av den.

/ teddy, 16 år

Hej Teddy!

Vår snok, natrix natrix, håller så här års gärna till i fuktiga, lite lummiga platser, gärna nära vattendrag. Ligger ofta och solar under tidiga morgontimmar och är då lättast att upptäcka. Den uppehåller sig i dessa miljöer då grodor, paddor och småfisk är deras vanligaste föda.

Skogsödlan är ofta ganska svår att få syn på då man oftast hör prasslet när den försvinner in under stenar och rötter. Den är så väl kamoflerad så den är svår att hitta, men då den är solälskande brukar den ofta komma fram igen om man sitter still och väntar. Leta i vedtravar, stenmurar, rotvältor mm.


Hej Manfred Dornhäuser och alla ni andra som läser!
Jag älskar alla reptiler, och är en stolt sköldpaddsägare. Jag har två Grekiska och jättesöta sköldpaddor på snart tre år som heter Sanny och Simba. Om man ska ha en sköldpadda är det som med alla andra djur superviktigt att man sköter den rätt. Och jag ville bara tipsa om fyra riktigt bra sidor för er sköldpaddsägare:

Forum sköldpaddor, där kan du skriva om vilken ras som helst. Svara, och ställa frågor. Forumet är ganska aktivt, och alla är mycket trevliga. Du kan även hitta uppfödare, och sköldpaddor som skänks gratis:
http://skoldpaddsforum.invisionzone.com/

Två bra sidor om Grekiska landsköldpaddor, Ryska stäppsköldpaddor och Turkiska sköldpaddor:
http://www.landskoldpaddor.com/
http://www.testudohermanni.se/index.html

Och ska ni skaffa landsköldpaddor så är det seriösa uppfödare som gäller - lita aldrig på djuraffärer! Här kommer P-As sida, han är seriös:
http://uppfodning.landskoldpaddor.se/

Ps. Sköldpaddor är urgulliga, och jättemysiga djur. Rekommenderas: Landsköldpaddor!!!

/ Maja Larsson (Kalla mig gärna Majski), 11 år från Solna

Hej Majski!
Du har gjort presis rätt när du hänvisar till dessa sidor. Absolut nödvändigt att man har läst igenom dessa INNAN man skaffar en vän för livet.

Ha det bra!


Hej!
Jag har en litten bäck hemma och en ca100 meter bort finns det grodrom och honan har lagt dom vid en litten vattenpöl så dom kommer nog inte att överleva.
Så går det att förflytta dom till min bäck utan att dom dör??
det finns ett littet slut på bäcken som är som en litten sjö.

/ Sebastian Andersson, 11 år från borås

Hej Sebastian,
Om du är säker på att vattenpölen kommer att torka ut kan du prova att flytta romen till sjön då jag tror det är bättre än att lägga dem i bäcken.
Lycka till!


Har det påträffats någon annan giftig orm/reptil i Sverige än huggormen? Glad för svar inom snarast.

/ Jenny, 14 år från -

Hej Jenny,
nej det finns ej någon annan giftig reptil i Sverige. Hasselsnoken tas ibland för en huggorm för dess snarlika utseende men den är helt ofarlig.

Mvh Manfred


Hej! Byter kameljonter färg om man ställer dom framför Te.x, en grön duk?

/ Lovisa forsberg, 9 år från uppsala

Hej Lovisa.
Det är en gammal skröna att de skiftar färg efter bakrund. Oftast gör de det för att kommunicera med andra artfränder men också efter temperatur och välbefinnande.

Mvh Manfred


Hej Manfed!!
Jag skickade in till dig men du svarade inte så jag skicker igen.
Vad heter huggorm på latin?? Mvh Jens

/ Jens Ahlén, 12 år från Jonslund

Släktnamnet är Vipera och vår svenska huggorm heter Vipera berus på latin.

Mvh Manfred


Hej Manfred! Jag undrar hur många ungar den gröna leguanen får?!

/ Tobias, 12 år från Jonslund

Den gröma leguanen (Iguana iguana) kommre från sydamerika och är en stor och kraftig ödla (upp till två meter) som främs håller till uppe i träd och buskar där den äter sin favoritmat nämligen olika sorters gröna blad och blommor.

Eftersom ödlan är stor lägger den också många ägg, kanske så många som upp mot 30 st i en kull. Äggen gräver den ner på en varm plats där de ligger i ca två månader innan de kläcks. En hona kan lägga fler kullar på ett år. Eftersom det finns andra djur som gärna äter leguanägg är det svårt att veta hur många ägg som når kläckning.


Heej Manfred!

Vet du någon bra sida att söka på om man vill hitta fakta om reptiler ( ödlor )? Eller så kanske du kan skriva lite fakta, hittar nästan ingen fakta :(

Mvh Cornelia 12 år Halmstad

/ Cornelia, 12 år från Halmstad

Hej Cornelia.

En bra sida om man vill veta lite mer om våra svenska djur och däribland kräldjuren är:

http://svenska-djur.se

Mvh Manfred


Hej! Jag tycker att vatten salamander, jag vill veta lite mer om de? Hur många arter finns det? Hur långa brukar de bli? Och lever de i vatten?

Tacksam för svar!

/ Estrid bomgren, 11 år från svalöv

Hejsan,
det finns två arter vattensalamnader i Sverige. Den större och den mindre. Den mindre vattensalamandern är vanligast och man hittar den lättast på våren då den kryper fram ur sitt övervintrintgsställe som den har på landbacken, ofta under stenrösen eller liknande där det är frostfritt under vintern.

Den uppsöker vattensamlingar för att leka ( fortplata sig ) och då blir hanarna som små drakar med sin vackar lekutstyrsel so, består av en vacker draksvans. Efter leken uppsöker de land igen och förbereder sig för vintervilan.

Favoritfödan är olika maskar och larver.

Här är en länk om du vill läsa mera:

svenska-djur.se

mvh Manfred


Hej!

När vi var & handlade så var det en spindel som hoppade ner på golvet, hamnade på rygg & dog!
Så jag undrar om spindlar dör när de hamnar på rygg? Vad kan det bero på annars?

Hoppas du kan svara:)

/ Hulda, 12 år från Sverige

Hej Hulda,
jag vet inte så mycket om spindlar men tror jag vet svaret på din fråga.
Spindlar är väldigt känsliga eftersom de har sitt skelett utan på kroppen till skillnad från oss människor. Skelettet är det som tar emot fallet när de ramlar från hög höjd. I ert fall kan det också bero på att ni fick ett gammalt ömskinn att ramla ner från taket. Det ser ut som om det vore en levande spindel men i själva verket är det bara ett skal.


Hejsan :)

Jag undrar om man kan mata ormar med någon sorts vegetariskt mat,istället för levande saker t.ex möss och döda?.Eller finns det något som dom kan äta som inte är levande?


Mvh Lisa

/ Lisa, 12 år från Varberg

Hej Lisa,
alla ormar oavsett art äter animalisk föda. Deras organ är avsedda för detta. De äter t.ex. allt från maskar, insekter, fisk till landlevande däggdjur beroende vilken anpassning de genom årtusende har gjort till miljön de lever i.

Mvh Manfred


vilken orm är den allra giftigaste ormen i världen?

/ Linus, 9 år

Hejsan Linus!

Tror att din fråga har varit uppe i panelen innan men det är nog många som undrar så jag försöker besvara frågan igen.

Det finns ett värde som man försöker använda vad gäller den giftigaste arten. Det kallas för LD-50 och det grundar sig på vetenskapliga försök med möss. I den listan kan man se att de sk havsormarna har det starkaste giftet.

Nu är det ju som så att de orsakar sällan bett som drabbar oss människor.

Det finns flera ormar som har ett starkt gift men som inte orsakar dödsfall hos oss människor beroende på att de lever på platser där de inte kommer i kontakt med oss.

Det är fel att tro att den som är giftigast är farligast för oss människor utan det beror på var vi vistas. År du kraftigt allergisk kan allt som kroppen inte är van vid vara ett hot.

Det finns alltid saker man behöver ta hänsyn till.

Hoppas du är nöjd med svaret.

Mvh Manfred

Panelen svarar1 2 3 4 5 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB