Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Läsk-kanonen

Du behöver:
- En 1,5-2 l flaska sockerfri läsk (”Light”)
- Ett rör Mentos-pastiller
- Ett provrör eller ett rullat papprör
- En bit tunn kartong
- En mopp och hink att städa med

Gör detta experiment ute, såvida du inte vill ha ett läsk-kladdigt klassrum, förstås. Köp en flaska sockerfri läsk – vi lovar att det här experimentet blir mindre kladdigt om man använder läsk märkt ”Light”! Köp ett rör med Mentos-pastiller, gärna mintsmak. Häll upp några av pastillerna i ett provrör. Har du inget provrör kan du göra ett rör av hoprullat papper. Huvudsaken är att pastillerna ligger staplade på varandra i röret. Skruva av korken på flaskan. Lägg en bit tunn kartong (till exempel ett visitkort) över öppningen på röret med pastillerna. Vänd röret upp och ned, med kartongbiten fortfarande över röröppningen. Håll röret med kartongen över flasköppningen.

Be alla flytta bak ungefär fem meter från flaskan. Dra undan kortet så att pastillerna snabbt faller ner en efter en i flaskan. Spring sedan för livet! Det som nu händer är en kraftig kemisk reaktion som får läsken att fara upp ur flaskan med enorm kraft.

Vad är det som händer?
All läsk har ett stort tryck av koldioxid när det finns upphällt på flaska. Det är därför läsken ofta bubblar över när man öppnar korken. När man blandar Mentos-pastiller i läsken bildas mikroskopiska bubblor som växer fruktansvärt snabbt. De sätter igång en så kraftig gasbildning att läsken far ut ur flaskan som en fontän.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB