Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Minidjungel

Det här behöver du:
- Ståltråd
- Frystejp
- Plywood, spånskiva eller tjock kartong
- Hobbylack
- Kottar, rötter och mossa
- Lim
- Sågspån

Har du leksaksdinosaurier som står lite ensamma på en hylla, eller känner du någon som har? Vore det inte roligare att sätta de här i sin egen lilla miniatyrvärld? Här följer ett bra sätt att göra billiga, men snygga djungelträd.

Till en palm behöver du ståltråd, frystejp och färg, typ hobbylack eller allmogefärg. Klipp av ståltråd i 20-30 cm långa bitar. Vik dessa på mitten till ett ”V”. Vik ut topparna på V:et så att det blir som ett ”T”. Klipp av två bitar frystejp och fäst dem runt ståltråden som bilden visar.

Spetsa till ändarna på tejpen, och klipp skåror längsmed kanterna. Nu har du fått ett palmblad med fransar.

När du har ett gäng sådana här T:n, lägger du ihop dem. Strax under palmbladen snor du ihop ståltråden. Gör lika dant längst ner vi basen.

Sno frystejp runt ståltråden uppifrån och ner. Gör tejplagret lite tjockare mot basen. Nu har du palmens stam.

Limma eller tejpa fast palmens bas på en bit kartong eller träbricka. Hela trädet målas med hobbylack eller allmogefärg. När färgen torkat kan du böja stammen och bladen som du tycker.

Du kan göra flera djungelväxter på det här viset. Klipp av bladkronan och fäst denna på en bit underlag.

Här är exempel på olika mönster som man kan klippa.

Om du tar en sådan här bladkrona och limmar fast på en tallkotte, har du fått en kottepalm. Det här var en vanlig växt under dinosauriernas tid.

Om du tittar i en åkerren vid en nyplöjd åker, hittar du ofta avslitna rötter från olika växter. Om man vänder dessa uppochner har du ett torrt och knotigt träd. Du kan också binda ihop flera rötter för att få ett större träd.

Rotvältor har också fina rötter, men se till så att du inte råkar illa ut här. Gå aldrig ner i en djup rotvälta, och stöt först bort jorden från rötterna med en lång pinne, så du inte får stenar och grus i huvudet. Du kan också lägga rötterna ner och klistra fast dem på underlaget. Då har du fått slingrande lianer på marken.

Du hittar säkert en massa olika sätt att använda saker du hittar i naturen. Mossa passar bra som buskar när den torkat. Små stenar och sand kan också vara fint att dekorera med.

Allt det här limmas fast på en yta av trä, spånskiva, eller tjock kartong. Smeta på trälim över ytan och häll på ett bra lager sågspån. När detta torkat kan du fästa fast djungelväxterna som du tycker. Kontaktlim, smältlim eller dubbelhäftande tejp fungerar bra. Du kan också måla en fin bakgrund med vulkaner och olika berg. Sätt gärna några träbitar under modellbygget som ben.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB