Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet lajv. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Lillith Mattsson om lajv!


Hej
Jag undrar om calimacil vapen kommer in på alla lajv.
För jag har set en Lajv video och där hade dom sånna.

/ Anonym, 12 år från Göteborg

Hejsan.

Man brukar inte godkänna vapen i förväg baserat bara på vilket märke det är. Även det bästa boffervapnet i världen kan bli farligt om det hanteras fel, har skador, har åldrats eller lider av någon defekt från tillverkningen. Därför kontrolleras alltid alla vapen i samband med incheck, oavsett märke.

Calimacils vapen är bra och det är stor chans att få igenom dom på dom flesta lajv.
Skillnaden mellan Calimacils vapen och mer traditionella vapen är att Calimacils vapen gjuts direkt i rätt form av ett mjukt skummaterial, medan dom flesta andra skärs ut i delar och limmas till rätt form istället. Ett gjutet vapen har inga limskarvar som kan brista eller åldras och i och med det blir ett gjutet vapen oftast hållbarare. Det har kommit en del gjutna vapen från andra märken med. (Och är man tillräckligt envis kan man faktiskt gjuta vapen hemma också, men det är mycket jobb ch dyra material.) nackdelen med gjutna vapen är att det är svårare att säkra stommen ordentligt i dom, men eftersom den gjutna skumplasten ofta är segare gör det ingen större skillnad säkerhetsmässigt. Stopp måste det dock fortfarande finnas i stommens ändar.

Sen finns det ju lajv som inte tillåter vapen över huvud taget. Och lajv som inte tillåter boffervapen. Så varianterna är många.


Hej Lillith
Vet du någon sida där man kan köpa billiga axelskyd

/ Max, 12 år från Göteborg

Hejsan Max.

Det beror väl lite på vad du ska ha det till för lajv och vad du är ute efter för axelskydd.
Rustning över lag är sällan billigt, så det är bra att läsa på lite först så du vet säkert att du får användning för det du köper.

Fundera lite på hur du ska fästa axelskyddet också. Normalt fäster man axelskydd i övrig rustning, som till exempel en krage eller ett harnesk. En annan variant är att fästa det med nålremmar vid en vadderad jacka, en så kallad "pourpoint". Fästanordningen på själva axelskyddet kan se lite olika ut beroende på vad man ska fästa det vid, så det behöver du veta innan du köper.
Axelskydd dyker upp först rätt sent under medeltiden, så se till att lajvet du ska på tillåter den typen av rustning över huvud taget, innan du lägger ut en massa pengar på det. Dom flesta fantasylajv borde tillåta det, men kolla med arr för att vara på den säkra sidan.

Sådär på rak arm känner jag till två svenska webbutiker som säljer rustningar. Bägge har en del lösa axelskydd man kan köpa. S.P.Q.R. verkar vara lite billigare, men jag vet inte hur stor skillnad det är på kvalitén.
http://www.spqr.se/
http://www.nidingbane.se/


Hej! Jag och några kompisar tänkte lajva för första gången, så jag har några frågor;
1. Vilken är den "bästa" affären att köpa lajv kläder i? (Alltså där det finns många att välja bland och där de ser mer verklighetstrogna ut).
2. Vart köpte du lösnäsan du har på bilden? Min kompis tänkte klä sig ungefär som du och hon har allt annat.
3. Är det bättre att lajva i skogen än på någon annan plats där det inte finns några människor?
4. Finns det några speciella regler för hur kan vara klädd (eller för hur man kan lajva helt enkelt)?

Tack på förhand!
/Lizzie

/ Lizzie, 15 år från Australien och Sverige

Hejsan Lizzie!

1. Det bästa är egentligen att sy sina egna kläder. Då kan man bestämma själv hur verklighetstroget man vill göra det. Annars har Korps en del färdiga kläder till salu. I alla fall en del av plaggen är baserade på bevarade plagg från medeltiden. Där finns några fantasiskapelser också, dock. Så vill du vara säker så läs på lite om perioden du vill se ut att komma från och jämför det du funderar på att köpa med vad du lärt dig.
http://korps.se

2. På bilden har jag en mask som täcker övre halvan av ansiktet (så kallad "halvmask"). Jag tillverkar mina masker själv och hur du gör kan du se till exempel här: http://www.ungafakta.se/pyssel/skapa/halvmask/

3. Oftast är det bättre att lajva på ställen där det inte är så stor riskt att folk som inte är med på lajven råkar komma förbi. Dels stör det lajvet och dels kan det vara rätt obehagligt för någon som inte vet vad lajv är att plötsligt befinna sig bland en massa utklädda människor. Dom flesta ljvområden ligger dörför lite avsides, en bit ut i skogen.
Det finns undantag. En del vampyrlajv, till exempel, utseplar sig mitt inne i städer. Vampyrernas egna regler om att inte avslöja sig för vanligt folk gör att dom som inte är med på lajvet oftast inte märker något konstigt alls.

4. Dom flesta lajv har regler för hur man ska vara klädd. Antingen lösa riktlinjer som "medeltidsinspirerat" eller mer utförliga regler om vilka plagg som dräkten bör bestå av och vilka material som är tillåtna, om man tillåter synliga mskinsömmar etc.
Dom flesta lajv har regler om själva lajvandet också. Det finns ofta regler för hur länge man får hålla någon fången, om fysisk kontakt (som att gripa tag i folk som inte är beredda på det) är tillåten och så vidare.
Sen finns det alltid säkerhetsregler, som hur eldar ska skötas och sånt.
Alla regler ska finnas på lajvets hemsida.


Hej Lillith

Jag är intresserad av lajv och har tidigare varit på några kortare endagslajv.
Jag planerar att åka på ett flerdagslajv och har några kompisar som kanske vill följa med.
Men de tycker att det verkar lite dyrt och om de inte skulle tycka det var kul med lajv skulle det varit ett slöseri att köpa tyger och annat material, har du några tips om vad man kan göra?

/ Tack på förhand Anton

/ Anton, 13 år från Stockholm

Hej på dig, Anton!

Jo, det kan bli rätt dyrt om man ska skaffa allt på en gång. Det bästa brukar vara att försöka välja roller som inte kräver så mycket extraturustning.
Kläder på kroppen behöver man ju oavsett. Det går ofta att få låna en del så man inte behöver tillverka allting själv med en gång. Är man bara ute i god tid kan man ju se vad man kan låna ihop först och sen lägga tiden och energin på att själv tillverka det man inte får tag på.
På det viset har man i alla fall lite klart själv till nästa lajv sen och fortsätter man bara så så har man en egen utrustning efter några lajv.

FIltar att sova med kan man ibland hitta billigt på loppisar. Ibland kan man hitta bra yllefiltar på Jysk och såna butiker också. Det gäller att hålla ögonen öppna. Kolla gärna igenom vad du redan har hemma också. Ibland hittar man saker i skåpen som legat bortglömda.

Skippa vapen, rustningar eller andra specaltillbehör till att börja med. Det är dyra grejer och passar till få roller. Håll er till bekväma byroller, så har ni mycket "gratis" och kan använda allmänna eldstäder, har nära till dass och brunn och liknande.


Hej!
Är man för liten för att börja lajva när man är 11 år?

/ Ebba, 11 år från Mora

Hejsan Ebba.

Nejdå, det är man inte. Dom flesta lajv tillåter deltagare i i stort sett vilken ålder som helst. Däremot är det vanligt att man måste ha en vuxen med sig om man under en viss ålder.


Finns det lajv i Mora eller nära Mora?

/ Ebba , 11 år från Mora

Hej på dig Ebba.

Ett bra ställe att börja på när man letar efter lajv att åka på är Spelkalendern. Där läggs dom flesta lajv upp.
Adressen dit är: http://spelkalender.se/

I kolumnen längst till höger ser du var lajven kommer att hållas. Klicka på lajvets namn i listan för att få upp mer information om det.


Hej!
Jag kom på en till sak:
Hur hade man håret på medeltiden? Och hur är en bra frisyr att ha på lajv...
För män.

/ Wolf, 13 år från Alingsås, Sverige

Hej igen.
Män kunde vara barhuvade och ha håret utsläppt under stora delar av medeltiden. Det är rätt vanligt att yngre män har håret ganska kort (max till strax under öronen, typ) och äldre män har ofta långt hår och skägg.

Men olika huvudbonadre är också vanliga.
Den kanske allra vanligaste är kveiven. En kveiv är en liten vit linnemössa som täcker en del av håret. En del sävdar att dom började användas av soldater för att skydda håret från rinbrynjehuvor, men det vet vi egetnligen inte säkert. Tjocka vadderade kveivar användes däremot som foder och stötdämpning i hjälmar.
Men den vanliga kveiven är som sagt en tunn liten mössa i ett enda lager linne. Den är enkel att sy och drar väldigt lite material. Vill du söka efter tillverkningsbeskrivningar så kand et vara bra att ibland används det franska namnet på mössan istället, nämligen "coif".

En annan huvudbonad som är rätt vanlig på män är kraghättan. Den är framförallt ett ytterplagg som man drar på när det är lite extra kallt eller när man är ute och reser och den kan faktiskt bäras ovanpå andra huvudbonader, som till exempel kveiven.


Hej!
Jag undrar vad man kan ha för kläder under en mörkgrön mantel och vad man kan spela för sorts männsikor med en sådan?!?

Tacksam för svar.
//Wolf

/ Wolf, 13 år från Alingsås, Sverige

Hejsan Wolf.

Eftersom mörkgrönt kräver blåa pigment för att få fram och blått ofta var dyrt att framställa så kan en rättså rik roll nog vara lämplig. Barn till en rik handelsman, kanske?
Eller så kan du ta en roll som har en anledning till att välja just grönt på manteln. Kanske som kamoufalgefärg ute i skogen?

Resten av kläderna kan du ju anpassa till hur du vill spela rollen.
Eftersom mantlar används i första hand under medeltidens första halva, så kan konst från före 1350 ungeffär kanske vara ett bra ställe att börja leta inspiration ifrån.
En knälång, långärmad kjortel i någon snygg färg och ett par hosor skulle till exempel funka fint. Se om du kan hitta information om bockstensmammens dräkt. Han var klädd i väldigt typiska medeltidskläder och han bar faktiskt just mantel till sin dräkt.


Hej! Jag och min kompis vill börja lajva, men vi vet inte riktigt hur man ska börja. Vilket lajv är bra att starta med? Vad kan man vara om man vill vara en god figur men, inte vill vara en människa eller alv? Hur ska man göra kläder och sådant?
Mvh, Elina.

/ Elina, 12 år från Österssund

Hejsan Elina.

Det bästa är att försöka hitta ett nybörjarvänligt lajv, eller i alla fall ett lajv som inte har skyhöga utrustningskrav. Det är också guld värt att ha någon erfaren att åka med. Om man inte känner någon kan man fråga arrangörerna för lajvet man är sugen på ifall dom kan hjälpa en att förmedla kontakten. Man kan också fråga efter någon som kan hjälpa en och agera fadder åt en via lajvets forum (många lajvföreningar har egna forum på sina sidor).

Dom flesta varelser är inte "goda" eller "onda" i egentlig mening. Utan precis som i verkligheten agerar dom utefter sin egna övertygelser och personligheter. Men det är klart att det finns varelser som är lite lättare att komma överens med än andra. ;)
Det första du an göra är att läsa igenom kampanjinformationen för lajvet du är sugen på att åka på. Där kan du se vilka varelser som finns i just den lajvvärlden. På en del lajv finns det knytt, älvor, tomtar och alla möjliga andra varelser som man kan gestalta som snälla varelser om man vill.

Kläder kan man antingen sy själv, köpa färdiga, köpa begagnade av andra lajvare eller låna.
Försök få kontakt med erfarna lajvare i din trakt. Du kan också be arrangörerna om hjälp att hitta rätt.
Vilka kläder du ska ha beror såklart på kampanjen och på rollen du ska spela. Men är man ny kan det vara bra att satsa på så enkla och neutrala grejer som möjligt. Då är chansen stor att man kan återanvända grejerna till många lajv. Många lajv utspelar sig en en medeltidsinspirerad miljö, så historiska kläder är sällan fel.


Kan du lägga upp mer saker på lajv pyssel sidan??

/ Anonym, 12 år från kungsbacka

Hejsan.

Det är inte jag som har gjort grejerna till pysselsidan och jag vet inte riktigt hur det är med det där nu. Tyvärr går hela Unga fakta lite sådär på halvfart, så risken finns att det itne blir så mycket nytt.
Men har du något särskillt lajvpyssel du är nyfiken på så kanske jag kan hjälpa dig att hitta andra sidor som har beskrviningar till det du vill göra.
/Lillith


Hej jag undrar om det fans blått på medeltiden?

/ Anonym, 12 år från kungsbacka

Hejsan.

Jodå, det fanns blått. Tyg kan man färga blått med till exempel vejde och indigo. Blåa färgämnen har ofta varit ganska dyra, så riktigt klarblåa tyger brukar man förknippa med rikare personer.
Genom att överfärga blått med rött kan man få lila och överfärgar man det med gult kan man få olika gröna färger. En svagare indigofärgning på ljus ull eller siden ger en intesiv turkos färg.

Här finns ett foto på en bevarad sidenkjortel med mycket blått i:
http://www.kostym.cz/Anglicky/1_Originaly/01_Goticke/I_01_01.htm

Blått är vanligt i konsten också. Här är bilder från en bibel från tolvhundratalet:
http://www.medievaltymes.com/courtyard/images/maciejowski/leaf3/otm3vc.gif
http://www.medievaltymes.com/courtyard/images/maciejowski/leaf4/otm4vb.gif


hej!
kan man sova med sminket och alla latexdelar?

/ en undrande nybörjare, 12 år från sverige

Hejsan.
Ja, det kan man faktiskt.
Det är inte bekvämt och det kräver såklart att man har bra smink, bra lim till lösdelarna och allt sånt där. Men det går.


Hej!
1. Jag undrar hur man generellt ska se ut om man vill spela som illvätte
och finns det lajv där barn får bära vapen jag har letat men dom är så konstiga.
2. får man ha ringbrynja(t-shirt) och ha läder armskenor?

/ Anonym, 12 år från Lappland

Hejsan.

1. Illvättar brukar ha långa näsor och långa spetsiga öron. Hudfärgen bruka vara brun, grå eller svart, men det kan säkert skilja mellan olika kampanjer. Själv föredrar jag svart smink när jag spelar vätte, för jag tycker det är enklast att sminka snyggt och hållbart. Kläder och sånt brukar vara slitet, lappat och lager på lager. Gärna i mörka färger.

Just nu har jag inte koll på några lajv som har låga åldersgränser för vapenbärande roller. Det är ju en säkerhetsfråga, så låga åldergränser är inte alltid så bra. Se om du kan hitta några lajv som är uttalat nybörjarvänliga eller lajv som riktar sig specifikt till barn.

2. Ringbrynja och läderarmskenor är helt ok på dom flesta fantasylajv.


Hej!
Vilket tyg/material ska man använda till byxor, tunika, struthätta m.m?

MVH Baldor

/ Baldor , 12 år från Sverige

Hejsan Baldor.

Ylle är normalt det bästa materialet till plagg man bär ytterst, linne till plagg man bär innerst.
Särskillt struthättor och mantlar och andra såna ytterplagg bör man absolut göra i ylle, för dom plaggens funktion är ju att skydda från väder och vind.

/Lillith


Hej!
Jag har lite frågor ang. medeltida lajv:
1. Vilket tyg är det bra att ha manteln i?
2. Vad kan man ha vattnet i in-lajv?
3. Vad kan man ha för yrke om man inte vill ha vapen?

MvH Fabbe

/ Fabbe, 12 år från Lkpg

Hejsan Fabbe!

1. Ett ganska tätt ylletyg är bäst till mantlar. Det värmer bra och håller fukt och vind ute. Har man gott om pengar är riktig vadmal ett överlägset tyg till ytterplagg. Annars har Korps en variant dom kallar för "tunn vadmal" som är prisvärd och finns i många färger.

2. Många använder damejeanner, en slags stora glasflaskor, som man brukar kunna hitt på loppisar och i billigare antikaffärer. De är inte speciellt medletida, men det funkar på dom flesta lajv. Annars är mindre glasflaskor, keramikkannor och laggade kärl också alternativ.

3. Själv gillar jag hantverksyrken. Då har man något att sysselsätta sig med under lajvet och ibland kan man till och med tjäna en liten slant på det man gör.
Annars finns det ju olika typer av underhålare, som skalder, sagoberättare, musikanter, akrobater och gycklare, till exempel.
Om lajvet man ska på har ett värdshus kan man ofta få jobba där, med att servera, diska, bära vatten och sånt.
Jag vet folk som färgat tyg, kluvit stockar, drivit badstugor, ristat runor och jag vet inte allt, egentligen. Man kan spela bärare, spejare, budbärare och en hel massa annat. Det är väl mest vad man har tillgång till för utrustning som sätter gränserna. Och så fantasin, förståss.
Framförallt, försök hitta något du gillar att göra, så att du har ett yrke du trivs med.

Ha det fint!


Hej Lillit!

1.Hur är en dvärg i sättet?

2.Hur lång ska man helst vara för att vara dvärg?

3. Vad har en dvärg för rustning och vapen?

/ konrad, 11 år från skellefteå

Hejsan.
Alla såna här saker som rör hur en viss varelse ser ut, beter sig och så vidare är egentligen bäst att fråga arrangörerna för det lajvet man ska åka på om. För det kan variera rätt rejält mellan olika lajv hur arrangörerna vill ha det. Men rent generellt kan man ju se vissa trender i till exempel fantasyböcker, filmer och spel om hur dvärgar är.

1. Dvärgar är ofta envisa, men rättvisa. Ibland är dom giriga och ofta älskar dom guld och är duktiga smeder och hantverkare.

2. Det beror helt på vad arrangörerna för lajvet du ska på tycker. Ibland sätter man en övre gräns för hur lång man får vara, ibland lämnar man det upp till lajvarnas egna goda omdöme.
I verkligheten brukar man säga att en dvärrg är under 150cm lång, men det behöver man ju inte begränsa sig av i en fantasivärld där dvärgarna är ett helt eget folkslag.

3. Eftersom dvärgar ofta förknippas med gruvdrift och smide kan man nog tänka sig att som har ganska fina rustingar och vapen. Vad gäller vapen kan man försöka välja något som kräver mer styrka är räckvidd, med tanek på att dvärgar oftast avbildas som korta och robusta.


Varför började du med Lajv?

/ Maja, 10 år från Piteå

Hejsan Maja.

Jag kom i kontakt med lajv genom kompisar som hade testat. Dom berättade om sina upplevelser och jag blev nyfiken.
Redan innan hade jag varit intresserad av hantverk och klädhistoria och läst otaliga fantasyböcker, så steget var inte speciellt långt.

Mitt första lajv var faktiskt inte speciellt lyckat och det tog mig närmare två år innan jag lyckades ta mig iväg på nästa. Men sedan dess har jag varit fast.


pinsam fråga men vad är lajv för något?

/ Nora, 9 år från märsta

Hej på dig, Nora.

Lajv är ett sorts spel där samtliga deltagare spelar varsin roll. Ungefär som en teater, fast utan åskådare. Det finns normalt inget manus, utan man agerar bara som man tycker passar rollen man spelar.

Man utgår ifrån en fantasivärld som arrangörerna presenterat för lajvdeltagarna i förväg, ofta i form av informationstexter på en hemsida. Informationen beskriver världen och kan innehålla saker som hur den ser ut, relationer till grannländer, religionen, hur ladets styre funkar och allt möjligt annat. Dessutom brukar det finnas andra informationstexter som beskriver hur man hittar till området, vilka säkerhetsregler som gäller, hur man anmäler sig, och annat sånt praktiskt.

Väl på lajvet strävar man tillsammans efter att skapa en illusion av den världen. Man använder kläder, rekvisita och miljöer som passar för världen och för rollerna man försöker gestalta.

Under hela tiden som lajvet pågår spelar man sin roll. Ett lajv kan vara allt mellan ett par timmar till flera dagar i streck. Det vanligaste är förmodligen mellan två och fyra dygn.


Vad är en lajv?

/ Freya , 9 år från Stockholm

Hejsan Freya.

Lajv är ett sorts spel där samtliga deltagare spelar varsin roll. Ungefär som en teater, fast utan åskådare. Det finns normalt inget manus, utan man agerar bara som man tycker passar rollen man spelar.

Man utgår ifrån en fantasivärld som arrangörerna presenterat för lajvdeltagarna i förväg, ofta i form av informationstexter på en hemsida. Informationen beskriver världen och kan innehålla saker som hur den ser ut, relationer till grannländer, religionen, hur ladets styre funkar och allt möjligt annat. Dessutom brukar det finnas andra informationstexter som beskriver hur man hittar till området, vilka säkerhetsregler som gäller, hur man anmäler sig, och annat sånt praktiskt.

Väl på lajvet strävar man tillsammans efter att skapa en illusion av den världen. Man använder kläder, rekvisita och miljöer som passar för världen och för rollerna man försöker gestalta.

Under hela tiden som lajvet pågår spelar man sin roll. Ett lajv kan vara allt mellan ett par timmar till flera dagar i streck. Det vanligaste är förmodligen mellan två och fyra dygn.


Hej!
1. Jag undrar vad man måste göra för att börja lajva, Jag har aldrig lajvat men vill börja och jag undrar om man måste fylla i några papper om vem man är
2. Också undrar jag vad man kan vara (jag vet att det varierar från olika lajv) men jag undrar vad man kan vara på de flesta lajv.

/ Wolf, 13 år från Alingsås, Sverige

Hej på dig Wolf.

1. Du behöver inte göra något särskillt för att få börja lajva i sig. Däremot brukar man vara tvungen att anmäla sig till lajvet man vill åka på. Det brukar gå till så att man fyller i ett formulär på lajvets hemsida. Vanliga saker att få fylla i är vad man heter, när man är född och lite om rollen man vill spela.

2. Den vanligaste lajvtypen i sverige är förmodligen historiskt inspirerade fantasylajv. Hurpass hög halt av fantasivarelser och sånt det finns varierar, precis som du säger, extremt från lajvvärld till lajvvärld, men det är sällan det kan bli för hisotriskt. Så jag skulle föreslå att du börjar med en människoroll och väljer något neutralt medeltidsispirerat i klädväg. Kolla på bokstensmannens kläder, till exempel. Välj en enkel roll till att börja med. Inte för rik, inte för fattig, inte för konstig. Det brukar vara en god idé att ha ganska klart för sig vad rollen lever av. Bor den hos någon som försörjer den, har den något yrke, kan den något hantverk? En enkel, men genomtänkt roll av den typen funkar på dom allra allra flesta fantsylajv.

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB