Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!! hur är det att skriva böcker??? Och hur kan man komma på berättlser???

/ wilma , 9 år från västerbotten

Hej Wilma

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto. (Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Böckerna" och "Tillbaka till Pompeji" så ser du bilden av hunden. Min debutbok (första bok) är just "Tillbaka till Pompeji". Boken kom ut julen 1997. Den har nu sålt i stora upplagor, är översatt till många språk och är otroligt populär!)

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du omslagen på mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Kinesiska Draken” och "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland". På hemsidan kan du även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen". På min hemsida hittar du länk till YouTube där du kan se filmer om mig och när jag läser ur mina böcker.

Kramisar Kim




Hej Kim!
Hur monga böcker har Astrid Lindgren skrivit? Alla är så bra!

/ Emil Leijonqvist, 9 år från stockholm i sverige

Hej Emil

Här kommer några uppgifter om Astrid Lindgren:

14 november 1907 föds Astrid, Anna, Emilia Ericsson på gården Näs, nära Vimmerby i Småland. 1931 gifter sig Astrid Ericsson med Sture Lindgren och Astrid Lindgren blir hemmafru.

1944: Astrid Lindgren råkar ut för en halkolycka och blir sängliggandes i en vecka. Nu skriver hon ner alla historier om Pippi Långstrump som hon tidigare har berättat för dottern Karins och hennes kamrater. Tanken var att berättelserna skulle bli en present till dottern Karin på hennes tioårsdag. Astrid Lindgren skickar en kopia till Bonniers förlag. I september 1944 vinner Astrid Lindgren pris i Rabén & Sjögrens flickbokstävling med boken ”Britt-Mari lättar sitt hjärta”.

1945: Astrid Lindgren skickar in sitt manus ”Pippi Långstrump” till Rabén & Sjögrens tävling ”Böcker för barn i åldern 6-10 år”. Astrid Lindgren vinner tävlingen.

14 november 1997, Astrid Lindgren fyller 90 år och blir vald till ”Årets svensk i världen”.

28 januari 2002, Astrid Lindgren avlider i sitt hem i Stockholm. Ett årligt internationellt barn- och ungdomslitteraturpris instiftas till Astrid Lindgrens minne.

Astrid Lindgren har skrivit 81 böcker (40 kapitelböcker och 41 bilderböcker). Det också 12 olika samlingsvolymer, men det är egentligen bara hopplock av bitar från andra böcker. Uppgifterna har jag tagit från www.astridlindgren.se, som jag tror är den "officiella" hemsidan för Astrid Lindgren. Gå in där och läs lite mer om Astrid Lindgren och hennes böcker.

Kramisar från Kim


har du något tips på lite halv läskiga böcker.Mvh Oliver.

/ oliver, 9 år från TOLLARP

Hej Oliver

"Varulvsnatt" utgiven på Raben & Sjögren är en bok med många olika halvläskiga berättelser.

Min bok "Svarta Döden" är också läskig. Gå in på min hemsida www.kimselius.se där kan du läsa ett smakprov ur boken och se vad du tycker om den.

Om inte någon av dessa böcker passar dig tycker jag du ska fråga din bibliotekarie om hjälp, hon/han har säkert många tips till dig.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Har skickat in en fråga till dig förrut.
Nu ville jag bara fråga, jag har skrivit en berättelse som entligen har tagit sig in på top-5 i unga berättare.
Den heter Flickan i datorn.
Du får mer än gärna läsa den och bedömma :)
Vill gärna ha tips!

Kramizar // Emmy Holm :)

/ Emmy Holm, 12 år från Stockholm

Hej Emmy

Eftersom det tar alltför lång tid för mig att läsa noveller och tycka till om dem, så gör jag inte det. Det kommer väldigt många förfrågningar om det. Jag hinner helt enkelt inte med det.

Att ha kommit in på top-5 i unga berättare är ett bra betyg! Grattis!

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa under Författartips. Där får du tips om hur du bygger upp din berättelse, och där hittar du också sajter där du kan lägga ut din berättelse för att andra ska kunna läsa den och bedöma den.

Be gärna någon lärare, bibliotekarie eller annan vuxen att läsa din berättelse och göra en bedömning. Men framförallt: tro på dig själv och satsa på skrivandet om du vill bli författare!

Lycka till! Njut av top-5 placeringen!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag skulle bli väldigt glad om du har någon form av lösning på mitt problem.
Det är nämligen så att jag just har börjat högstadiet, och därmed så har lärarna börjat betygsätta våra prov.
Vi har gjort sammanlagt 4 prov hittils, och jag försöker som vanligt att plugga hårt, och anteckna viktiga saker i många dar på raken. Det känns som att jag verkligen kan det därefter, men jag får alltid på gränsen til G.
Vad krävs det för knep för att få VG eller MVG? Har du någon bra studieteknik att tipa om?
/Kram Fanny

/ Fanny , 13 år från Norrbotten

Hej Fanny

Mitt knep för att få saker och ting att fastna i mitt huvud är att LÄSA HÖGT för mig själv. Då går texten in både genom ögonen och öronen.

Att stryka under i texten, skriva av det du tycker är viktigt, för då memorerar du återigen det du vill lära dig.

Att inte plugga dagen innan ett prov, utan koppla av, lägga mig tidigt och sova ut, därefter äta en rejäl frukost som ger huvudet energi: Havregrynsgröt är oslagbart!

Lycka till! Hör gärna av dig och berätta hur bra det har gått nästa gång du har prov!

Kramisar Kim


vem skrev hallristninar i grens bygden.



från magne

jag ventar

hejdå

/ magne, 11 år från liveröd

Hej magne

Din fråga är ställd till fel expert!

Kramisar Kim


för hur många år sedan exploderade big ben.



från magne.

/ magne, 11 år från liveröd

Hej Magne

Din fråga är ställd till fel expert.

Kramisar Kim


vad var den första hällristninen som hitades.

/ magne, 10 år från liveröd

Hej Magne

Din fråga är ställd till fel expert.

Kramisar Kim


hur kan man veta så mycket om vad so hende och vad dom fann under 1800 talet?

/ stina, 9 år från skene

Hej Stina

Det finns många dokument skrivna från den tiden, böcker och berättelser.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Hur många böcker har Jaqueline Wilson (stavning) gett ut, som finns i Sverige?
Kram!

/ Mi, 12 år från Stockholm

Hej Mi

Jag hittade 17 böcker av Jacqueline Wilson på Adlibris sida. Det är böcker utgivna på svenska. Hon har kommit ut med många fler böcker på engelska.

Kramisar Kim


Hej jag har meilat förut men jag glömde en fråga då. Vilka bokförlag kan man skika till? Känner bara till två st. Har du några tips om bokförlag?
Hejdå. //Sandra

/ Sandra Pedersen, 12 år från Katrineholm, Sverige

Hej Sandra

Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips, där hittar du länkar till många förlag.

Lycka till!

Kramisar Kim


jag är bäst,är du också det???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(jag vill föresten bli författare när ja blir stor...)

/ ???matti???, 10 år från Sweden

Hej Matti

Det är bra, man ska ha självförtroende.

Läs mycket och skriv mycket så når du dina drömmars mål fortare!

Kramisar Kim


Hejsan!

Jo jag har stött på en grej här. Är det möjligt att "förlora" sin författarförmåga om man inte har skrivit på ett bra tag? Och hur är det enklaste sättet att förmedla känslor på i böcker?

En annan sak; om man vill utveckla skrivandet i olika formet så att säga, är det bra att skriva noveller och dikter vid sidan om som en omväxling? För det har jag jag gjort på senare tid, jag skriver noveller, som formas efter hur jag känenr mig. Är jag ledsen så skriver jag en sorglig historia som slutar lyckligt osv. Är detta en bra övning?

/ Robin, 17 år från Västerås

Hej Robin

Det är ett alldeles utmärkt sätt att arbeta med sitt skrivande. Ibland behöver man pröva sig fram till vad det är man egentligen vill skriva.

Jag tror inte att man kan förlora sin författarförmåga, däremot tror jag att andra saker ibland tar över när man är i din ålder och känns viktigare just då. Men du hittar alltid tillbaka till skrivandet om du brinner för det.

Fortsätt att skriv dina berättelser efter din sinnesstämning. Jag använder mig av mina böcker för att skriva av mig. Min bok "Giljotinen" skrev jag när min syster hade blivit ihjälkörd av en bil. Min sorg och ilska skrev jag av mig i den boken. Vill du läsa utdrag ur den eller lyssna på den hittar du det under www.kimselius.se / Böcker / Giljotinen

Lycka till med ditt skrivande! Hör av dig den dag du får din bok antagen!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Jag har jättemånga noveller och berättelser men efter ett tag slutar jag skriva på dem!
Jag har en berättelse som jag har skrivit över tjugo sidor men jag vet inte om någon annan skulle vilja läsa den! Jag tycker att den är underbar, det är precis en sådan bok som jag vill läsa, men det händer inte sådär jättemycket i den som är speciellt, mest handlar det bara om deras dagliga liv och mycket känslor, upplevelser.
Är det av intresse i alla fall för förlag och sådant?
Och om man kör fast, och inte kommer på något nytt till berättelsen, vad gör man då?
Kram Dag

/ Dag, 13 år från Det Hemliga

Hej Dag

Det låter som om du har mycket fantasi och brinner för ditt skrivande. Ett bra knep att inte köra fast är att arbeta med "Gula lappar". Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och ”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Du kan gå in på youtube: http://www.youtube.com/ och söka på kimselius, där kan du se filmer när jag läser ur mina böcker. Du kan bli vän med mig på Facebook och Twitter, länkar hittar du från min hemsida.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej jag vill bli författare när jag blir stor. Och jag har 2 frågor.
1. Kostar det att ge ut en bok?
2.Är det något särskilt jag behöver tänka på?

/ Sandra, 12 år från Sverige

Hej Sandra

1. Om ett förlag ger ut din bok kostar det ingenting för dig, då får du betalt. Om du trycker din bok på Print-On-Demand (se min hemsida www.kimselius.se under Författartips) får du betala kostnaden.

2. Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Lycka till med din bok, hör av dig du får din bok utgiven på ett förlag!

Kramisar Kim


1. Hur blir man författare och vad ska man skriva för böcker?
2. Vad gör du på fritden när du ine skriver böker?
3. Vad tycker du att jag ska skriva för böcker?

/ Fanny Högman, 10 år från Eskilstuna/Sverige

Hej Fanny

1. Om man älskar att skriva och har mycket fantasi då är det inte så svårt att komma på vad man ska skriva. När man skrivit sin berättelse skickar man till förlag och om de tycker om boken ger de ut den. Då är man författare. Fast min man har alltid sagt att jag har varit författare långt innan jag slog igenom, eftersom jag alltid har skrivit böcker, ända sedan jag var åtta år. Du ska skriva den typ av böcker som passar dig bäst, om något du vill berätta om.

2. På "fritiden" tänker jag på vad jag skriva, antingen jag är ute och går med hundarna eller jobbar i trädgården. Författarskap är inget man stänger av när klockan är fem och går hem för att vara ledig. Berättelserna far ständigt omkring i huvudet.

3. Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Lycka till med ditt skrivande! Hör av dig den dag du får din bok utgiven på förlag.

Titta gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där hittar du många tips och kan läsa om personer som har fått sin bok utgiven när de var i din ålder och yngre!

Kramisar Kim


hur får man kontakt med J.K Rowling???????

/ julia bengtson, 11 år från borlänge

Hej Julia

Här är en adress: http://www.jkrowling.com/

Lycka till!

Kramisar Kim


Är livet ensamt som författare?

Jag har en vän som säger att det livet är osocialt. Min dröm är att skriva. Läs gärna min och min kamrats berättelse "Den Gröna Odågan" "Spöket i Garderoben" och "Livet går utför för snigeln - en hjärtskärande historia" Av Dag och Daggmar
Skriv gärna vad du tycker.
Kram Daggmar

/ Daggmar, 13 år från mamma och pappa

Hej Daggmar

Nej, livet är inte ensamt som författare, eftersom man inte bara sitter på sitt rum och skriver böcker. Att vara författare innebär så mycket annat: föreläsningar, intervjuer i tv, radio och tidningar och signeringar.

Dessutom har man kontakt med sina fans, vilket är mycket givande. Gå in på Facebook och lägg till dig som vän hos mig (Sök på Kimselius), så får du se vilket aktivt liv jag lever som författare och du kan även följa många av mina författarkolleger.

Lycka till med ditt skrivande, hoppas vi ses på Facebook!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har några frågor.
1# Kan man ge ut sin bok med flera förlag?
2# När man skickar sitt manuskript till ett förlag, ska man skicka HELA texten eller bara lite av den, som ett smakprov, liksom?
3# Om jag vill att t.ex. min kompis, som är väldigt duktig på att teckna, ska illustrera min bok, får hon betalt för det då?
Tack på förhand. Kramizar från Olga!

/ Olga Krüssenberg, 14 år från Eslöv/Skåne

Hej Olga

1. Man kan bara ge ut en bok på ett förlag. Däremot kan man skicka in manus till alla förlag för att se vilket förlag som är intresserade.

2. Du ska skicka hela manuset till förlaget, en kopia av ditt manus. Behåll originalet själv.

3. Förlagen har egna illustratörer som de använder till böckerna. Om din vän är mycket duktig på att teckna kan du skicka med teckningarna med manus. Om förlaget tycker om teckningarna får din vän betalt för sina teckningar, precis som du får betalt för ditt manus.

Lycka till och hör av dig den dag du får din bok utgiven!

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar om du vet en bok som handlar om hur man gör en riktig solfjäder. Inte som man gjorde på dagis utan en riktig som man har i Kina. Tack om du svarar!
En undrande Felicia Anzelius

/ Felicia Anzelius, 13 år från Äsperöd-Skåne-Sverige

Hej Felicia

Nej, jag vet faktiskt inte vilken bok som handlar om det. Antingen kan du söka på www.google.se efter solfjäder, eller så kan du fråga på ditt bibliotek. De kanske kan hjälpa dig. Lycka till!

Tycker du om Kina? Har du läst min bok "Kinesiska Draken"?

Om du hittar boken om solfjäder får du gärna skriva och berätta vad boken hette. Du har gjort mig nyfiken!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB