Nymfer | Satyrer | Kentaurer 
 
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Kentaurer

Satyr

Kentaurerna är vilda varelser från skogar och stäpper. De är till hälften människa och till hälften häst. Ursprunget till kentaurerna sägs vara den vanskapte Centaurus, som var son till guden Apollon. Centaurus drevs iväg ut i vildmarken av andra människor och där levde han ihop med en flock vildhästar. Tillsammans med ston i denna flock fick han kentaurerna.

Kentaurer är för det mesta råa typer som lever för att supa, slåss och att röva bort kvinnor. Detta beteende har gjort att de ofta råkar i strid med olika hjältar. Den urstarke Herakles har slagit ihjäl kentaurer vid några tillfällen. Länge låg kentaurerna i fejd med folkslaget lapiterna. När lapiternas kung skulle gifta sig rövade de bort hans brud mitt under bröllopsfesten. Men hjälten Theseus var också där. Han räddade bruden och hade ihjäl flera av kentaurerna. Resten flydde.

Kiron blir stjärnbild
Det fanns några få kentaurer som var både kloka och vänliga. Kiron är den mest berömde av dem. Han tränade flera hjältar som Jason, Herakles och Akilles. Förutom stridskonst försökte han också lära dem filosofi. När Herakles hade doppat sina pilar i hydrans livsfarliga gift råkade Kiron tappa en pil på sin hov och föll genast död ner. Zeus ärade hans minne genom att lyfta upp honom på himlavalvet där han kan ses som stjärnbilden ”kentauren”.

Satyr
Kentaurer slåss på en målning av Arnold Böcklin.