Grekisk mytologi
Material
Till faktaämnet

Grekisk mytologi

Material

Detta år har vi valt att lägga alla aktiviteter, idéer och pyssel på samma ställe och alltså inte dela upp det under skolår. Efter varje aktivitet- eller pyssel-förslag har vi graderat materialet efter svårighetsgrad. Graderingen är från en stjärna till fem, med symbolen (*). Färre stjärnor betyder en enklare övning och fler stjärnor är mer av en utmaning. Förändringen gör vi för att materialet lättare ska kunna individanpassas. Du som lärare eller pedagog kan kunna anpassa materialet efter gruppen eller klassens behov utan att det på pdf:erna står att det är anpassat för till exempel ett lägre skolår.

1-2 stjärnor (*) - (**)
Lätta övningar och pyssel utan mycket förberedelser.

3-4 stjärnor (***) - (****)
Något svårare övningar. Kan krävas instudering av textmaterial på Unga Fakta-sajten.

4-5 stjärnor (****) - (*****)
Svårare övningar med flera steg. Projekt som kan/får ta tid, till exempel slöjd, matlagning m.m. Kan krävas instudering på Unga Fakta-sajten av längre texter.

Lärande spel

Vi har producerat tre olika spel som alla lär eleverna något inom den grekiska mytologin.

  • Skrinet i underjorden  (***)
    Spela onlinespelet "Skrinet i underjorden" och hjälp Afrodite att hämta skönhetens skrin. Flashplayer krävs. För att lättare klara av svårigheterna du ställs inför i spelet är det till hjälp att läsa igenom ett myten om Eros och Psyke och inne på avdelningen "Makterna" läs om guden - Hades.

  • Samlarkort - Spel (**)
    Spela kortspelet med gudar, monster och vidunder från den grekiska mytologin. Spelet är ungefär som ”svälta räv”. På korten kan man läsa lite om varje figur och man mäter dem mot varandra genom ett poängsystem som är skrivet på korten.

  • Mytspelet (*)
    Spela ett klassiskt tärningsspel "Mytspelet" med inspiration från den grekiska mytologin. Ett lätt och roligt spel som du skriver ut och klistrar ihop själv. Du behöver en tärning och sedan är det bara att köra igång.

Geografi

Antika Grekland var betydligt större än vad dagens Grekland är.
Läs myter - hitta platserna de reser till inom mytologin på kartan för att få en förståelse hur och vart de reste. Gör egen karta eller pricka ut på vår färdiga.

  • Sök information (****)
    Sök på Internet eller gå till turistbyrå eller resemässa för att ta reda på om information om Grekland. Gör en presentation om Grekland och försök väva in antiken eller myterna till några av platserna som ska redovisas. Det här är en lista på de olika ställen som nämns i de grekiska hjältesagorna och vilka platser som man tror de är i verkligheten.

Svenska

Läs myter (finns olika svårighetsgrader på texterna) och välj att redovisa på två olika sätt.

  • Återberätta i grupp. (Muntlig presentation av vald myt.)
  • Gör en recension. (Skriftlig presentation av vald myt.)

    Recensionen ska innefatta:
  • Titel
  • Samhälle
  • Karaktärer
  • Handling
  • Omdöme

Teater

Välj ut någon eller några av alla våra myter och skriv ut. Dela in gruppen i mindre grupper om ca 4-5 personer och låt grupperna läsa var sin myt. Det finns lättare och svårare myt-alternativ att välja på.
Välj en myt att dramatisera och spela upp inför klassen. Vill man göra ett större projekt av det, sy egna kläder och använd förslagen på pyssel att bygga delar till egen rekvisita. Be gärna barnen forska om de gestalter som de ska spela.

I antikens teater användes masker för att gestalta olika figurer. I maskerna fanns ibland också en tratt i munnen som fick skådespelarnas röster att höras längre ut från scenen. Genom att använda masker kunde samma skådespelare spela flera roller.Man spelade tragedier, som var dramatiska berättelser som ofta slutade olyckligt. Man spelade också komedier som hade mycket humor i handlingen.

En känd tragedi som man spelar ännu idag är historien om kung Oidipus. En känd komedi är ”Cyklopen”, som handlar om mötet mellan cyklopen och hjälten Odysseus. I skådespelet har man lagt till en komisk satyr.

I varje föreställning fanns också kören, som inte nödvändigtvis sjöng. Istället fungerade kören som en berättarröst, någon som fyllde i när man inte kunde eller ville visa vissa delar av historien.

Fler myter hittar i webbformat Grekisk mytologi - Människorna.

Hemkunskap

Mat under antiken

Brödet var basen i det antika köket tillsammans med frukt (vindruvor, granatäpplen och fikon), oliver (pressade eller hela), baljväxter (ärtor, bönor och linser i stuvningar), grönsaker, kött (får, gris fågel och get) och fisk. Man sötade gärna maten med honung.

Man drack vin eller vatten till maten. Mjölk drack man sällan. Getmjölken gjorde man istället ost av.

Som krydda använde man kanel, kardemumma, oregano, spiskummin och mynta. Men också lagerblad, koriander och anisfrön.

(Potatis, tomat, paprika eller banan fanns inte I det antika Grekland. Dessa produkter kom inte till Europa förrän på 1400-talet då man upptäckte Amerika. Ris, citron och apelsin kom även det senare.)

På antiken åt man maten med händerna. Besticken uppfanns senare, och man använde istället bröd för att suga upp soppor och såser.

En klassisk middag under antiken såg mest ut som det vi idag kallar en buffé eller ett smörgårdsbord. Det var långa bord uppdukade med olika sorters mat i skålar och kärl. Man krånglade inte till maten utan den var enkel men med mycket variation. Skålar med frukt, fisk, skaldjur och bläckfisk, nötter och bröd dukades upp och man åt liggandes.

Vi bjuder här på recept till en meny som är anpassad till vad som är möjligt genomförbart, men med en lite knorr, då det inte är så mycket utmaning i att bara ställa fram skålar med frukt och nötter. I dessa recept krävs det lite mer tillredning. Recepten är på en vegetarisk böngryta, bakning av bröd och en fuktsallad med nötter serverad i melonskal!

Astronomi/Astrologi

För cirka 5000 år sedan tittade de antika grekerna upp på natthimlen och såg samma stjärnbilder som vi gör idag. De gjorde stjärnbilderna till figurer i sina myter om gudar och hjältar, till exempel jätten Orion, och hjälten Herakles. Stjärnbilderna har hjälpt till att hålla den grekiska mytologin vid liv.

Här hittar du några av myterna (sagorna). Du kan också färglägga stjärnbilder.

Cykloperna - mytologiska monsterstjärnor

Cykloperna är enögda jättar som dyker upp i de grekiska myterna. De har faktiskt en verklig bakgrund. Du kan läsa om detta på vårt ämne däggdjurens tid. Dessutom kan du hitta faktablad om cykloperna i vårt Bestiarium och läsa två myter om dem på vårt faktaämne om grekisk mytologi.

Pyssel

Här har vi samlat alla pyssel-pdf:er på samma ställe. Om Du vill göra den antika vasen finns även instruktionerna som film på Unga Fakta TV.

Gör en modevisning i klassen med kläder man bar under antiken eller använd kläderna till en teaterföreställning baserad på någon av myterna.

Frågor

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB

Våra ämnen  |  Om Kunskapsbanken  |  Kontakta oss  |  Startsidan  |  Till Unga Fakta