Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet vikingar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet vikingar.


Hur mycket vägde ungefär en fulllvuxen viking??

var det mer eller mindre en fullvuxen man i nutid??


//MVH Lucas

/ Lucas, 11 år från Ludvika

Hej Lucas!

Eftersom man idrottade, lekte och rörde på sig mer på vikingatiden än vad man gör i modern tid, så var de mer vältränade än vad genomsnittsmänniskan är idag. Dessutom hade de inte tillgång till så mycket sötsaker som vi har, vilket innebär att de var mindre feta än vi tenderar att numera bli. Men år andra sidan väger muskler mer än fett, vilket givetvis också påverkar vikten. Längden är också viktigt att ta med i beräkningarna. Vikingarna ansågs för övrigt att vara mycket längre än all de folkslag de kom i kontakt med. I detta sammanhang vill jag endast nämna att jag besökte Vikingaskeppsmuseet i Oslo förra veckan och såg skelettet av en viking som var enormt stor i sin kroppsbyggnad och har säkerligen vägt vältränande 130-140 kg.


På vikinga tiden hade man sånna där långhus som människorna bodde i. Vet du om man hade skorstenen eller rök hålet ( som röken från maten mitt i huset komer ut ur) sitter den mitt på taket eller längst upp i gaveln på huset? om den skulle sitta mitt i taket så skulle det väll regna in på elden?

/ Erik Hesselstrand, 10 år från Vadstena

Hejsan Erik!

En av de svåraste spörsmålen angående vikingatidens byggnadskonst, är hur röken leddes ut ur husen. Det har gjorts många försök att konstruera långhus, men alla har hitintills misslyckats med ett trovärdigt system att leda ut röken. Avbildningar från vikingatiden visar dock att de inte använde sig av skorstenar, så troligtvis ledde de ut röken med rökhål i ytterkanterna av taken samt/eller ett hål i mitten. Alla dessa rökhål har givetvis haft takbräder ovan sig och därmed har det endast kunnat regna in om det var kraftig sidovind.


Hej Lars jag har frågat många andra på ungafakta men nu är det äntligen din tur..Jo du kan ju mycket om vikingar och vi hade det i skolan en gång i tiden..Men jag undrar om de värkligen finns?
Mvh Julia Gonda

/ Julia, 11 år från Sverige

Skepp ohoj Julia!

Din frågeställning är berättigad eftersom det finns faktiskt några historiker som ifrågasätter att vikingatiden har existerat. Men att vikingarna har funnits vet vi av vad de har skrivit på sina runstenar, vilket är originalurkunder från denna tidsepok. Dessutom finns det arkeologiska lämningar efter vikingar, det vill säga rester efter de människor som levde på vikingatiden. Så svaret på din fråga är: Ja, vikingarna fanns verkligen.


hej, kan du bäretta till mig o bikingen tiden och vad vi kommer att kallas i frmatiden jag ärr så sugen på att veta om vikinga tiden hur dem levde hur dem åt tack
mvh hiba

/ hiba, 10 år från malmö

Hej Hiba!

Om du vill att jag skall berätta om vikingatiden måste du ge en mer exakt fråga eftersom det finns så mycket att berätta om den. Men det är kul att höra att du är så intresserad av vikingarna! Vad vår tidsepok kommer att kallas av framtidens människor är en intressant fråga som jag måste erkänna att jag inte vet svaret på.


vad har du för belägg och fakta för det som står på sidan? jag skulle vilja veta det.
det kan ju inte vara historiska världar eller historiska museet?
jag har hållit på med historiskt hantverk och sporter från vikingatiden ett tag nu. och har även varit på en del vikinga marknader som viking, jag tycker att det mesta som står på den här sidan är helt konstigt för jag har aldrig ens hört talas om det mesta som står här?
jag såg sidan när min mindre bror kom hem och berättade massa konstiga saker om vikingar och fick kolla in sidan och tycker inte det kan representera det man ska kunna om vikingar när man går ut grundskolan.
mvh pierre

/ pierre, 19 år från stockholm

Hallåj Pierre!

Bra att du ifrågasätter min och andras kunskap om vikingar! Jag ansvarar endast för vad som står under mitt namn i panelen svarar. Vad som står på övriga sällen i ungafakta om vikingar har jag ingenting med att göra. Vill du kolla upp min eventuella brist på kunskap i ämnet, kan du läsa någon av mina hitintills 13 böcker i ämnet och därefter bilda dig en uppfattning. Böckerna finns på de flesta välsorterade bibliotek och bokhandlar. För övrigt delar jag ditt intresse för vikingamarknader och rekommenderar alla intresserade att besöka en sådan under sommarmånaderna. Garanterat kul!


Hej där Lars!
jag har några frågor om vikingatiden som jag funderat lite smått på nu
1. hur vanligt var alkohol, som vin och öl och existerade tobak tex snus?
2. hur mycket hjälpte män till hemma?
3. var det bara bytes handel eller fanns något myntsystem?
hoppas på svar/astrid

/ astrid från stockholm

Hej på dig Astrid!

1. Mjöd och öl var de alkoholhaltiga drycker som vikingarna tillverkade själva. Men de gillade också att dricka vin, vilket var ett av skälen till att vikingarna härjade i Frankrike.

2. Oj, det var en intressant fråga! Mängden hjälp i hemmet berodde säkert på hur bra han var på att skaffa fram mat eller allmän rikedom. Om det var en rik viking, hade de trälar eller huskarlar att sköta de tråkiga sysslorna - som att städa och diska...

3. Det var mestadels byteshandel. Mynt existerade också, men det var vikten och renhetshalten silver som avgjorde dess värde.


hej jag är en flika på 11 år jag undarar hur myket och mets om vad du vet om VIKINGAR

/ ronja, 11 år från tomelilla

Hallåj Sonja!

Jag så mycket för att jag har varit intresserad av vikingar sedan jag var liten och har fortsatt att studera dem även i vuxen ålder. Dessutom har jag bra minne och älskar att läsa källskrifter om vikingatida historia.


Hej! Jag har ett par frågor som jag hoppas du kan svara på!

1. Hade vikingarna något skydd mer än hjälmarna

2. Hade vikingarna några pilbågar och i så fall var dom stora eller små?

3. När vikingarna blev kristna, hur fort gick det för dom att bli det?

4. Vilka länder härjade dom i mest?

Det var det, ha det bra!!!

/ Kristoffer, 14 år från Aingsås

Hej på dig Kristoffer!

1. Förutom hjälmar, som både kunde vara av metall eller skinn, kunde vikingarna ha ringbrynja och sköld.

2. Pilbågarna var stora, så kallade "långbågar".

3. Vikingarna kristnades under än längre tid från mitten av 900-talet till slutet av 1000-talet. Kristnadet gick långsamt och var styrt av mäktiga konungar. I Norden kristnades de flesta genom tvång och hot om dödsstraff. Dessutom utnyttjade den nya religion de gamla inhemska kultplatserna att bygga sina kyrkor på.

4. Vikingarna härjade mest i Frankrike, England och Irland. Men även i Spanien, Afrika och Ryssland. Förutom det koloniserade de Färöarna, Island och Grönland samt var de första européer som upptäckte Amerika.


Hej hej ... jag undrar hur asagudarna levde??

/ Moa Tapper, 15 år från Sverige

Hej. hej Moa!

Asagudarna levde framför allt i Godheim, där bland annat Asgård ligger. Det fanns åtskilliga fler borgar där olika enskilda gudar också huserade. Annars levde de i högsta välstånd och tyckte om att anordna fester. Vill du (och alla ni andra) veta mer om asagudarna, tar jag tillfället i akt och rekommenderar min (Lars Magnar Enoksen) senaste bok "Stora boken om vikingarnas gudar och myter" eftersom den ger svar på allt du vill veta om asagudarna. Dessutom är den mycket bra illustrerad...


är det sant att ASK OCH EBLA VAR DOM FÖRSTA ELLER

/ patrik ask, 12 år från västervik

Hallåj Patrik!

Ja, du har absolut rätt. Ask och Embla var de första människorna enligt den fornnordiska mytologin. Det var Oden och hans båda bröder Vile och Ve som tog två trädstammar som flutit in från havet till en strand och gav dem människoskepnad. Oden gav andedräkt och liv. Vile gav vett och rörlighet. Ve gav utseende, tal, hörsel och syn.


jag tycker att det e lite konstigt med mina fröknar i skolan för att p.g.a ungafakta så vet jag betydligt mycket mer en dem :D:D

/ oden, 12 år från valhalla

Hej Oden! Hur är läget i Valhall?

Det är inte konstigt att man vet mer om något och mindre om annat. Även fröknar har rätt att ha sina brister, huvudsaken är att de är snälla. Det är dock mycket bra att du utnyytjar den stora kunskapsbank som ungafakta förmedlar och gör dig till smartare än alla lärare!


Var vikingar i krig mot varandra om man mötte några andra på en plundringsresa?


/MVH Lucas

/ Lucas Fritzon, 11 år från Ludvika

Hallåj Lucas!

Ja, vikingar kunde vara fientligt inställda mot andra vikingar och utföra krigiska handlingar mot varandra. Det var givetvis ett ypperligt tillfälle att attackera vikingar som vände hem med ett stort krigsbyte eftersom då slapp de att utsätta sig för alla de risker som en lång vikingafärd i främmande länder innebar.


hej lars!hur länge levde vikingarna

/ pontus norin, 10 år från rosvik

Hallåj pontus!

Om du menar själva epoken vikingatiden så varade den ungefär 350 år mellan åren 750 till 1100. Om du menar medellivslängden under vikingatiden så är den mycket svårare att räkna ut, men det var inte ovanligt att folk blev över 70 år gamla.


när fanns det vikingar, hur såg dom ut, vad åt dom och vart bodde dOM?

/ hanna

Hej Hanna!

Vikingatiden anses ha varat från omkring åren 750 till 1100. De bodde främst i Norden, men hade även i bosättningar i Normandie, England och Irland samt i Ryssland. Vikingarna såg ut som folk i allmänhet, det vill säga att de var långa och korta, tjocka och smala, mörkhåriga och ljushåriga, blåögda och brunögda. De var dock mycket måna om sitt utseende eftersom både kvinnor och män använde smink kring ögonen och prydde sig med vackra smycken. De älskade också att kamma fram vackra frisyrer. När det gäller mat, så ansågs saftigt fläskkött vara så gott att det gavs helig status. Men även hästkött, lammkött, oxkött, fisk, fåglar, ägg, rotfrukter och bröd ingick i kosten.


hej igen
i en bok som heter NÄR människorna kom...av sonja hulth anna-clara tidholm SIDA 40 så står det att oden var en djävulen är det sant eller inte.
är nidhogg ond eller god. är fennris vargen dödade en person men jag minns inte vem.



SNÄLLA SVARA

/ patrik, 12 år från västervik

Hallåj igen Patrik!

Oden är absolut inte djävulen och de författare som skriver så borde skämmas! Oden var en av de gudar som vikingarna dyrkade. Han rådde framför allt över krig, kunskap, runor och magi. Att kalla Nidhögg för ond är ganska korrekt, han är åtminstone en hemsk varelse som härskade i skugg-/köldvärlden Nifelheim och hade för vana att suga livssaften ur de döda lik som flöt in på den strand som kallas Nastrand (likstranden). Fenrisulven är förutbestämd att sluka Oden i Ragnarök (gudamakterna öde) när den sista striden mellan gudar och jättar skall utkämpas.


hej jag har hört att man kunde få i straff att få en hugg orm nertrykt i halsen på vikinga tiden är det sant

/ sara, 11 år från skåne

Hej Sara!

Det är oklart om detta är ett straff som existerat i verkligheten eftersom vikingarna inte hade dödsstraff i sina lagar. För grova grott fick man betala stora böter. Man kunde också bli dömd fredlös - vilket innebar att man blev förvisad bort från den sociala gemenskapen och vem som helst fick döda personen i fråga utan något straff utdömdes för dådet. En fredlös kallades även för skogsgångeman eftersom den dömde oftast fick ta sig tillflykt till mörka djupa skogar.


Hej jag undar om vikingarna använde mäktiga tvåhands svärd (zweihandler) tunga stora svärd som greppas med båda händerna jag undrar om senare vikingar använde såna vapen?
.vill också säga att det är kul och ha en som man kan fråga om vikingar.
mvh David

/ David, 13 år från Jämtland

Hejsan David!

Tack för dina vänliga ord! Vikingasvärden hade mycket tajta handtag, som var gjorda efter ägaren händer och passade honom på ett perfekt vis. Klingorna kunde vara importerade och Frankerriket gjorde de bästa svärdsklingorna. Men handtagen - med parrerstång, greppbräde och svärdsknopp tillverkades som sagt i Norden. Mot slutet av vikingatiden, på 1000-talet och framför allt på 1100-talet början parrerstängerna bli lite längre och även greppbrädet, men det dröjer ändå några århundraden tills de stora tvåhandsvärden träder i kraft på 1500-talet. Innan dess - på 1200-, 1300- och 1400-talen - är de så kallade en och en halvhands svärden mycket populära, som tillåter ett grepp med båda händerna på handtaget.


varför satt man horn på hjälmarna???

/ patrik, 12 år från västervik

Hej Patrik!

Vikingarna hade inte horn på hjälmarna. Det är en feltolkning från 1800-talet, men som har levt kvar när serietecknare och illustratörer skall avbilda blodtörstiga barbarer på häftiga bilder...


Hej Lars!

Jag undrar om vikingarna hade något eget land?

/ Nando, 13 år från Växjö

Hallåj Nando!

Till vikingarnas länder räknas de nordiska länderna Sverige, Danmark, Norge och Island. Gränserna var lite annorlunda än idag, men den sammantagna ytan är ungefär som nu. Dessutom hade vikingarna stora kolonier i främst Normandie, England, Irland och Ryssland. I dessa områden talades det nordsikt språk och nordiska lagar gällde där.


Hej.
Jag har länge letat efter någon information gällande vikingahövdingen Rauth och vid en sökning var ungafakta den enda länk jag hittade. Jag skulle emellertid gärna veta mer om denna hövding, såsom var han kom ifrån (vilket land) och vilket år Olav Tryggvason lät döda honom, eller var ni har hittat denna information om honom. Jag har sökt i alla böcker jag kan tänka mig men utan lycka. Det enda jag minns är att jag läste om honom i mellanstadiet i någon skolbok. Jag är hemskt tacksam för svar och jag skulle vilja tillägga att jag uppskattade din bok om vikingatida stridskonst. Jag är själv en entusiast och skulle gärna träna Glima och andra liknande stridstekniker. Det verkar inte finnas många ställen där dessa utövas dock.

Tack på förhand!

/ Hannah, 20 år från Tierp

Hallåj Hannah! Tack för de snälla orden. (Jag vill först passa på att säga att jag inte ännu kan besvara din fråga angående vikingahövdingen Rauth eftersom jag saknar uppgifter om honom i de källskrifter jag har att tillgå, men jag lovar att återkomma så fort jag påträffar den information du eftersträvar.) Ja, Glima utövas inte på så många ställen i vårt avlånga rike. För dem som inte känner till det är Glima den form av kampsport som vikingarna utövade. Det enda som krävs för att sätta igång att träna Glima, är att ni är minst två personer som har lust att träna denna stridskonst någorlunda regelbundet. Tyvärr är Glima-instuktörer mycket sällsynta. Men nu kommunicerar du (och alla andra som har lust) med den skandinaviske huvudinstruktören, vilket innebär att frågor om Glima mottages med glädje. Jag skall göra allt vad jag kan för att alla intresserade skall ges en chans att få prova på denna spännande kampidrott som fostrade vikingarnas stridsfärdigheter. Om bara viljan finns där, så lovar jag att hjälpa till med kunskapen och färdigheterna…

Föregående sida1 2 3 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB