Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


hej nu har du nog haft fult up i hofterup vi har nämligen fågeltema på skolan men jjag undrar hur rödhakar byger sina bon så snyggt och hur dem lyfter och flyger ochoch hur många fågelarter det fins



hopas att du svarar snabt snart är temat slut nämligen men ta din tid att svara tack i förhand adam, alice och emily DEN HÄR SIDAN ÄR BARA BÄST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

/ emily, 10 år från hofterup

Hej Emily!
Ja det verkar jobbas för högtryck i Hofterup när det gäller fåglar. Verkligen KUL! Rödhaken bygger gärna sitt bo lite i skymundan och den har liksom de flesta arter i sin storlek sitt speciella sätt att bygga det på. Den använmder gärna materail som liknar omgivningen/busken där den bygger. Att den kan flyga är som de allra flesta fåglarna att den har rätt vikt, väl utvecklade fjädrar och muskulatur som möjliggör att vingarna bär. Sedan har den utvecklat en flygteknik som passar den efter sina behov. Det finns någon stans mellan 9000 och 10000 fågelarter i världen.

Lycka till i fortsättningen

Mats på Kreativum


hej jag har hittat en fågel som låg livlös på min gård och luktade illa
jag misstänker att det är en pungmes
det är en vacker fågel och jag skulle vilja stopap upp den
men den är lite skadad och har maskar som äter på den

finns det nått sätt för att få den fin igen?
/din kompis

/ lukas

Hej Lukas!
Nej det finns inget sätt att få den fin igen ifall maskarna redan har ätit på den. Att det sedan skulle vara en pungmes låter lite mysko eftersom det är en mycket sällsynt art. Var du hittat den har jag ingen aning om men det hör till sällsyntheterna att det skulle ske.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur länge kan en fågel flyga utan att landa?

snälla svara!!!

Sara och Sandra!!

/ sara, 11 år från hofterup

Hej Sara och Sandra!
Fåglens förmåga att flyga långt beror på hur mycket bränsle eller energi den har i kroppen. När den börjar ta slut så måste den ner för att äta upp sig och iomvandla maten till energi och därmed kunna flyga vidare. Men det finns flera roliga observationer på långflygande fåglar. En grönbena ringmärktes en eftermiddag på Öland och tidigt morgonen därefter så fångades den i norra Italien. Den hade flugit ända dit ner non-stop.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats jag ska köpa fågel gajiden nu undrar om du vet var jag ska köpa enkikiare snela svara snabt

/ Hugo, 9 år från Jämjö

Hej Hugo!
Jag tycker att dina föräldrar tar dig med till Öland där ni ska besöka Naturbokhandeln i Stenåsa. Där finns massor av kikare av olika slag och priser. Annars blir att du får leta upp en butik i Karlskrona som har kikare, men tyvärr är deras kvalité inte bra. Fågelguiden är den bästa boken att lära sig muycket om fåglar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hejsan!!

Jag undrar om falkar har några fiender
och hur länge lever en fågel.!!

svara snälla!

/ sara, 11 år från hofterup

Hej Sara!
Falkarna har inga direkta fiender mer än oss människor. Vi har förmågan att hota deras livsmiljöer så därför är vi egentligen det största hotet.
Nedan har du en länk som det står massor av intressant information om din fråga.

http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/djur/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html

Mats på Kreativum


Hur gör fåglar när de söker föda? svara snabbt^^

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej Victoria!
Om man kikar på hur fåglarnas näbb ser ut så upptäcker man att det skiljer sig stort på de olika arterna. Detta gör att dom söker föda på en massa olika sätt. Om du ser en skärfläcka så har den en lång tunn näbb som är böjd uppåt. Skärfläckan som också har långa ben går i havsstranden och söker födan i svepande rörelser åt sidorna. En rovfågel har en krokig kraftfull näbb för att kunna slita sönder sitt byte i mindre bitar.
Så det är bara att fundera, titta på näbbarna gärna fåglar i din närhet så kommer du så småningom att börja förstå hur det fungerar.

Mats på Kreativum


Vilken är den minsta & största fåglen????Svara snabbt så är du jätte snäll!!!!!!!!

/ Tilda, 11 år från Hofterup

Hej Tilda!
Den allra minsta är en kolibriart och den största är strutsen och den Filippinska apörnen är den största rovfågeln.

Ha de.

Mats på Kreativum


Hur fungerar fåglars syn och hur kan de upptäcka saker på långt håll?
svara snabbt^^

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej åter igen Victoria!
Dett aär en ordentligt knepig fråga som tar väldigt mycket utrymme att svara på men läs här så får du ett bra svar....

Syn [redigera]
Fåglarnas syn är vanligen välutvecklad. Sjöfåglar har speciella flexibla linser, som tillåter ackommodation för att se i luft och vatten.[44] Fåglar har till skillnad från däggdjur fyra typer av tappar i ögonen, vilket medför att de förutom blått, grönt och rött också kan se ultraviolett ljus.[68] Dock ser olika grupper av fåglar olika våglängder av UV-ljuset och exempelvis ser tättingar kortare våglängder än rovfåglar. Detta i sin tur medför att många mindre fåglar som för människan ser ut att ha en färgstark fjäderdräkt, som blåmes eller sidensvans, för en rovfågel eller kråkfågel ter sig i det närmaste "osynliga" eller perfekt kamouflerade gentemot naturen runt omkring.[69] Även för parningsleken är detta av betydelse. Många fåglar har fjäderdräktsmönster i ultraviolett som är osynliga för människans öga. Vissa fåglar vars kön förefaller likadana för en människas öga åtskiljs av närvaron av fläckar på fjädrarna som reflekterar ultraviolett ljus. Blåmeshanar har en fläck på hjässan som reflekterar ultraviolett och som visas upp vid parningsleken genom att de poserar och reser sina nackfjädrar.[70] Ultraviolett ljus används också vid födosök - falkar har observerats söka efter byte genom att avläsa de UV-reflekterande urinmärken som lämnas på marken av gnagare.[71] En fågels ögonlock används inte för att blinka. Istället fuktas ögat av blinkhinnan, ett tredje ögonlock som rör sig horisontellt.[72] Blinkhinnan täcker också ögat och fungerar som en kontaktlins hos många vattenfåglar.[44] Fågelns näthinna har ett solfjäderformat blodtillförselsystem som kallas Pecten oculi.[44] De flesta fåglar kan inte röra ögonen, men det finns undantag, såsom storskarven.[73] Fåglar med ögon på huvudets sidor har ett vidsträckt synfält, medan fåglar med ögon på framsidan av huvudet, såsom ugglor, har binokulärt seende och uppfatta skärpedjup.[74]

Generellt kan man säga att ju tätare tapparna sitter i ögat desto skarpare syn. Den plats i ögat där tapparna är som mest koncentrerade är fovean. Till skillnad från de flesta däggdjur (inklusive människan) som har en fovea i varje öga, har många fåglar istället två som även innehåller en mycket hög koncentration av tappceller och som därmed ger dem en mycket detaljcentrerad syn.

Många rovfåglar kan dessutom använda fördjupningen i fovea som ett teleobjektiv till en kamera och zooma in blicken och på så vis urskilja detaljer på större avstånd

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hur många ägg kan fåglar få och när lägger fåglar ägg?
svara snabbt^^

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej igen Victoria!
Det verkar som att det är en fågelskådare på gång i Hofterup, KUL! Fåglarnas antal ägg är väldigt varierande allt från 1 enda till 10-12 ägg. Dom lägger äggen redan i februari de allra första och de sista faktiskt ända fram i augusti. Detta gäller här i Sverige.

Ha det.

Mats på Kreativum


Varför kan vissa fåglar flyga & inte andra??Svara snabb!

/ Tilda, 11 år från Hofterup

Hej Tilda!
Ja det kan man fråga sig. Men de få arterna som inte kan flyga gör det av en anledning som troligen finns i en miljö som inte kräver detta. Det finns troligen mat i dess miljö som inte kräver att dom behöver flyga. Men de allra flesta arterna har ett behov av förflyttning som är en absolut nödvändighet för överlevnad och fortplantning.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


När lämnar ungarna boet? svara snabbt^^

/ vic toria, 12 år från hofterup

Hej Victoria!
Den allra största anledningen är att dom söker skydd i errängen runt om. Skulle dom stanna i boet så blir dom ett lätt byte för rovfåglar och rovdjur.

Ha det gott

Mats på Kreativum


varför finns fåglar egentligen?

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej Victoria!
Ja varför finns vi kan man fundera på?
Dom finns därför dom är en viktig del i evulotionen och den biologiska mångfalden där allt hör ihop på ett eller annat sätt.

Det var något att fundera på för det är en viktig fråga att försöka förstå.

Mats på Kreativum


Varför flyger vissa fåglar söderut & inte andra????Svara!!!!!!

/ Tilda, 11 år från hofterup

Hej Tilda!
Den enda och största anledningen är helt enkelt föda. Dom som lämnar Sverige och våra häckningsområden här uppe i norr måste flytta för att hitta insekter. De arter som stannar kan ändra sina matvanotr eller har sådana som är möjlig öven under vintertid.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur bygger falkar sina bon och hur är dom så skickliga

Snälla svara!!!

/ sara, 11 år från Hofterup

Hej Sara!
Falkarna bygger ofta ett bo i en hylla/holk eller plats där den har full koll på omgivningen. Det innebär att den ligger ofta på en plats som bedöms som lite svåråtkomlig. Tornfalken däremot lägger gärna sitt bo i en för dom tillvekrad holk som kan sitta rätt lättillgänglig. Att dom är skickliga beror på att dom är sk. predatorer, dvs. dom är högst upp i näringskedjan och dom tar andra fåglar, sorkar, möss eller trollsländor. Naturen har "skapat" dessa för just detta ändamål, att hålla naturen i balans.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej,
jag är ingen fågelexpert, men igår såg jag en fågel jag aldrig sett förut. Den landade på balkongräcket, satt ca 15-20 sek, flög iväg och kom tillbaka till samma ställe. En gråsparv kom efter, ca 30-40 cm ifrån på räcket. Fågeln satt åter ca 15-20 sek och flög iväg, med tre gråsparvar några meter bakom. Osäker på om de följde, eller förföljde, men jag lutar åt det förstnämnda. Ok, fågeln: en småfågel, med vitt huvud och vit rygg långt ner på fjädrarna, men med enstaka bruna fläckar, resten av fågeln, "underdelen" påminde om sparvens färger. Näbbens färg glömde jag tyvärr att kolla. Fågeln var nog aningen större än gråsparven. Den var inte skygg eftersom jag stod i balkongdörren som var lite på glänt. Jag har sökt på alla sparvsoret och många småfåglar utan att hitta den, eller som liknar dess teckning.
Nyfiken och med hopp om svar/Lars B

/ Lars Bostedt, 51 år från Sundbyberg

Hej Lars!
Jag tror tillsammans med min kollega att detta är en partiellt albinistisk gråsparv. Dvs. den har en färgning som skanar vissa pigment och då ser det ut som ljust eller vitt. Detta är inte ovanligt och med tanke på det beteendet som du beskrev så blir nog tipset - gråsparv.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


jag undrar vad en lövsångare väger?

min kompis adam som sitter brevid mig undrar varför vissa fåglar kan flyga och andra inte?
Han undrar också hur länge en kungsfågel kan flyga utan att landa.


med vänliga hälsningar
/tre undrande kompisar.

/ alice, 10 år från skönadalsskolan

Hej Alice!
Din kompis Adam har redan fått svar på sina frågor.
När det gäller lövsångaren så är svaret ca 7-8 gram.

Ha det gott och lycka till med ert tema om fåglar framöver.

Mats på Kreativum


hej idag på jobbet utanför i ån satt en fågel som såg ut som en fiskmås,fast mkt större och med lång smal näbb.Grå och vit.... Vad var det för fågel? Utanför gävle
Mvh Linda

/ Linda, 31 år från gävle

Hej Linda!
Jag tror ev. att de kan ha varit en häger, men den är avsevärt mycket större men har en kraftig och lång näbb. Om det skulle vara en trut så är den visst större men inte speciellt mycket större näbb.
Kolla i en fågelbok så kanske du kan hitta den fågel du sett.

Lycka till.

Mats på Kreativum


Upptäckte en flock fåglar som betade mask på gräsmattan ihop med nötskrikor.
De såg ut som starar i storlek men tydligt vitprickmönstrade, kort stjårt och mindre än nötskrikorna.
liknar nötkråkan i fågelboken men de på gräsmattan var mörkare. Var det nötkråka ?
För drygt 10-12 år sedan såg jag en fågel med läskig näbb o långa ben som också betade på gräsmattan. Det visade sig vara en sibirisk någonting som gillade jättekottarna i grannens tall, stor uppståndelse några dagar senare i pressen, men örnskådaren i släkten sa bara äh =ointresse.
Är den här också fortfarande ovanlig söder om Dalälven?

/ Terese Tilly, 47 år från Norrköping

Hej Terese!
Dom som "betade" maskar var säkert unga starar som har de vita prickarna som just nötkråkan har.Den som du såg för länge sedan var säkert den sibiriska varianten av nötkråka. Den älskar sembratallens kottar. Den är inte vanlig här utan kommer år då det inte finns kottar och frön till den i sitt vanliga utbredningsområde.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hej på dig! jag älskar djur har många hemma...vilken är din favoritfågel? jag gillar dvärguglan kram från mig till dig=)

/ emilie, 11 år

Hej Emilie!
Min absoluta favorit bland många är storlommen. Den är vacker och fantastiskt färgad i svart-vit/grått. Med dvärguggla så undrar jag om du menar dvärguv eller kanske den fräcka sparvugglan och den är läcker.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Jag har tre frågor som jag skulle bli jätteglad om Du kunde hjälpa mig med. Varför flyger fåglar i grupp?
Varför kan vissa fåglar flyga medan andra inte kan? Hur länge kan kungsfågeln flyga utan att landa? Hoppas att Du kan hjälpa mig med svaren! Tack på förhand.

/ Adam, 11 år från Hofterup

Hej Adam!
Vissa arter har det som beteende att hålla ihop som grupp/flock. Det är en trygghet mot ev. rovfåglar. Det kan också vara till fördel vid flyttningen eftersom det hjälper till i formationsflygningen. Det är evolutionen som gjort att de allra felsta arteran flyger, medan några har en sådan livsmiljö att det helt enkelt genom åren inte behövts att flyga några sträckor. Går inte att svara på hur länge en kungsfågel kan flyga, men ju mindre fåglarna är dessto kortare sträcka kan dom flyga eftersom deras energiförråd/fettlagring har sina gränser.

Hoppas att detta hjälper dig framåt i dina funderingar.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB