Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim! jag ville tacka så jätte mycket för atugrafen

/ Cajsa, 9 år från Karlskrona

Hej Cajsa

Roligt att du blev glad för den.

Kramisar från Kim


Jo, jag undrar om du vet något om en hemsida där man kan lägga upp sina verk. De sade något om en hemsida på Rapport om jag inte minns fel, en hemsida där man kunde lägga upp enskilda kapitel och som sedna bedöms... jag undrar om du som författare kanske vet mer om detta...

Skulle bli tacksam för svar....

/ Robin, 16 år från Västerås

Hej Robin

Jovisst vet jag mer om det. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" så hittar du något som heter Digitalboken. Där kan du läsa om hur det går till samt länka in dig direkt till Digitalboken.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej, jag har en fråga hur beskriver man ljud på ett bra sätt? Man kan ju inte presis skriva diidiiidiiiidiiiii dididiiii som jag tycker att en låt låter eller?
tack på förhand

/ jennifer, 13 år från sundsvall

Hej Jennifer

Just det problemet har jag aldrig råkat ut för, jag har skrivit in låttexter i mina böcker, men aldrig melodier. Men varför inte skriva så som du har gjort, det ger läsaren en klar uppfattning om hur det låter. Eller så skriver du bara att "hon nynnade på en melodi" etc.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim

Jag gillar att skriva jätte mycket och jag håller på att skriva en deckar berättelse men jag har några frågor.

1.Hur många sidor ska ett kapitel vara?

2.Hur ska man skriva när någon tänker? Ska man exempl skriva "Det var något konstigt med mannen"tänkte Vera eller ska man skriva på något annat sett


Tack på förhand //Elin

/ Elin, 12 år från Borås

Hej Elin

1. Kapitlens längd varierar. Jag försöker att ha mellan 3-10 A-4 sidors text till varje kapitel.

2. Man ska inte ha apostrofer (") när någon tänker. Däremot kan man skriva texten i kursiv stil istället. Men för att det ska bli rätt när man lämnar till tryckeriet bör man "stryka under" texten istället för att göra den kursiv, på så sätt förändras inte dina markeringar när förlaget ändrar stil.

Lycka till med ditt skrivande.

För mer tips gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips". Du kan även gå in under "Böcker" och se på utdragen ur mina böcker hur jag har skrivit.

Kramisar från Kim


hej,
Det här en jätte viktig fråga för mig ...om man skriver en bok och berättar i boken hur hus och stolt till exempel se ut ...de är jätte svårt att beskriva de särskild hur golvet i ett hus var i 1800- talet ,jag vet inte hur man berättar det är jätte svårt men jag har bra ideer men att beskriva hus i 1800-talet hur det se ut ...är ganska svårt.jag försökar att titta på bilder från 1800-talet ...räcker det för bara titta på böcker som har sånna bilder på hus och sånt? finns annan förslag sm ni har? för jag vill gärna att förstätta skriva min bok men bara sånna här problem har jag med. för jag gillar att skriva och blir en författare som (lord of the rings, narnia ,harry pottter m.m.)

hoppas ni svarar på!

yasmin

/ yasmin, 19 år från dalarna-leksand

Hej Yasmin

Visst går det att titta på bilder när man ska beskriva detaljer från vissa tidsperioder, men det allra bästa är att åka och se sådana saker på riktigt. Då får du en helt annan känsla för miljön.

Gå in på www.google.se och sök på "1800-tals hus" för att se bilder på hus, eller hitta hus du kan besöka.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hur gör man när man ska avsluta en berättelse?

/ Linnea Gelland, 12 år från Ågårdarna

Hej Linnea

Slutet av berättelsen ska "knyta ihop" allt som har hänt. Bygg gärna upp slutet så att det är otroligt spännande innan upplösningen kommer. Då har du lyckats fånga läsaren, som gärna läser ännu en berättelse skriven av dig..

Läs någon av mina böcker så förstår du vad jag menar: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", Riddarsvärdet" samt "Det glömda kriget 1808-1809". Du kan läsa utdrag ur böckerna på www.kimselius.se

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hej Kim! :-)
Hur gör du när du planerar en berättelse?
Var får du dina ideér ifrån?
Hur ska jag göra när jag börjar på en berättelse? "Gula lappar" verkar inte funka...
Hur lång tid tar det för dig att svara på alla frågor?
Jag avslutar aldrig mina berättelser... Kan du ge mig något tips? Jag har köpt "gula lappar" och satt mig ned och försöka tänka men kommer inte på något... Jag får inga ideér alls... JOBBIGT... Snälla kan du ge mig några råd när jag sätter mig ned och försöker att skriva. Ideérna kommer aldrig fram :-(

Det blev ganska många frågor OCH jag hoppas att du kan svara på dem så snabbt som möjligt!

HÄLSNINGAR... Lisa... Sverige... 11 år...

/ Lisa, 11 år från Sverige

Hej Lisa

Som du säkert vet skriver jag Historiska Äventyrsböcker som är baserade på riktiga historiska händelser. Först bestämmer jag vilket ämne jag ska skriva om. Därefter lånar jag hem/köper böcker i det ämnet och läser in fakta. Då väcks fantasin och idéerna kommer och allt det skriver jag ned på "Gula lappar", även de ord som ska vara med i Faktadelen som finns i alla mina böcker. När jag läst in den fakta som behövs sätter jag mig ned och skriver berättelsen utifrån mina "Gula lappar".

När du börjar en berättelse ska du börja med att något händer huvudpersonen direkt, på så sätt fångar du läsaren. Skriv från hjärtat, om något som berör dig, något du känner till och något du vill berätta om. Då ska du se att det blir lättare för dig att skriva, än om du skriver någon påhittad berättelse. Prova med detta, så ska du se att det går lättare.

Det tar några timmar varje vecka, beroende på hur många frågor som kommer. Dessutom får jag mail direkt till mig samt "vanliga" pappersbrev. Det innebär att det varje vecka är en hel del brev och mail att besvara.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa utdrag ur samtliga böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Digerdöden", "Riddarsvärdet" samt "Det glömda kriget 1808-1809". Dessutom kan du lyssna på när jag läser ur mina böcker.

Lycka till med dina berättelser.

Kramisar från Kim


Hej!
Är lite nyfiken på hur många böcker du har sålt sammanlagt.

Tack på förhand!

/ Simon, 19 år från Borgholm

Hej Simon

Jag har inte den exakta siffran men det rör sig om runt 100.000 böcker.

Kramisar från Kim


Jag håller på att skriva en fantasy berättelse och har följt dina tips men början känns fortfarande seg och relativt korta kapitel.

Har du några tips

Mvh / Eskil

/ Eskil, 12 år från Stockholm

Hej Eskil

Det gör ingenting om dina kapitel är korta. Haka inte upp dig på det just nu. När du har skrivit färdigt din berättelse kan du lätt arbeta in mer text och "knyta ihop" varje kapitel bättre. Detsamma gäller din "sega" början. När du är klar med boken är det lättare att skriva om första kapitlet, för då har du hela handlingen inom dig. Fortsätt skriv! Bearbeta när allt är klart! Lycka till!

kramisar från Kim


Vad tycker du att en bra bok /berättelse ska innehålla?
Undrar en som älskar att skriva böcker!!!!

/ Emilie, 11 år

Hej Emilie

Så här tycker jag att man ska börja en bra bok:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan läsa någon av dem så förstår du vad jag menar: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet och Det glömda kriget 1808-1809. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du mer tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Kramisar från Kim




Hejsan, Kim!

Jag har säkert frågat när bokmässan i Göteborg är?
...och...
.....vilken dag/ar kommer du dit?

MVH Alexander Nilsson

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Jo, det har du frågat om tidigare. Alla uppgifterna står på startsidan på min hemsida www.kimselius.se Där hittar du också mina föreläsningstider och signeringstider, allteftersom de dyker upp.

Jag är på bokmässan från första dagen 25 september tills de stänger den 28 september. Du hittar mig i monter B08:59. Även detta står på min hemsida. Kika där lite då och då, alltid hittar du något nytt där. Det senaste är en artikel i Skånska Dagbladet (när jag var i Hörby förra veckan) och researchresor för "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809".

Vi ses på Bokmässan.

Kramisar från Kim


Skulle du kunna ge lite tips på vad man bör tänka på om man vill skriva egna böcker?
Alla tips är av intresse!
Tack !

/ Tim , 18 år från Trollhättan

Hej Tim

Det allra viktigaste är att du skriver direkt från hjärtat. Jag skriver till mig själv, något jag vill läsa. Jag vill läsa berättelser som fångar från första raden och håller mig fängslad till sista meningen. Därför försöker jag även skriva på det sättet.

Det tror jag är det viktigaste råden jag kan ge dig. Om du vill ha mer råd och tips kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips". Där kan du läsa om hur du bygger upp din bok, hur du kontaktar bokförlag och andra sätt att få ut din bok.

Lycka till! Hör gärna av dig den dag du får din bok antagen!

Kramisar från Kim




Hej.
Jag har sedan i april skrivit som bara den på en framtida roman. Och jag undrar om det är okej att ta inspiration från filmer, böcker och olika legender? När jag frågade Per Nilsson efter att hanhade föreläst i klassen om han hade några tips, sa han att man skulle skriva om sådant man gillade. Men jag tycker att min roman har vissa likheter med böcker jag redan här läst. Men man borde väll skriva om det som ligger en närmast hjärtat? Även fast det blir likt det någon annan har skrivit.

P.S Har läst alla dina böcker förutom de nyaste. Och jag tycker att de är jätte bra!

/ Erika, 15 år från Sölvesborg

Hej Erika

Per har alldeles rätt, man ska skriva om det man tycker om. Jag brukar säga att man ska skriva direkt från hjärtat, om det som berör och om något specielt man vill berätta. Gärna något man har erfarenhet om, eller platser man har besökt. Då flyter berättelsen lättare.

Det finns otroligt många böcker i världen, därför är det inte så konstigt om vissa av dem liknar andra böcker. Fortsätt skriv från hjärtat, då blir din bok som allra bäst.

Åh, vad roligt att du tycker så mycket om mina böcker! Tack! Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du en länk där du kan recensera mina böcker, och/eller läsa vad andra tycker om dem. Där ligger redan recensioner av de nya böckerna. Kanske något för dig att läsa, eftersom du ännu inte läst "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809"?

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hejsan svejsan Kim!
Vad gör du på fritiden utan att skriva böcker? Har du nåt annat jobb en författare. Jag älskar att skriva. Jag funderar själv på att bli författare. Hur gammal var du när du skrev din första bok. Hur många böcker har du skrivit? Varför blev du författare? Det är "några" saker jag undrar över.

Ha det så jätte jätte bra och lycka till med dina nadra böcker!
/Jessica

/ Jessica, 10 år från Köping

Hej Jessica

Ja du, det blir inte så mycket fritid just nu, eftersom jag jobbar väldigt intensivt med mina böcker. Jag har fyra hundar och ägnar en del tid åt att promenera med dem, under tiden som jag funderar över vad jag ska skriva när jag kommer tillbaka in.

Dessutom älskar jag att arbeta i min stora trädgård, medan jag funderar över vad jag ska skriva.

Min första "bok" skrev jag när jag var åtta år, det var då jag bestämde mig för att bli författare. Sedan tog det många år innan jag skickade in mina böcker till ett förlag. Under många år samlade jag berättelserna i byrålådorna eftersom jag inte tyckte att de var tillräckligt bra.

Jag har skrivit tio böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden, "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809" och i januari kommer elfte boken ut "Snapphaneresan". Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna och lyssna på när jag läser ur några av dem.

Jag hade lyckan att ett förlag trodde på mig och mina berättelser, därför "blev" jag författare. Min man säger att jag alltid har varit författare, eftersom jag har skrivit under hela mitt liv.

Lycka till med ditt eget författarskap!

kramisar från Kim


Hej!
När jag börjat skriva en berättelse typ ett A4 papper kommer jag inte på något mer på den boken. Sedan börjar jag på en ny berättelse, skriver ett A4 papper och kommer inte på något mer osv. Dom avslutas ALDRIG! Jag tar fram den påbörjade boken och försöker tänka om det finns något spännande jag kan skriva på men kan inte hitta på något! Sen blir jag så trött på det och börjar på en annan berättelse, alltså en ny! Kan du ge mig ett BRA tips? SNÄLLA HJÄLP MIG!!!!
Från en som aldrig avslutar en berättelse... :-(

/ Lisa, 11 år från Sverige

Hej Lisa

Du ska inte bli besviken för att du inte avslutar din berättelse utan hela tiden får idéer till nya. Det är en gåva! Samla alla dina påbörjade berättelser i en pärm eller en mapp, för en dag kommer du att skriva färdigt dem.

Kanske kan det hjälpa dig att arbeta med "Gula lappar"? Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim











Hej!
Kan barn bli författare?
Barn kan ju skriva barnböcker, eftersom dom
vet hur det är att vara barn just nu?
Kan jag, som är 11, publicera en bok som barn?
Tacksam försvar,
hälsningar Minna

/ Minna, 11 år från Sollentuna

Hej Minna

Visst kan barn bli författare. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och kikar under under "NYHETER" på startsidan så finns det en rubrik som heter "Titta här alla unga med författardrömmar".

Visst kan du som är 11 år få en bok publicerad. Om du söker på www.google.se på "unga författare", hittar du en hel del användbara länkar som kan hjälpa dig i ditt författarskap.

Du kan även gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips" för att få råd om hur du får din berättelse utgiven som bok.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, Kim!

Jag läste ett svar om Stephen King har skrivet mer än 600 sidor - det har han.
Till exempel DET (eng. IT) har han skrivet mer än 1000 sidor.

Och jag har sett filmen DET för en vecka sedan och den sitter fortfarande i mitt huvud!
Den var dålig gjord - men dem håller på att göra en nyinspelning på DET.
Mer info www.omfilm.net.
Och jag skall få den i femtonårsfödelsedagspresent!:D

mvh alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

DET är en mycket ruskig bok. Fick du inte mardrömmar efter att ha sett filmen?

Har precis läst Dean Koontz "Himlen är nära", en otroligt spännande sträckläsnings bok. Testa den!

Kramisar från Kim


Hej igen! Jag glömde några frågor i förra mailet.
Hur många % får du i lön per bok?
Vad är din månadslön?
Jobbar du med något annat när du inte skriver böcker?

Tack på förhand.

/ Oscar, 14 år från Gällivare

Hej igen Oscar

Ja du det där med lön... Eftersom jag nuförtiden ger ut böckerna på eget förlag får jag faktiskt ingen lön alls. Alla pengar som kommer in går direkt till att trycka nya böcker, betala mina researchresor, skrivmaterial, maskiner etc.

Nej, jag har inget annat arbete än som författare. Men det innebär inte att jag bara sitter och skriver böcker hela dagarna. Jag reser runt och föreläser, signerar böcker, åker på researchresor, arbetar på mitt förlag, ger intervjuer och mycket, mycket mer.

Om du vill veta mer om royaly och löner kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips".

Kramisar från Kim


Vad är skillnaden mellan en novell och en roman?

/ Oscar, 14 år från Gällivare

Hej Oscar

En novell är en kort historia. En roman är en längre berättelse som är så tjock att det blir en bok. Om man sätter ihop många noveller (korta berättelser) kan det också bli en bok.

På engelska heter en roman "novel". Och en kortare berättelse som vi kallar för novel heter på engelska "short story".

Kramisar från Kim


Hej Kim! Har Stephen King skrivit många thiller böcker? Jag har lånat och läst en bok som heter Christine, vilket jag inte kommer göra igen för boken har mer än 600 sidor och jag läste ut den på 28 dar... Sedan en fråga till: Är det ok att man lånar idéer av andra författare?

/ Julia, 12 år från Nyköping

Hej Julia

Ja, Stephen King har skrivit jättemånga böcker. Om du vill läsa vilka böcker han har skrivit och lite mer om honom kan du gå in på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Stephen_King

Jag har samlat på Stephen Kings böcker och har nästan alla hans böcker. Han har skrivit många böcker som inte är riktigt så tjocka som Christine, om du tyckte om hans sätt att skriva kan du kanske välja någon av de tunnare böckerna. En annan mycket bra författare är Dean Koontz, han skriver snarlikt Stephen King. Dean Koontz är min favoritförfattare och jag har alla hans böcker. Dean Koontz och jag har samma agent.

Vet inte riktigt vad jag ska svara på din fråga om det är okej att låna idéer av andra författare... Personligen tycker jag inte att man ska göra det, juridiskt vet jag faktiskt inte vad som gäller. Men... Om du tänker att du ska slå igenom som författare ska du ABSOLUT INTE låna en annan författares idé. Du ska skriva något unikt, något som ingen annan skrivit, något som förlaget häpnar över och älskar från första stund.

Lycka till!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB