Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Gör en grekisk sköld

Du behöver:
- Plywood eller kartong
- Sax eller vass kniv
- Lim
- Färg
- Läder eller tyg
- Häftpistol, nitar, skruv eller spik
- En bit bräda (alternativt)

Den sköld som antikens grekiska soldater använde var oftast helt rund. Den räckte från användarens hals ner till hans knän, ungefär.

På insidan hade skölden två läderremmar. Armen vilade i den ena, medan den andra greppades med handen.

Du kan själv göra en sköld genom att rita upp en cirkel på en bit plywood och såga ut den, Klipp två remmar av kraftigt tyg, en gammel livrem eller en bit matta och häfta, skruva eller spika fast dessa. Du kan också göra ett enklare handtag för en hand av en tillsågad brädbit.

Du kan också göra en mycket enklare sköld av tjock kartong. Limma ihop två kartongskivor med trälim eller vitt papperslim och lägg dem i press. När limmet torkat skär eller klipper du ut din sköld i cirkelform och fäster ett par handtag på ena sidan. Använd gärna tygband som du häftar fast.

Skriv ut någon av våra sköldbilder som du gillar och använd den för att göra ett motiv på din sköld. Du kan kalkelera av bilden, rita av den eller bara använda den som inspiration. Du kan också färglägga den på pappret och klippa ut den om du lämnar en bit vit kant runt bilden. Sedan klistrar du upp den på sköldens framsida.

Du kan också förstora upp bilden från A4 till A3 i en kopiator, eller skriva ut bilden på en OH-plast och förstora upp den med en OH-maskin. Sedan kan du med en penna rita av bilden antingen direkt på din sköld eller på en bit papper som du sedan limmar fast på skölden.

Man tror att grekernas sköldar var målade i vackra färger. Sköldarna hade också en kant längst ut som dekoration. Antingen kan du måla kanten i bara en färg, eller göra ett snyggt mönster som exemplet här till vänster.


Bläckfisk

Fågel

Hjälm

Medusa

Delfin

Flygande vildsvin

Orm

Pegasus

Stirrande blick

Tupp

Springande hjul

För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Har du inte redan programmet kan du hämta det gratis här.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB