Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Piratflagga

En egen piratflagga är kaxigt att ha på partaj, upphängd på väggen eller när man ger sig ut på de sju haven som barnen på Möllebackens förskola här nedanför.

De flaggor som vi visar här har faktiskt funnits i verkligheten och använts av riktiga pirater. Är man en riktigt berömd Piratkapten måste man självklart ha en egen flagga! Vill du lära dig mer om piraterna kan du gå in på vårt faktaämne om pirater.

Du behöver:
- Mall (hämta och skriv ut längst ner på sidan)
- Tunt tyg i vitt och svart (Vi använde fodertyg)
- Om du väljer en flagga med hjärta - en liten bit rött tyg.
- Mönsterpapper
- Svart färg (se längre ner på sidan)
- Sax
- Blyertspenna
- Nål & tråd (eller symaskin)

Storlek på tyger och mönsterpapper väljer du själv. Du förstorar sedan enligt mallen så att det passar just din flagga. Vår flagga var 100 x 70 cm ungefär. Skepp ohoj landkrabbor!

Börja med att skriva ut den mall du vill använda längst ner på denna sida. Du hittar fem olika piratflaggor. Vi valde Calico Jacks flagga som är en av de mer berömda. Han valde symbolerna dödskalle med två korslagda huggare under.

Bilden du skriver ut ligger på ett rutmönster. För att förstora bilden, rita upp samma rutmönster i större format på ett större papper. En ruta kan då till exempel vara 7x7 cm som på vår flagga. (Om man har tillgång till en overheadapparat kan man kopiera över bilden på oh-papper och förstora upp den på så sätt).

När du tittar på varje ruta på den utskrivna bilden ser du att de innehåller "olika bitar" av piratmärket. Rita av bilden ruta för ruta på det större pappret.

Nu har vi fått en uppförstorad bild. Vi använde en vanlig blyertspenna.

Mönsterpapper har en blank och en matt sida. Vänd den matta sidan mot bilden.

Kalkera av piratmärket på ett mönsterpapper med en blyertspenna.

Vänd på pappret och fyll i linjerna från andra hållet.

Vänd sedan tillbaka pappret och lägg det över det vita tyget. Gnugga med blyertsen över bilden. Du för då över linjerna från pappret till tyget.

Nåla gärna fast pappret vid tyget, så det inte glider medan du gnuggar. Var noga med att täcka alla linjer. När du är färdig lyfter du av pappret. (På den här bilden tittade vårsolen in och vårt vita tyg blev pirat-blodrött!)

Klipp försiktigt ut delarna till piratmärket. Du kan välja om du vill klippa ut ögon och näsa eller om du vill måla dit dem med svart färg. Det finns andra detaljer, svarta linjer till exempel, som du ändå måste måla dit för att det ska bli snyggt. Lägg delarna på det svarta tyget.

Vi fäste det vita tyget mot det svarta med hjälp av lite spraylim för att det inte skulle glida.

Det svarta tyget som används till flaggan är dubbelvikt för att ge lite extra stadga.

Måla i linjer och detaljer. Vi använde svart textilfärg, men om du inte tänkt att tvätta flaggan går det bra med vanlig hobbylack eller allmogefärg.

Om du vill kan du fästa de vita tygdelarna ordentligt genom att sy en söm längs med kanterna. Du kan förstås också använda tyglim.

Om du väljer att limma istället för att sy ska du lägga lite tyngder över delarna, så de pressas fast. Lägg då först en tidning över tyget.

Så här blev det färdiga resultatet!

Nu är det dags att sy ihop det svarta tyget, om du som vi valt att göra din flagga i dubbelt tyg.

Vi sydde en kanal i ena kanten där vi trädde en lina så att vi kunde hissa flaggan. Kanalen gör du enkelt genom vika in några centimeter av tyget och sedan sy en söm.

Klicka på bilderna för att ladda ner sidorna!


Calico Jacks flagga

Henry Averys flagga

Thomas Tews flagga

Stede Bonnets flagga

Om du väljer en flagga med
hjärta ska hjärtat vara rött.
Det blir en fin färgklick.

Svartskäggs flagga

För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Har du inte redan programmet kan du hämta det gratis här.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB