Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Fossil

Det här behöver du:
- Modell-lera
- Gips
- Skulpterings-verktyg
- Bets eller annan vattenlöslig, matt färg
- Skumgummibitar
- En bit ståltråd (om man vill hänga upp fossilet)

Börja med att trycka ut en rejäl bit modell-lera på ett plant underlag. Här har vi kletat ut leran på en glasskiva, eftersom det ar lätt att få bort leran från glasytan.

Tryck olika platta stenar mot leran för att få en skrovlig yta.

Nu ska du göra själva benen i fossilet. Titta igenom olika böcker om utdöda djur, och se hur fossil brukar se ut. Hur benen kan ligga i stenen, osv. titta gärna också på teckningar och fotografier på skelett.

Du ska skapa ett AVTRYCK i leran. Alltså måste du återskapa benens form åt "fel håll" genom att rista och trycka ner i leran med olika verktyg. Använd gärna sådana som används till skulptur.

Baksidan av penslar passar också bra. Här kretas tänderna fram. Som du kan se börjar skallen och nacken bli klara. Leran ska se ut som om man just plockat upp de riktiga benen, och bara avtrycken blivit kvar.

Här är den färdiga lerskulpturen. Benen ligger lite huller om buller, precis som de brukar göra på ett riktigt fossil. Hela skelettet finns heller inte bevarat.

Nu har du alltså en negativ form i lera, som du kan hälla gips i. Rulla ut några långa lerkorvar och platta till dem med en brödkavel.

Sätt upp de platta lerremsorna som en vägg runt fossil-skulpturen. Tryck ner väggen ordentligt mot lerunderlaget, så att det inte finns några glipor. Stryk vaselin på insidan av lerväggen. Finns det några små hål brukar vaselinet täppa till. Nu kan du hälla gips över lerskulpturen, utan att gipset rinner ut överallt.

Om du vill kunna hänga upp ditt färdiga fossil på väggen kan du kröka till en bit ståltråd till hängare.

Blanda till gipset och häll försiktigt ner det i din lerform.

När gipset börjat tjockna kan du sänka ner din hängare.

Så här kan det se ut. Rör du upp gipset för mycket, slätar du bara ut det igen med fingret.

När gipset härdat och inte längre är varmt, kan du ta bort lerväggen.

Lyft försiktigt av gipskakan. Den brukar lossna utan problem.

Här är den avlägsnade gipsavgjutningen. Formen har också klarat sig, och skulle överleva minst en avgjutning till. Låt avgjutningen ligga och torka igenom under natten, innan du målar den.

Använd bets eller liknande matt vattenlöslig färg för att måla avgjutningen. De flesta fossil som hittas sitter i förstenad sand, lera eller havsbotten. En brun eller beige färg passar därför bra. Använd en bit skumgummi och dutta ut färgen.

För att framhäva detaljerna bättre kan man blaska på med lite mörkare färg över "benen". Blanda lite färg med mycket vatten. Dutta på färgen, och dra över ytan med en torr bit skumgummi strax efteråt.

Inte så pjåkigt, va? Det här fossilet föreställer den lilla rovdinosauriern Coelurus. Det kan hända att man får prova några gånger innan man får riktig kläm på avtrycks-tekniken, men gips är ett ganska billigt material och leran går att återanvända. Fossilet behöver ju inte heller vara så stort för att det ska bli fint.

Lycka till med dina egna fusk-fossil!
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB