Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Prosauropoder

Samtidigt som de små, tvåbenta köttätarna dök upp, började också större växtätande djur utvecklas.

I ordningen sauropodomorpha kom först infraordningen prosauropoda ("före ödlefötterna"), som i sin tur kan delas upp i 7 mindre familjer.

Under trias var de jordens största landdjur. De gick för det mesta på alla fyra, men kunde resa sig upp på bakbenen för att beta från träden eller för att försvara sig. De levde ofta i hjordar. I början av jura dog prosauropoderna ut. Många av dem hade då utvecklats till de betydligt större djuren i inraordningen sauropoda ("ödlefötter").

Anchisaurus

[anki-SAU-rus]
"Nästan ödla"
Längd: 2 m
Tid: Sen trias-tidig jura
Plats: Nordamerika (USA)

Det här var en av de tidigaste och mest primitiva prosauropoderna. Bakbenen var betydligt längre och kraftigare än frambenen. Detta visar att Anchisaurus utvecklats ur samma djur som de köttätande theropoderna.

Det är möjligt att Anchisaurus kanske fångade insekter och andra smådjur då och då, men det verkar mer som om den helt levde på växter. Fossila fotspår visar att Anchisaurus höll sig runt sjöar och floder för att äta. I torktid slöt de sig samman i större flockar.

Som försvar mot rovdjur hade Anchisaurus långa finger-klor som den kunde slå med då den reste sig på bakbenen. Våra dagars myrslokar försvarar sig på samma sätt.

Sellosaurus

[SELL-o-Sau-rus]
"Sadelödla"
Längd: 3 m
Tid: Sen trias
Plats: Europa (Tyskland), Nordamerika (USA)

Det här var en tidig släkting till den senare Plateosaurus. Frambenen hade blivit större än på Anchisaurus, och hela djuret tyngre. Den åt mjukare växter och rörde sig i mindre flockar.

Plateosaurus

[PLA-teo-SAU-rus]
"Platt ödla"
Längd: 7 m
Tid: Sen trias
Plats: Europa (England, Frankrike, Tyskland, Schweiz)

Plateosaurus är den prosauropod som man vet mest om. Det finns gott om fossil över hela Europa. Här i Sverige till exempel, har man hittat fotspår i Skåne.

Plateosaurus var ett kraftigt, men smidigt djur. Man tror att vuxna individer vägde uppåt ett ton. Bakbenen var mycket starka, liksom den långa svansen. De hade stor nytta av svans och ben då de reste sig upp för att äta från höga trädgrenar.

Käkarna på Plateosaurus var kraftigare än på andra prosauropoder, och den kunde äta mycket sega växter. Däremot var inte magen helt anpassad till denna tuffa diet. Därför svalde Plateosaurus stenar, som när de kom ner i magen hjälpte till att mala ner maten.

Framfötterna hade fyra mindre fingrar och en stor tumme, försedd med en jättelik klo. Kanske användes denna klo till att gräva fram rötter, men passar också bra som försvar mot rovdjur.

Plateosaurus levde tillsammans i mindre flockar.

Lufengosaurus

[lu-FENG-o-SAU-rus]
"Lufeng-ödla"
Längd: 6 m
Tid: Sen jura
Plats: Asien (Kina)

Det här djuret var mer lik Plateosaurus än sin släkting Sellosaurus. Den var nästan lika stor och hade lika starka käkar.

Till skillnad från den helt växtätande Plateosaurus hade detta djur en blandning av tänder, som visade att det kanske fångade mindre byten ibland.

Det har fått sitt namn efter platsen Lu-Feng i södra Kina, där man hittade det första skelettet.

Mussasaurus

[MUSSA-SAU-rus]
"Musödla"
Längd: 3 m
Tid: Sen trias
Plats: Sydamerika (Argentina)

När man hittade de första fossilen av Mussasaurus i mitten av 1970-talet, bestod dessa bara av ungar. Det var de minsta dinosauriekroppar man sett fram till dess. Just därför döptes det nya fyndet till "musödla". De vuxna djuren var betydligt större.

Fossilet med mussasaurus-ungar visade att sauropoderna lade ägg i små bon gjorda av sand. När man jämförde de små skeletten med ben från vuxna, kunde man också räkna ut ungefär hor fort sauropoderna växte.

Många forskare tror att Mussasaurus var det första steget i utvecklingen till de större sauropoderna.

Riojasaurus

[ri-O-scha-SAU-rus]
"Rioja-ödla"
Längd: 10 m
Tid: Tidig trias
Plats: Sydamerika (Argentina)

Det här är en av jättarna bland sauropoderna. Just för att den var så stor och tung, hade frambenen blivit längre och kraftigare, än var som var vanligt bland dess släktingar. Den hade också ovanligt vassa tänder, så man är inte riktigt säker på vad den egentligen åt.

Vissa forskare menar att just detta djur är länken mellan prosauropoderna och sauropoderna, som blev deras ersättare som de största växtätarna på jorden.


Tidiga dinosaurier

Coelurosaurier

Prosauropoder

Sauropoder

Carnosaurier

Ornithomimosaurier

Dromaeosaurier

Therozinosaurier

Stegosaurier

Ankylosaurier

Ceratopsier

Ornithopoder

Pachycephalosaurier

Alvarezsauridae



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB