Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hallå där ! du är verkligen min FAVORIT författare och mest gillar jag dina underbara böcker,jag vill fråga dig:hur gammal var du när du blev författare och när du var liten ville du att du ska bli författare ?
jag kan även skriva på olika språk och har lärt mig lite arabiska!tycker du att det är roligt att skriva på arabiska?

/ alice .hansson, 11 år från sverige

Hej Alice

Oj, tack så mycket för de fina orden. Blir jätteglad!

Jag var åtta år när jag skrev min första bok och bestämde mig för att bli författare. Men jag skickade inte in till förlag förrän jag blev äldre eftersom jag inte tyckte det jag skrev var tillräckligt bra.

När jag var 43 år kom min första bok ut: Tillbaka till Pompeji och sedan dess har det kommit ut 19 böcker, både om Theo och Ramona och om Kimberlie och Andy.

Jag kan inte skriva på arabiska, men jag kan säga några ord som jag lärde mig när jag var på researchresa till Egypten inför min bok Faraos förbannelse.

Det måste vara svårt att skriva på arabiska, bra gjort!

Kramisar Kim


hallå kim,! ett tag sedan så frågade jag dig ett par frågor om sagor och hur man blir författare .ville bara tacka dig för att jag har börjat skriva underbara sagor i min egen skrivhäfte ,
m.v.h marwa

/ marwa, 9 år från född i malmö

Hej Marwa

Åh, vad härligt att höra. Tack för att du skrev och berättade Marwa!

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


hej.
hur många neon evangelion genesis böcker har släppts i sverige?

/ Erik, 13 år från Sverige

Hej Erik

Här kan du läsa allt om neon evangelion genesis: http://sv.wikipedia.org/wiki/Neon_Genesis_Evangelion

Kramisar Kim


vem va posedons son

/ linda andersson, 15 år från kristianstad

Hej Linda

Poseidon var son till Kronos och Rhea, storebror till himmelsguden Zeus och lillebror till underjordsguden Hades, och make till Amfitrite. Han hade en son med Amfitrite vars namn var Triton. Poseidon delade världen med sina syskon. I romersk mytologi motsvarades han av Neptunus.

Kramisar Kim


Hej Kim! Jag undrar, vem Linda är i dina böcker om Theo och Ramona? Jag förstår inte..

/ Ida, 16 år från Göteborg

Hej Ida

Linda dök upp i Theo och Ramonaböckerna för första gången i Snapphaneresan. Nu är hon med igen i Mayafolkets hemlighet som kommer ut i augusti i år.

Kramisar Kim


jag tycker dina böker är bra

/ fatima, 15 år från afrika

Hej Fatima

Tack! Blir jätteglad för att du hörde av dig och berättade att du tyckte om mina böcker!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har inte en utan två frågor, om det är okej.
Jo, jag undrar hur gammal måste man vara för att få ge ut en bok och hur ger man ut sin egen bok?
Hoppas du har tid till att svara, för jag undrar verkligen!

Hejsvejs

Svea

/ Svea , 11 år från Stockholm

Hej Svea

Det finns ingen nedre ålder för att ge ut sin bok, ingen övre heller. Men du måste vara 18 år för att skriva kontrakt. Är du yngre får någon av dina föräldrar skriva på kontraktet för dig.

Det finns olika sätt att ge ut sin bok nuförtiden:

Författaren skickar sitt manus, pappershögen med berättelsen, till förlaget. Där är det först en person som kallas redaktör som läser berättelsen. Om den personen tycker om det författaren har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera/ge ut berättelsen/trycka boken.

Om de skickar tillbaka manuset till författaren behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början och så vidare. Får författaren tillbaka sitt manus ska han/hon alltså inte ge upp, utan sätta sig ner och läs igenom det igen, se om det går att förbättra manus och därefter skicka det till ett annat förlag.

Om manuset blir antaget (vilket innebär att förlaget vill göra en bok av berättelsen) börjar arbetet med boken: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel med mera. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe, vilket innebär att handlingen inte håller ihop.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.
Sedan skickas berättelsen till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. Boken trycks. Tryckerierna har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet = sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Författaren får royalty på försäljningen. Det innebär att författaren får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Författaren kan också trycka sina böcker på något som heter ”Print-On-Demand”. Då betalar författaren allt själv, men han/hon behöver bara trycka upp så många böcker han/hon vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. På nätet hittar man några print-on-demandtrycker t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler.

Om du vill veta mer om hur man gör en bok kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under ”Författartips”. På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker.

Kramisar Kim


Hej, jag har en fråga? okej här kommer den : Om man är författare och ska skriva om något hur ska man komma på vad man kan skriva om då?

/ Wilma, 10 år från Piteå

Hej Wilma

Om man är författare brukar man aldrig ha några problem att komma på vad man ska skriva. De som blir författare är oftast födda med otroligt mycket fantasi, dessutom brukar man älska att läsa och skriva redan som barn.

Om du drömmer om att bli författare behöver du läsa mycket och skriva mycket, då kommer fantasin till dig också!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hejsan svejsan!

Jag är en tjej som älskar att skriva och har alltid varit ett stort fan till fantasy. (När jag var liten var det dock bara älvor)
När jag blir stort skulle jag vilja bli författare, och jag får ofta höra att jag är duktig.
Men jag är jätterädd att det jag skriver kommer att bli för kort. (Jag dömmer själv ut böcker som är för smala, av bara reflex)
Jag älskar ju också att läsa, så jag har ett relatfivt bra ordföråd och vet ungefär hur böcker är uppbyggda.

Men min fråga är, har du några bra tips om hur man skriver en bra lång bok utan förmycket onödigt.

/ Agnes, 12 år från Dalarna

Hej Agnes

Böckerna har en tendens att bli tjockare allteftersom man skriver fler böcker. Orden löper fram lättare och meningarna byggs upp direkt.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Jag använder mig av Gula Lappar i mitt arbete. Vill du också jobba med det kan du göra så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

För fler tips kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ På bloggen hittar du användbara länkar, till flera skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hej!

Själv tycker jag också om att skriva och sådant, har egentligen bestämt mig för o bli Arkeolog pga intresserad av dinosaurier sen ja va 2 år :) Men det går ju o ha två jobb, tror jag iaf, det borde ju inte va omöjligt att vara författare och arkeolog samtidigt. :) Jag vet inte riktigt vad mina kompisar egentligen tycker om mina berättelser som jämt blir minst eller över 3-4 A4-sidor långa, hehe, men berättelser handlar alltid om djur och ibland förekommer också robotar pga robotar är ett litet hemligt intresse jag haft också sen jag var liten. :) Förrutom o vara den som skriver typ flest sidor så är jag en uppskattad och begåvad Paint-ritare i skolan, vilket är rätt kul faktiskt för de som är två eller en klass högre än mig (8or och 9or) beundrar mig också och tycker jag borde få A i betyg, bli konstnär, få nobelpriset och så vidare :P

Egentligen kom jag hit här för o fråga dig om lite boktips, men vissa har ju berättat om sina projekt och de, så då berättar väl jag lite också xD.

Vet du några mer böcker som har med kloning att göra? Själv har jag just nu hela serien av Klonad - Amy Candler och nästan hela serien av en till Klonad som handlar om 5 olika klonade personer i olika familjer men tillhör samma släkte.

Och, heh, om du vet så kan du ju tipsa om dinosaurieböcker med :) Är förvisso galen i dinosaurier och dessa klonad-böcker :D

/ Amanda, 14 år från Småland

Hej Amanda

Det finns de som är arkeologer och skriver böcker, både fakta och skönlitteratur. De flesta författare har både ett "riktigt" jobb och skriver böcker.

Här är några böcker om kloning: http://www.bok.nu/Kloning_%28Kategori%29

Här är boktips om Robotar:http://barnensbibliotek.se/Boktips/Teman/robotar/tabid/393/Default.aspx

Och här hittar du böcker om dinosaurier: http://www.bok.nu/Dinosaurier_%28Kategori%29

Hoppas du hittar något att läsa! Lycka till med din teckning och dina intressen!

Kramisar Kim


Hej att jag har undrar om du har någon gång skrivit om vampyrer??
Och när startade du med att börja bli författare??
Och det här kanske är en dum fråga men vet du när unga berättare får skriva igen alltså nu går det inte!
bara frågar..

/ Gol, 12 år från Finland

Hej Gol
Nej, jag tror inte att jag har skrivit om vampyrer någon gång. Är inte riktigt säker, för det ligger många berättelser i mina lådor.

Jag skrev min första bok när jag var åtta år och bestämde mig då för att bli författare. Sedan dess har jag skrivit böcker.

Har inte en aning. Är glad att panelen fungerar!

Kramisar Kim


Hej Kim! Jag har sedan jag var 6 år älskat att skriva böcker, men inspiration har börjat att sina genom åren. Kan du kanske ge något tips om hur man får någon bra idé? Jag vet att du skriver om historiska händelser, men finns det något mer sätt?


Tack på förhand!

/ Mollie, 15 år från Älvsbyn

Hej Mollie

För att få igång din inspiration igen tycker jag du ska läsa andra typer av böcker än de du är van vid att läsa. Prova olika genrer, fantasy, historia, spänning, deckare, kärlek, spökhistorier etc.

Tror att du är inne i den fasen då du är på väg att hitta ditt sätt att skriva och ända sättet att hitta det är att prova sig fram genom att skriva olika genrer.

Om du vill prova någon av mina historiska äventyrsböcker rekommenderar jag varmt På flykt från andra världskrigets fasa. Eller varför inte läsa Kimberlie - Främlingar, en bok som utspelar sig på Nya Zeeland.

På min blogg hittar du många boktips om bra böcker: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/mina-boktips.html

Lycka till!

Skriv gärna tillbaka och berätta hur det gick! Just nu har tidningen Julia en skrivtävling, kanske det kan ge dig inspiration? http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2012/03/skrivartavling-for-unga.html

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag funderar på en berättelse som jag ska skriva men kommer inte på en bra början. Kan du ge några exempel?

/ Sandra, 13 år från Huddinge

Hej Sandra

Jag brukar börja mina böcker med att kasta in huvudpersonerna i handlingen:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

”Något osannolikt var på väg att hända Theo. Något oerhört som helt skulle förändra hans liv.” (Theos Pompeji)

”Vad är det här för något?” hade Theo sagt, och i nästa stund var ingenting sig likt. (Boudicas strid mot Romarna)

”Idag är det min födelsedag”, sa Kimberlie och kände ett hugg av saknad i bröstet, i magen, ja över allt. (Kimberlie – Främlingar)

”Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slgo mot gatans stenläggning.” (På liv och död i andra världskrigets skugga)

”Obehaget växte sig större för varje minut. Olustigt vred Ramona på sig.” (På flykt från andra världskrigets fasa)

Tyckte du böckerna lät spännande? Om du blev sugen på att läsa dem kan du börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

Det allra bästa du kan göra är att skriva sådant som inte andra skriver just nu. Då har du störst chans att få din bok utgiven. Det är bara att skriva!

Vill du ha fler skrivtips kan du kika på tidigare svar här på Unga fakta eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips, eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där kan du titta under Kimselius Skrivtips, här hittar du massor av tips och råd! Dessutom hittar du många länkar på min blogg och min hemsida, till andra skrivtipssidor, skrivtävlingar etc.

Lycka till!

kramisar Kim


Hej Kim!
Jo, min mamma söker efter ett skrivarläger, vet du någon plats man kan hitta såna? Någon sida som det finns annonser(vad som helst, något liknande iallafall). Jag skulle jättegärna vilja få svar!!!!

/ Hanna, 10 år från Östersund

Hej Hanna

Här hittar du flera Skrivarläger: https://www.google.se/search?q=Skrivarl%C3%A4ger&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Du kan även köpa tidningen Skriva, de har uppgifter om olika skrivarläger. Den 23 mars hittar du många adresser på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Men du kanske har hittat vad du söker innan dess!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag ska skriva en bok och undrar om du har något tips?
Svara gärna!

MVH Nadja

/ nadja, 11 år

Hej Nadja

Det ska vara roligt att skriva en bok. För att du ska lyckas uppnå glädje i ditt skrivande ska du skriva om sådant som du tycker är viktigt att berätta, något du brinner för, något som bubblar inom dig och kräver att få komma ut.

Skriv direkt från hjärtat, låt fantasin flöda och tänk inte på stavning, grammatik eller att någon ska läsa det du skrivit. Det enda du ska tänka på är att få ur dig din berättelse.

Försök inte kopiera någon annans stil, inte berätta något som någon redan har skrivit. Hitta på något unikt, något som bara du har i ditt huvud.

Du utvecklar ditt skrivande genom att läsa mycket och många olika typer av böcker samt skriva, skriva och skriva!

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Håll drömmen levande. Det är bara att fatta pennan och börja skriva. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, när jag var tio år gav jag ut en alldeles egen hästtidning. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Så sätt igång och skriv!! Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Kramisar från Kim


Hej Kim. Jag älskar dina böcker den första jag läste var tillbaka till pompeji. Var är det roligst att vara författare. Du är min favoritförfattare.

/ ANNA Rignell., 14 år från Karlshamn

Hej Anna

Tack! Blir mycket glad för dina ord!

Det finns många saker som är roligt med att vara författare: Att få sådana här fina meddelanden från läsarna, att få leva i fantasin, att få träffa läsarna och höra dem berätta om sina läsupplevelser och att resa på researchresor. Idag reser jag till Mexiko för min bok Mayafolkets Hemlighet som kommer i höst!

Kramisar Kim


Jag har sett Vampire Diaris och tror inte att det är sant.
Men tänk om det är sant, fy vad coolt!
Tänk om boken som den är baserad på ar baserad på en gammal dagbok eller något?! Så hmla coolt det skulle vara!

MVH Nadja

/ Nadja, 11 år från Sverige

Hej Nadja
Frågor om vampyrer får du ställa till Monsterexperten Richard på Panelen Unga Fakta
Kramisar Kim


Finns det vampyrer i Sverige?
I så fall var?

MVH Nadja

/ Nadja, 11 år från Sverige

Hej Nadja
Frågor om vampyrer får du ställa till Monsterexperten Richard på Panelen Unga Fakta
Kramisar Kim


Hur vet man om någon är en vampyr?
finns det något specielt kännetecken?
finns dom på riktigt?

MVH Nadja

/ Nadja, 11 år från Sverige

Hej Nadja
Frågor om vampyrer får du ställa till Monsterexperten Richard på Panelen Unga Fakta
Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har en fråga till dig! Jo, i min skola har vi ett ämne som heter "Skrivarskolan". Och vår lärare där hade kollat på en julsaga jag skrev. Så sa hon att man inte skriver repliker med citattecken. Men då tänkte jag: "Men i alla Harry Potter-böcker har J.K. Rowling skrivit med just citattecken..." Jag förstår, som du vet, inte riktigt... Kan jag inte få skriva med citattecken om jag vill?

/ Linn, 11 år från Skåne

Hej Linn

Jovisst skriver man repliker med citattecken.

Som författare har man frihet att välja om man ska skriva med talstreck eller med citattecken.

Personligen föredrar jag citattecken eftersom det tydligt talar om när dialogen börjar och när den slutar.

Hoppas att detta hjälper dig att få skriva som du vill!

Lycka till!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB