| Bevingade | Havsodjur | Levande dinos | Människolika | Sjöodjur | Kattdjur | Mysko |
Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar
Monster
MONSTER

Precis som parapsykologi och ufologi finns det också ett namn för odjursforskning (kryptozoologi). Ordet betyder ungefär "vetenskapen om dolda djur" och har myntats av den belgiske zoologen Bernard Heuvelmans. I korthet sysslar en kryptozoolog med att utreda rapporter om gåtfulla varelser. I många fall handlar det om folk som sett djur som verkar tillhöra ett utdött släkte, som till exempel dinosaurier. Ibland berättas det om djur som kan vara helt nya oupptäckta arter. Vid andra tillfällen säger sig folk ha sett varelser så märkliga att man inte kan säga vad det skulle kunna vara.


Kvastfening
Spännande upptäckter
Den stora spänningen ligger förstås i att upptäcka något som hittils verkat just omöjligt eller gåtfullt. Det händer också med jämna mellanrum. Kryptozoologerna är nog de mysterieforskare som oftast når resultat. 1938 utanför Kapstaden fiskade man upp en kvastfening; en urtidsfisk som troddes ha dött ut innan dinosauriernas tid.Komodovaran
På ön Komodo i Indonesien hade befolkningen berättat om stora "drakar" som åt upp både människor och boskap. Ingen trodde på dessa historier förrän en belgisk pilot kraschade på Komodo 1912 och själv mötte drakarna - fyra meter långa varanödlor. Nu är komododrakarna fridlysta och man kan se dem i flera djurparker, även här i Sverige.

Bergsgorillan troddes vara ett sorts djungeltroll ur infödingarnas folktro tills vita människor "upptäckte" dem 1902. Faktum är att antalet okända djur som hittats bara under 1990-talet är så stort att vi inte kan räkna upp ens hälften här. Bara mellan åren 1997-98 hittades 300 tidigare okända djurarter.

Jakt på sensationer
Nu är det ju förstås inte så ofta riktiga sensationer som gorillan eller kvastfeningen upptäcks, men de är bevis på att vi inte alltid vet så mycket om vår värld som vi tror. Det finns fortfarande förhoppningar om att kunna göra ett riktigt fynd, som en levande dinosaurie till exempel. Några av de mest kända kryptozoologiska gåtorna handlar om odjuret i sjön Loch Ness, Himalayas snöman, och hans lika ludne släkting Bigfoot i Nordamerika. Dessa gåtor är fortfarande olösta, trots att man undersökt dem i snart 100 år.

 
Här i Sverige har vi odjuret i jämtländska Storsjön, som är ett typiskt exempel på ett odjursmysterium. Flera gånger har vetenskapsmän trott att de avslöjat fenomenet som drivved eller bubblor från naturgas. Men så fort detta hänt ser folk odjuret igen och nya historier tar sin början. Vare sig de här monstruösa djuren finns eller ej ska vi iallafall komma ihåg att vi inte vet allt om vår värld.
« Tillbaka