Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Jag skulle vilja ha tips på böcker om flickor som blir kidnappade av indianer. Jag har läst Indianernas fånge. Så jag undrar om det finns fler böcker om människor som blir kidnappad av indianer?

/ Siri

Hej Siri

Känner inte till några, men jag hittade en länk där det finns massor av Inidanböcker: http://www.tradera.com/Indianbocker-c3_341628 Gå in där och se om du hittar någon bok som du tycker är bra. Skriv upp namnet på boken och gå till ditt bibliotek och be dem ta fram den till dig.

Hoppas du hittar en bok du tycker om!

Kramisar Kim


Hej igen Kim. Lite fler frågor nu när jag börjar bli klar med boken :)

1. Du säger att man ska skicka till flera förlag samtidigt. Om man gör det och ena först säger ja, och sedan säger det andra också ja. Hur gör man då?

2. Måste man ha namn på sina kapitel? Har du det?

3. Om man ska skicka manuset som e-post till förlaget (för endel förlag vill faktiskt ha så, billigast för mig) ska man lägga allt i samma Dokument då? Det ska man, va?

Återkommer säkert med fler frågor, haha!!

/ Izabelle, 14 år från Hemligt

Hej Izabelle

1. Då väljer man det förlaget som känns bäst att samarbeta med, och inte då nödvändigtvis det som betalar mest...

2. Nej, man behöver inte ha namn på sina kapitel. Bara i en bok har jag namn på kapitlen och det är i Snapphaneresan.

3. Har inte hört något förlag som vill ha obeställda manus som e-post. Däremot vet jag att de vill ha manus som e-post NÄR de har tackat JA till ett manus. Om du har kontakt med ett förlag som vill ha ditt manus som e-post är det bästa att fråga förlaget direkt.

Lycka till!

Kramisar Kim


1.kan man skriva en bok på en dag. 2.hur mångas ungefär böcker har du skrivt

/ mile och kitt, 6 år från vi är från stockholm

Hej Mile och Kitt

1. Jovisst kan man skriva en bok på en dag, om boken inte är så tjock!

2. Jag har skrivit 19 böcker. På min hemsida www.kimselius.se hittar ni alla böckerna.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Ellen här igen!

Jag har lite frågor och några saker att säga!

först frågorna!

1. Tycker du att det är viktigt att skriva om saker som man själv tycker om?
2. Vad brukar du göra när du inte skriver böcker
3. hur många timmar(?) lägger du ut på att skriva per dag?
4. Om man inte kommer på något att skriva, tycker du att man ska vila lite med boken då? För jag kommer faktiskt inte på något mer att skriva i min bok (äkta kärlek varar för alltid) och jag vill inte tvnga fram något, utan tycker att det ska flyta på. Det är då jag skriver som bäst!

och sen vill jag säga att jag kollar ofta på dina youtube videos! dom är jättebra!
Jag har aldrig läst Kimberlie böckerna! men jag ska börja med det nu! för dom verkar jättebra!

tack för att du finns på Unga faktas sida! annars skulle jag aldrig ha upptäckt dina underbara böcker! ♥

//ellen ♥

/ Ellen ♥, 12 år från Sverige

Hej Ellen

1. Det är inte viktigt att "tycka om" det man skriver om, det viktigaste är att man VILL skriva om det! Jag har just avslutat två böcker om andra världskriget, en händelse som jag inte tycker om, men jag har ändå tyckt om att skriva om det, eftersom jag vill dela med mig till mina läsare av allt som hände då.

2. Tänker på vad jag ska skriva!

3. Det är olika, från 15 minuter till 10 timmar. Jag sitter ju inte bara hemma på min kammare, utan jag reser även på researchresor, läser fakta, signerar hos bokhandlarna, föreläser etc.

4. Tycker absolut att du ska lägga undan boken, men låt den ligga och "gro" i bakhuvudet på dig, så kommer orden tillbaka.

Vad roligt att du tittar på mina youtube videos. Tänkte läsa in samtliga mina böcker på video. Hoppas hinna med det nu i sommar. Kul att du gillade filmerna!

Ja, det är väldigt många som älskar Kimberlieböckerna. Hör av dig och berätta vad du tycker om dem när du har läst någon av dem.

Så rart sagt, tack!

Kramisar Kim


Heysan, Kim! ;)

Jo, jag har en fråga till dig som jag hoppas du hinner att svara på.
I alla fall så ÄLSKAR jag att läsa. Och efter tag började jag att skriva egna berättelser vilket jag nu också ÄLSKAR(!!!) att göra. Men.... det går inte så bra :/
Alltså det går bra sådär jag får ju en text som jag är nöjd med men sedan så.....TAPPAR JAG LUSTEN :(
Såå himla tråkigt. Jag vet varför jag tappar lusten att fortsätta skriva på berättelsen: För att jag kommer på HUNDRATUSENMILJARDERMILJONER andra idéer till en berättelse som jag inte kan använda i just "den" berättelsen för idéerna passar liksom inte in.... :/ (Jag vill inte skriva om den för jag blev värkligen nöjd med den!) Och så börjar jag på en ny och så får jag nya idéer som inte passar in i just "den" berättelsen och inte i någon annan heller så jag börjar på en ny.... Det e som en ond cirkel!!!!!!

Och min fråga är.......

HUR TAR JAG MIG UR CIRKELN??? :(

Tacksam för svar!!
PS. du e bäst!!

// Stina 11 år :-)

/ StinaJohansson =), 11 år

Hej Stina

Tror aldrig du kan ta dig ur cirkeln, för det har inte jag lyckats med. Jag får också hela tiden idéer och hela textbitar till nya böcker, medan jag håller på med en helt annan.

Jag gör så att jag skriver av mig texterna, i dokument på datorn, eller i min "Idébok", där jag samlar idéer till nya böcker. När jag väl fått ur mig orden och skrivit stolpar på hela berättelsen, då går jag tillbaka till den bok jag håller på med och fortsätter skriva på den.

Du ska vara tacksam över att du har så många idéer inom dig, det är en gåva! Förvalta den väl! Lyckat till med dina berättelser!

Tack!

Kramisar Kim


Tjena Kim!

Jo jag skriver som sagt nu min fantasy härdå. Har också påbörjat en äventyr/kärleksroman. Problemet jag möter är ordförråd! Hur gör du? har du någon bok med synonymer eller så? För det är oftast det jag finner är det svåra med att skriva. Tillslut blir det samma ord, metaforer och liknelser. försöker ju också vara uppfinningsrik i det hela. Men hur gör du?

/ Robin, 19 år från Västerås

Hej Robin

Jag har två Synonymböcker och använder mig även av Verktyg i Wordprogrammet, där hittar du synonymer. För det är, som du skriver, viktigt att använda sig av synonymer och inte hela tiden ha precis samma ord när man skriver. Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Jag undrar om ni kommer att göra en bokklubb?

/ Sara

Hej Sara

Har inte en aning ifall de planerar någon bokklubb här på Unga Fakta. Jag besvarar bara de frågor som kommer in om böcker och skrivandet. Men jag ska skicka din fråga vidare till de ansvariga.

kramisar Kim


Hej igen! Min kusin har 29 kapitel, men jag har bara 27! Det är nog därför det blev konstigt. Jag ville bara att du skulle veta det, men jag har köpt en ny nu, och i den slutade den bra. Tack för tipset, boken jag hade lämnade jag tillbaka och dom bad om ursäkt. Jag tänkte att du ville veta hur det gick. Men det var allt!

/ Tina

Hej Tina

Vad bra att du fick byta ut din bok. Tack för att du skrev och berättade hur det gick för dig. Äntligen fick du läsa det riktiga slutet på Jag är ingen häxa! Jättebra!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!

Tack för svaret!

NEJ! Det är INTE jag som har skrivit längre ner, vilket är läskigt!
dessutom har jag läst "Jag är ingen häxa" och vet att Theo inte dör! (Vilket är tur, för jag blev väldigt nervös ett tag!)

det där med Gula lappar, låter jättebra! jag ska verkligen testa det!

Här kommer några frågor!

1.En dag för ca 2 år sedan gick jag i 4:an och då fick vi besök av författaren Pia Hagmar! hon åkte visst runt i lite olika skolor! Gör du sådant? för det skulle ju vara jättekul om du gjorde det! Då kan ju alla få se vilka spännande böcker du har!

2. Tycker du att man ska skriva t. ex: "Sådant" istället för "Sånt", "Skall" istället för "Ska". Eller är det upp till författaren själv?

3. När kan man kalla sig författare? Jag har skrivit några noveller och en bok! och jag har kallat mig själv en författare, men det är ju ingen av mina böcker som har publicerats! räknas det inte som om jag är det då?

4. Jag har svårt för att komma på Namn på olika personer i mina böcker! Hur kom du på namnen till dina huvudpersoner o.s.v.!

Du är en jätteduktig författare, och jag LÄNGTAR tills böckerna om andra världskriget kommer ut! de verkar super spännande!

Många kramar

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 12 år

Hej Ellen

1. Jo, jag reser också runt i olika skolor och föreläser. Du bokar mig genom Författarcentrum. Adress, telefonnummer etc hittar du på www.kimselius.se under Kontakt.

2. Varje författare har sitt sätt att skriva och väljer själv hur de vill uttrycka sig. Därefter är det förlaget som rättar om de anser att det ska stå på ett annat sätt.

3. Det tog lång tid innan jag vågade kalla mig författare, trots att jag har skrivit sedan jag var åtta år. Min man har alltid kallat mig författare eftersom jag alltid skriver. Men det var först efter att jag hade publicerat flera böcker som jag kände att jag var en författare. Så det är helt upp till dig själv att bestämma när du är författare.

4. Du kan söka på nätet efter NAMN så hittar du många länkar till både svenska och utländska namn. Huvudpersonerna till mina böcker om Theo och Ramona var tvungna att kunna användas i alla tidsåldrar och länder, därför fick de heta som de gör. Kimberlie och Andy är engelska namn eftersom de böckerna utspelar sig på Nya Zeeland.

Tack Ellen! Blir jätteglad för dina ord. Ja, böckerna om andra världskriget är SUPERBRA. Min 88-åriga pappa läste ut den ena boken på två dagar, precis som mina korrekturläsare, som brukar ta 3-4 veckor på sig att läsa korrektur normalt. De säger att de bara inte kunde sluta läsa. Kul!

Kramisar Kim


Jag ÄLSKAR alla dina böcker. Verkligen. Du är min favoritförfattare. Min kompis hittade den här sidan och när jag gick in på fråga en författare var det DU. Gud vad coolt. Jag som hade tänkt mejla dig. Förresten, jag har en fråga. Jag vet att du inte kan läsa långa berättelser. Så jag tänkte skriva in en liten bit av den.
"Klockan var 24.00, och jag vaknade med ett ryck. Någon knackade på dörren. Mamma brukade alltid säga att jag inte fick öppna dörren när jag var ensam hemma. Men nu kändes det som om något hemligt väntade bakom den gråa trä dörren. Jag var så nyfiken av mig, så jag tänkte öppna den i alla fall. Jag var ju inte riktigt ENSAM hemma eftersom min storasyster passade mig, men hon sov. Nu tog nyfikenheten över och jag bestämde mig för att öppna dörren. Träet var slitet, så det gnisslade om dörren när jag öppnade den. Nej, tänkte jag. Jag borde inte öppnat. Sedan blev allt mörkt."
Säg gärna vad du tyckte om den, fast jag kanske skrev för mycket. Förresten älskar jag Jag är ingen häxa, hon Ellen från Trollhatten eller vad det var, sa att den är konstig. Skumt. I alla fall skriv gärna också om jag har stavfel eller ska börja på ett annat sätt. Svara så fort du kan, jag förstår att du har mycket jobb! Mejla gärna mig!

Från: Ett kim fan!

PS: Du är bäst!

/ Johanna, 13 år från Sverige

Hej Johanna

Tack! Åh, vad glad jag blir för dina ord.

Läste början på din text och den lät MYCKET spännande. Fortsätt skriv! Bry dig inte om stavfel i första omgången när du skriver, skriv direkt från hjärtat. Stavfelen rättar man först när hela berättelsen är klar.

Fortsätt skriv på din berättelse. Hör av dig till mig den dag du får din bok utgiven av ett förlag! Lycka till!

Ellen och en person till har tydligen fått böcker där det sista kapitlet fattas i boken. Då blir det lite konstigt slut på boken, det håller jag med dem om.

Tack, vad rar du är!

Kramisar Kim


Jag har också boken Jag är ingen häxa, och min slutar också konstigt. Kan det ha blivit ett tryckfel i några kanske. Min kusin har också boken, men hennes har ett annat slut. Vad tror du? Och förresten dör verkligen Theo?

/ Tina

Hej Tina

Det låter som om det saknas några sidor i era böcker.

Gå till bokhandeln där du har köpt boken och berätta hur många sidor boken ska vara på 256, och hur många kapitel: 29.

Har du INTE 29 kapitel så har du feltryck i din bok. Då ska du be dem om en ny bok.

För att få en ny bok måste du lämna ifrån dig den du har så att de kan skicka den till förlaget och begära en ny bok.

Nejdå, Theo dör inte. Antar att din bok slutar på sid 238 och då känns det som om Theo dör. Men det händer något mer i följande kapitel som du absolut inte bör missa!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag vet inte om du kommer ihåg mig, jag skrev till dig mycket för ett tag sedan! du har nog många som frågar till dig, så chanserna att du kommer ihåg mig, kanske inte är så stora!

Jag började ganska nyss läsa din Boudicas strid mot romarna!
Den är faktiskt lite läskig! jag har kommit ungefär till när dom avrättar en druid på ön som theo har kommit till! Det är väldigt spännande och jag läser kättemycket av den varje kväll :)

jag håller på att skriva en bok, den heter: Äkta kärlek rostar aldrig!
den handlar om en tjej som heter Emelie, hon är ganska ensam.
dagen innan sommarlovet krockar hon med cykeln, med en annan cykel, en från hennes klass! (en kille som heter Elmer!) Elmer, tycker då inte alls om Emelie och skyller hela krocken på henne!
men på sommarlovet ska Emelie på ett läger och då ser hon även Elmer där!
och självklart kommer dom i samma lag!
I början är det ett helvette, men snart så börjar de inse, att de faktiskt har saker gemensamt!

Jag tycker det är ganska svårt att beskriva krocken! hur ska jag göra så att man förstår hur överraskad hon blir, och att hon får fruktansvärt ont?

nu har jag bara en fråga till!
I skolan säger mina lärare att man ska göra en tankekarta till berättelsen!
Gör du så? tycker du det blir lättare då?

Du gör världens bästa böcker! jag kollar ofta på din sida och blogg!

Många kramar

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 12 år från Trollhättan

Hej Ellen

Var det du som ställde frågan om Jag är ingen häxa också? Jag har besvarat den lite längre ned...

Ja, Boudicas strid mot Romarna är läskig OCH spännande. Tror du kommer att älska slutet på boken!

När jag ska skriva om något som känns svårt att beskriva, då försöker jag göra sakerna själv. Nu ska ju du inte ge dig ut och krocka med din cykel, men "gör saken i huvudet". Alltså tänk dig in i precis hur det skulle kännas, bli huvudpersonen, läs hennes tankar och beskriv hur hon känner. Lycka till!

Ja, jag använder mig av något som jag kallar för "Gula Lappar". Det fungerar som en tankekarta. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare

Tack! Vad glad jag blir för att du tycker om mina böcker! Snart lottar jag ut de nya böckerna till mina bloggföljare på bloggen. Hoppas du har lagt till dig som bloggföljare så att du har chans att vinna en av de nya böckerna!

Lycka till med din berättelse som låter mycket spännande!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag älskar att skriva och brinner värkligen för det. Min lärare gillar värkligen mina berättelser,
och dom tycker att jag värkligen ska sattsa på att bli författare.
Jag hade tänkt att skriva en fantasy bok, då jag gillar att läsa Michell Paver's böcker Vargbröder. Jag har redan sett att man kan skicka ett manus av en bok till Boniers bokförlag.

Jag har lite frågor.

1. Måste en bok ha kapitel?

2.Kan du ge mig ett tips, eller två om jag ska använda jag-eller-hon/han-form?

3.Hur ska amn få läsare?

/ Josephine, 10 år från Sverige

Hej Josephine

Var roligt att du vill bli författare. För att utveckla ditt författarskap bör du läsa mycket och skriva mycket. Skriv från hjärtat om något som berör dig, något som du vill berätta. Skriv inte något som någon annan redan har skrivit, försök hitta din alldeles egen berättelse!

1. Alla böcker har inte kapitel, men det är lättare att skriva en bok som har kapitel.

2. Vilken form du ska använda dig av när du skriver boken, beror på din berättelse. Jag tycker det är lättast att använda han/hon, men har även skrivit berättelser i jag-form.

3. Genom att skriva en jättebra bok! Givetvis ska du också skicka ditt manus till ett förlag, de ser till att du får läsare på din bok. Här hittar du adressen till flera stora förlag: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html Givetvis finns det många fler förlag. De hittar du genom att söka på Bokförlag på nätet.

lycka till med din berättelse.

Kramisar Kim


Hej, jag tänkte fråga varför boken Jag är ingen häxa slutade lite konstigt. Inget illa menat, jag undrade bara. Annars älskar jag böcker. Men varför dör Theo? SNälla jag bara undrar, du vet ju att jag älskar dina böcker annars <3 !

/ Ellen ♥, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Låter som om du har fått några sidor utrivna ur din bok... Boken är på 256 sidor och 29 kapitel. Har du det i din bok? Theo dör nämligen INTE! Nu blev jag väldigt nyfiken. HUR slutar din Jag är ingen häxa?

Kramisar Kim


Hej Kim! Min fråga lyder bara: Hur är det att vara en författare? (Jag menar om det är roligt, spännande, stressigt...)

/ Linn, 11 år från Tollarp

Hej Linn

Det är jättekul att vara författare. Ibland kan det vara stressigt när man har en "deadline" att hålla. Det innebär att boken måste vara klar till en speciell tid. Det är kul att åka runt och föreläsa, signera, träffa läsare och att få leva i fantasin!

kramisar Kim


Hej Kim. Jag har några (fler) frågor om när man ska skicka in sitt manus.

1. De flesta förlag vill att man skickar in i pappersform, hur ska man göra då? Ska man nita ihop papprena i kapitel, låta dem vara lösa eller? Snälla svara på det!!

2. Jag skriver en ganska lång bok, kan det inte bli dyrt då att skriva ut allting? För om ett förlag säger nej får jag ju skriva ut igen.

Tack, du är bäst!

/ Izabelle, 14 år

Hej Izabelle

1. Manus ska ligga lösa, med sidnumrering. Lägg dem gärna i en plastmapp eller ett gummiband runt när du lägger manuset i kuvertet.

2. Jo, det blir en hel del papper när man skriver ut sitt manus. Det är just därför förlagen inte tar emot manus på CD eller mail. Eftersom de då får stå för kostnaden. Dessutom ska du skicka till många förlag samtidigt, eftersom förlagen ibland tar lång tid på sig att svara.

Tack!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag vill skriva en tjock självbiografi. Hur många A4-papper med dubbelt radavstånd, textstil Times New Roman storlek 12, behöver man skriva för att få en bok som har 350 sidor?

/ Lina Johansson, 15 år från Östersund

Hej Lina

Det beror alltid på storleken på boken, förlaget bestämmer stilen etc. Men på mina böcker brukar jag räkna med att om jag skriver 150 sidor blir boken ungefär 300 sidor tjock. Du kan ha det som mått. Med andra ord halverar du 350 sidor så får du det antal manusblad du bör skriva.

Lycka till!

kramisar Kim


Hej Kim, jag har lite kluriga frågor till dig.

1. Om någon som läst dina böcker (och gillar dem) skulle skriva en liknande bok (böcker). Men istället om två tjejer, med en katt (t.ex). Som reser i tiden till platser, precis samma som i dina böcker. Härmar dig ganska mycket. Vad skulle du tycka då?


2. Och om denna bok om de två tjejerna och katten blev utgiven och författaren blev lika poppis som J.K Rowling, första veckan (efter att ha härmat hela din bokserie i princip). Vad skulle du känna? Tycka? Tänka?

/ Izabelle, 14 år

Hej Izabelle

1. Om de härmar mig mycket känns det inte så kul, dessutom brukar förlagen inte vilja ge ut böcker som är precis lika någon annan.

2. Tror inte det skulle hända, eftersom jag inte tror något förlag skulle vilja ge ut böcker som är exakt lika några som tidigare har getts ut.

kramisar Kim


jag vill också bli förfatare.vad kan jag börja med.LÄSA ELLER SKRIVA M.V.H MARWA

/ marwa abd, 9 år

Hej Marwa

Det är en stor fördel om du läser mycket, men för det behöver du inte vänta med att skriva. Börja skriva nu. Jag skrev min första bok när jag var åtta år. Du kan läsa lite ur boken här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

Lycka till med din bok!

kramisar Kim


Hej!!!!!!!!!!!!!!!!!
vi undrar hur man lätt kan skriva en bra bok?
vi börjar 5 till hösten och vi vill skriva en bok/ bätettelse kan du ge oss några tips!
mvh: Johanna och ellen!

/ Johanna, Ellen , 11 år från Essunga kommun

Hej Johanna och Ellen

Om ni har fantasi är det lätt att skriva en bok. Det gäller att ni kommer på en bra berättelse. Antingen kan ni skriva direkt från hjärtat och ned på papperet, eller så kan ni bygga upp berättelsen först med Mindmapping/Tankekarta/Gula lappar.

Du arbetar så här med "Gula Lappar": Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

För fler tips och råd läs tidigare svar här på Unga Fakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och kika unter Skrivprocess/Skrivtips.

Lycka till med er bok. Hör gärna av er igen och berätta hur det går!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB