Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Havspyssel - mäta och jämföra

I världshaven hittar man några av de största och minsta varelserna på vår planet. Det kan vara en riktigt häftig aha-upplevelse att göra olika jämförelser i verkligheten.

Här hittar du fyra exempel på väldigt enkla experiment men du kan förstås leta vidare efter fler uppslag i böcker om havet eller på Unga Faktas sajt om världshaven.

Titta på din tumnagel och föreställ dig att det ligger en fisk och sprattlar på den. Då har du kunnat göra dig en bild av världens minsta havsfisk som är smörbult från Marshallöarna.
Den blir bara 12 mm lång!

Be en kompis ställa sig 54,9 m i från dig. Då har ni fått fram längden på världshavens längsta varelse och det längsta av alla djur – slemmasken Lineus longissimus. Fast den är så lång blir den bara 0,5 cm bred.

Ställ er några stycken i sidled och ta varandras händer med utsträckta armar. Se till så att avståndet mellan handen längst till vänster och handen längst till höger i er kedja är 3,7 m.

Då har ni fått fram räckvidden mellan klorna på världens största krabban, den japanska jättekrabban.

Den är ett kusligt djur som dykare ofta kan se när krabborna slåss mot varandra om jaktmarker på havsbottnen.

Fäst ett stort papper på en vägg eller anslagstavla. Sätt fast ett häftstift i pappret och vira en bit tråd runt häftstiftet. Vira andra änden av tråden runt en penna och fäst fast den med tejp. Trådens längd ska nu vara 30 cm mellan häftstift och penna.

Nu kan du med tråden spänd rita en cirkel på pappret. Rita sedan en stor svart prick i mitten på cirkeln så har du fått fram jättebläckfiskens öga i naturlig storlek - det största i världen!
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB