Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Saltkristaller

Du behöver:
- Epsom-salt
- Färgat papper
- En pajform i aluminium
- Varmt vatten
- Sax
- Förstoringsglas

Det här är ett sätt att odla fram små taggiga kristaller väldigt snabbt. Använd helst Epsomsalt till detta experiment. Vanligt bordssalt fungerar också, men resultatet blir inte alls lika bra. Epsomsalt är också detsamma som epsomit, bittersalt, laxersalt, engelskt salt, Seidlitzersalt och magnesiumsulfat. Man kan oftast hitta det på apotek under namnet magnesiumsulfat. En burk kostar ca 60 kr och det tar några dagar att beställa hem den. Ibland säljs saltet i hälsokostaffärer och kallas ofta för ”engelskt salt”.

Spara en aluminiumform från en paj, eller gör en egen form av ugnsfolie. Klipp ut en bit färgat papper så den passar formen och lägg pappret i botten. Blanda en matsked Epsomsalt i en kopp fylld till ca ¼ med varmt vatten. Rör om tills saltet lösts upp. Häll saltlösningen över pappret i formen. Ställ formen ute i solen eller på en varm, torr plats, till exempel i ett fönster ovanför ett element. Efterhand som vattnet avdunstar kommer kristaller bildas, som hämtar färg från pappret. Om du valt en bra plats att sätta formen kan detta ske på ett par timmar eller mindre. Titta närmare på kristallerna med ett förstoringsglas.

Du kan också experimentera med att blanda lite karamellfärg i saltlösningen. Tvätta händerna efter att du använt saltet. Smaka inte på det och se till att du inte spiller på dina kläder.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB