Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Gör en panflöjt

Du behöver:
- Plaströr
- Såg
- Fil eller sandpapper
- Tejp
- Lim

I den grekiska mytologin spelar guden Pan på en flöjt som kallas just panflöjt eller syrinx. I sagan sägs pans flöjt vara gjord av vasstrån. Oftast är panflöjterna gjorda i trä men du kan göra en av plaströr. Köp en längd av de vita plaströr som man brukar sätta runt elledningar i hus. För att få fram toner i flöjten måste du såga upp röret i exakta längder.

Mått för panflöjtens rör:
C: 16,2 cm
D: 14,5 cm
E: 12,9 cm
F: 12,3 cm
G: 10,9 cm

Mät upp piornas längder på röret och märk var du ska kapa med en penna. Såga upp röret med en bågfil så går det lättare att kapa genom plasten.

Putsa röränden där du kapat med en fil eller ett grovt sandpapper. Då får du bort de vassa grader som kan ha kommit till efter sågningen och rören blir också snyggare.

Limma eller tejpa ihop all rörbitarna i en rad från den längsta biten till den kortaste.

Sätt tejp över den nedre änden av rören så det inte kommer igenom någon luft när man blåser i rören. Du kan också proppa igen rören med lera som lufttorkar. Se bara till så att leran inte fyller igen en för stor del av röret, för då tappar det sin ton.

Du kan så klart måla och dekorera din panflöjt med färg, pärlor och annat om du vill.

När du ska spela på din panflöjt ska du bara blåsa försiktigt på kanten av rören. Med lite träning kommer du nog att kunna spela enklare låtar som "Blinka lilla stjärna" eller "Gubben Noa".
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB