Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Ägget i flaskan

Du behöver:
- Ett kokt ägg
- En liten glasburk eller en glasflaska med stor öppning
- Tändstickor eller tändare
- Papper

Metod 1: Leta reda på en flaska med större öppning i halsen än vanligt eller använd en mindre glasburk. Till exempel en dressingflaska funkar bra. Titta helt enkelt i matbutiken eller hemma i skåpen. Öppningen ska vara lite mindre än äggets diameter. Koka ett ägg och skala det. Tänd eld på en bit papper och släng ner det i flaskan. Sätt ägget i flaskans öppning med den toppiga delen nedåt. När elden slocknar sugs ägget plötsligt ner i flaskan!

Metod 2: Sätt ägget i flasköppningen. Sätt ner flaskan i hett vatten och ställ den sedan på köksdisken för att svalna. Efter en stund sugs ägget ner.

Metod 3: Sätt ägget i flasköppningen. Sätt ner flaskan i kallt vatten och ställ den sedan på köksdisken. Efter en stund sugs ägget ner.

Vad är det som händer?
När du sätter ägget i flasköppningen är lufttrycket detsamma utanför såväl som inne i flaskan. Det enda som kan dra ner ägget i flaskan är tyngdkraften, men den är inte tillräckligt stark för att pressa ägget genom flasköppningen. Men när du ändar temperaturen inne i flaskan ändrar du också på lufttrycket. Om du minskar lufttrycket tillräckligt mycket inuti flaskan kommer lufttrycket utanför flaskan att trycka ner ägget genom öppningen. Om du använder ett löskokt ägg blir experimentet kladdigare, men det är lättare att få ut alla äggrester ur flaskan.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB