Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Fjärilsbar

Du behöver:
- En liten burk
- Hammare och kraftig spik
- En bit svamp, bomull eller ljusveke
- Snöre
- Vatten och socker
- Färgar papper eller fuskblommor
- Plastlock till glassburk

Börja med att koka upp vatten och socker. Du blandar fyra delar vatten med en del socker. Koka tills sockret lösts upp i vattnet. Låt blandningen svalna.

Plocka fram en liten burk med metall- eller plastlock. Gör hål i locket med hammare och spik. Gör hålet stort nog för att kunna stoppa i en bit svamp (utan tvål i), bomull eller ljusveke.

Knyt en bit starkt snöre kring "halsen" på burken.

Knyt en längre bit snöre i snöret du just fäst kring burken. Lyft andra änden av det långe snöret över burken och knyt fast det på andra sidan, på samma sätt. Gör likadant med en ny lång bit snöre så att den nya biten korsar den första. Nu har du gjort en liten ampel som burken hänger i.

Häll i lite sockerlösning i burken, skruva på locket och vänd burken upp och ner. Om svampen/bomullen/veken som sitter i hålet i locket är tillräckligt tätt ska det bara kunna suga upp sockerlösningen utan att det droppar eller rinner ut. Om det gör det så får du stoppa i lite till så att det blir tätt.

Nu kan du hänga upp din burk i ett snöre eller en trädgren. Dekorera gärna burken med blommor av färgglatt papper eller fuskblommor. Detta kommer att dra fjärilarna dit.

Du kan också hänga upp ett plastlock från en glassburk på samma sätt som du hängde upp den lilla burken. Gör ett hål i varje hörna på locket och trä trådar genom dessa. Spara övermogen frukt, mosa den och lägg ut lite på locket. Frukter som fjärilar gillar är melon, persika och banan.

Glasslocksbaren har större chans att dra till sig andra insekter som till exempel getingar än burkbaren. Häng därför inte glasslocksbaren för nära huset, utan i annan del av trädgården. Fram med insektslexikonet och se vilka fjärilar som kommer för att smaka på din fjärilsbar!
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB