Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


Finns det verkligen några bilar som deras utsläpp inte påverkar miljön?Varför använder inte alla människor sådana bilar då?

/ Pelle, 7 år från Sverige

Hej!

Soldrivna bilar påverkar ju inte miljön alls. Problemet är att det är för lite sol på många platser och att batterierna som man laddar upp med solljuset är så dyra. Förhoppningsvis kan man snart göra billigare batterier. Även om man laddar upp batterierna med el från en kontakt i väggen är det ganska miljövänligt. Det vill till bara att man tillverkar elen på ett miljövänlilgt sätt.

En annan bra teknik är biogasbilar som drivs med gaser som bildas på soptippar.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vilka ämnen kan skada miljön?

/ Sara, 8 år från Sverige

Hej!

Det finns många olka ämnen som skadar miljön. Många av dem bildas när man eldar upp något. Röken innehåller ofta giftiga ämnen. Om man eldar upp olja eller bensin bildas det dessutom koldioxid som inte är giftigt men som gör att jorden blir varmare än den borde vara.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej
I skolan håller jag på med miljön, inriktat på mat, och om hur miljön förstörs av maten.
Jag ska fråga en expert och undrar om du vet någonting om detta.

/ johanna, 15 år från hemligt

Hej!

Det beror på hur maten är framställd. Om man köper KRAV-märkt mat betyder det att bönderna inte använt gifter eller konstgödsel, och det är bra. Läs mer på

http://www.krav.se/

Idisslande djur släpper ut växthusgasen metan, oavsett om det är KRAV-djur eller inte. Därför är det bra om folk åt lite mindre kött och mer växter.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven! Jag har hört massor att jorden kommer att gå under 2012. Och så har min syster peppat mig med att en metriorit eller något sådant. Att metrioriten snurrar runt jorden. och den typ kommer närmare och närmare. och om 30 år så kommer den att slå ner på jorden. Jag känner mig jätte nervös! För 2012 är ju jag bara 12 år :( och jag vill inte döö så ung!!!!!! :( :( och inte vill jag dö när jag är 40 häller!!!!!!

Men fråga är.............. Kommer jorden gå under om cirka 30 är eller 2? Snälla bäretta!!!!!!!!!!!!


Från Stina Johansson. ( En orolig liten flicka!)

/ Stina johansson, 9 år från skene

Hej!

Ingen fara! Jorden går inte under förrän solen slukar den, och det dröjer ett par miljader år. Då kanske människorna har hittat en annan bra planet att bo på. Det finns en film som handlar om att Jorden går under 2012. Jag tror att det går till på så sätt att allting ramlar ner i ett hål i Jorden. Det kommer inte att hända, varken om 2 år eller om 30.

Det skulle kunna hända att en stor stenklump krockade med Jorden. Små stenar krockar med jorden hela tiden, och det gör ingenting. Det finns folk som försöker hålla koll på stora och möjligen farliga stenklumpar för att se om någon verkar komma att krocka med jorden, och de har inte hittills sagt att det är någon krock på väg. Sådana stenklumpar i rymden brukar kallas asteroider, men om de trillar ner och det blir en liten stenrest kvar kallas den för meteorit.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven !

Jag ställde tidigare frågor till dig men nu har jag en till :)

Avgaser från bilar förstör Ozon lagret eller hur ? Men varför försöker människorna inte ändra det för ifall vi inte gör något kommer isen att smälta i nordpole och sverige och andra länder kommer få en stor och dödlig översvämmning . Hur kan jag hjälpa till och stoppa det tycker du ???

/ Aleyna , 11 år från Fittja / Botkyrka Komun :)

Hej!

Bilavgaser gör en massa dåliga saker, men att de skulle hota ozonskiktet har jag inte hört. Däremot kan bilavgaser bidra till att det skapas ozon, men på fel ställe. Avgaser i kombination med soljjus kan skapa ozon nära marken där vi går omkring och andas. Efetrsom ozonet är giftigt är det dåligt. Och det är tyvärr inte heller så att det ozon som skapas vid marken åker upp till ozonskiktet och gör nytta. Det reagerar istället med saker och ting nere vid marken (det är därför det är farligt). När ozonet reagerar med något bildas nya ämnen.

Om polerna smälter så är det INTE något som har med ozonlagret att göra, utan med utsläpp av gasen koldioxid och andra växthusgaser. Koldioxid släpps tex ut i bilavgaser, men varken skapar eller förstör ozon.

Människor försöker göra något åt växthuseffekten, även om det går lite trögt. Det gäller att vi httar på andra energikällor än olja, bensin och kol. Sol, vind och vatten är bättre för klimatet. Desstuom är det bra att cykla etc.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Är det farligt att korallerna håller på att dö ut? För vem och varför är det farigt (om det är det)?

/ Teodora, 13 år från Lidingö

Hej!

Förutom att det är farligt för koralldjuren själva så är det farligt för en massa andra arter som kräver korallrev för att trivas. Det gäller tex en massa fiskarter. Koralldjuren bygger ju upp korallrev, som nästan verkar vara gjorda av berg, men om koralldjuren dör vittrar snart korallreven bort. Dessutom skyddar korallreven kuster från stora vågor och stormar.Om reven försvinner blir alltså kusterna mer utsatta för vågorna, vilket skadar arter som lever där. Det kan även gälla människor.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej. På vissa ställen i min stad har snö smält. Men av någon underlig anledning är vattnet metallfärgat. Har det med föroreningar att göra?

/ Robert Wibeck, 11 år från Möldal

Hej!

Jag vet inte säkert vad du menar med "metallfärgat", men kanske menar du att det skimrar i alla regnbågens färger på ytan. Den effekten kan orsakas av två saker: dels olja, bensin eller liknande, vilket är vanligt i vattenpölar på asfalt i städer. Dels kan effekten orsakas av metaller som järn som finns naturligt i naturen på vissa ställen. Det är alltså vanligare i vattenpölar i skogen. Om man rör runt i vattnet kan man se en skillnad: om det är järn på vattenytan som man rör runt går regnbågsytan sönder och det bildas små öar av det regnbågsfärgade. Om det är olja eller bensin kan man inte ha sönder ytan.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej !

Jag vill veta lite fakta om växthuseffekten och hur den påverkar samhället .

/ anna , 17 år från stockholm

Hej!

Det är en stor fråga som kräver långa svar. Vi vet ju inte ännu hur mycket klimatgaserna kommer att öka. Ju starkatre växthuseffekt desto störra påverkan på samhället. På följande länk kan du lära dig mer.

http://www.dn.se/tema/klimatet

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej igen!

Min mamma och pappa tycker inte det är nödvädigt att ta bort plasten från kuvären måste man det va!?

/ Maja Karlssson, 9 år från Avesta

Hej!

Jag är inte expert på sånt här, men orsaken till att man inte ska lägga kuvert i pappersinsamlingen utan i soporna är klistret. Det klibbar ihop saker och stoppar pappersmaskinerna om man försöker göra nytt papper av kuvert. Man ska alltså inte lägga kuvert i pappersinsamligen, utan i soporna, och då kan man alltså strunta i att ta bort plasten.

På följande länk kan man läsa om problemet:

http://mobil.svt.se/2.33686/1.1108183/kuvert_i_pappersinsamlingen_forstor_for_pappersbruket&lid=aldreNyheter_363856&lpos=rubrik_1108183

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hur ser ozolagret ut över sverige just nu? :)

/ julia, 30 år från hälsingland

Hej!

På följande länk kan man visserligen inte se ozonlagret dag för dag, men följden av hur tjockt ozonlagret är, nämligen UV-instrålningen. Man får klicka på rätt del av Sverige och så far man se en UV-prognos.

http://www.smhi.se/klimatdata/miljo/uv-stralning/uv-index-idag-1.3945

Prognosen bygger på både väder och årstid. Ozonet varierar nämligen under året med maximum under våren och minimum under hösten.

Mer om ozon kan man läsa här:

http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/ozon-1.3824

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se



Hej!
Vi jobbar med ett miljöarbete i skolan och är intresserade av att veta vad vi som privatpersoner gör för fel/rätt, vad vi mer kan göra, hur forskare tror framtiden ser ut, (poler smälter, utrotning av djur o.s.v.).
Vanliga saker så som bilar, utsläpp, sortering,transporter och sådant har vi redan koll på.
Dock vill vi veta mer om polernas, atmosfärens och ozonlagrets framtid.

Tjingeling.

/ Linnéa Lindh, 15 år från Älmhult

Hej!

Det var en stor fråga som kräver en ordentlig genomgång. Kolla in länken här nedanför så kan ni hitta bra svar. Man kan se vad som kommer att hända i 6 olika scenaier.

http://www.dn.se/tema/klimatet

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Mina barn går i skola i Borås men för sin mat hitkörd från Göteborg, ca 7 mil. Jag ska lägga fram för ledningen på skolan hur mycket gifter denna mindre lastbil släpper ut fram och tillbaka, 14 mil,och på så sätt hoppas jag kunna få skolan att byta till närmare leverantör. Min fråga är hur räknar jag ut detta? Finns det några andra nackdelar med transporten?
Mvh
Maria Larsson Lagula

/ Maria Larsson, 43 år från Borås

Hej!

Hej! Det beror ju förstås på hur mycket den drar och hur många dagar den kör per år. Om man gissar att den drar 2 liter diesel per mil och kör 250 dagar om året släpper den ut 18,9 ton koldioxid. Det finns en bra hemsida där man kan räkna på det snabbt: http://www.snalbil.se/kalkylator/utslappskalc.swf

Jag har kontrollräknat och det verkar stämma. man kan läsa mer på
http://www.naturvardsverket.se/sv/Nedre-meny/Fragor-och-svar/Klimat/

Om man kör bensinbil är det så att koldioxiden som kommer ur avgasröret på bilen väger cirka 3 gånger så mycket som den bensin som man förbrukat. Ett kilo bensin (1,25 liter) bildar alltså 3 kg koldioxid. Man kan tycka att det låter helt omöjligt, men så är det och det beror på att syreatomer från luften ingår i den bildade koldioxiden. Syreatomerna väger en hel del, särskilt om man jämför med de väteatomer som satt ihop med kolatomerna från början.

Läs mer på http://www.naturvardsverket.se/sv/Nedre-meny/Fragor-och-svar/Klimat/

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vad kan jag i min ålder göra för att miljön ska bli bättre?

/ Kajsa, 11 år från Östergötland

Hej!

Det är bra om man skaffar sig kunskap om hur naturen hänger ihop, så att man vet vad som är bra och vad som är dåligt. Dessutom är det ju bra om man inte tjatar på bilskjuts från sina föräldrar i sådana lägen då man kan gå eller cykla själv istället. Det är ju också bra för kroppen.

När man sedan är vuxen får man vara med och rösta fram partier som genomför sådana beslut som är bra för miljön, och som alla måste följa. Då är det alltså bra om man i skolan lärt sig ordentligt inom kemi, fysik och biologi.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej

Eftersom vi människor hela tiden släpper ut så mycket gifter och avgaser så sämras ju hela tiden jorden. Hur lång tid kommer det ta innan jorden inte klarar mera avgaser? Vad kommer då hända?


Mvh mejj :D puss

/ Curry, 13 år från Herrljunga

Hej!

Det gäller att man försöker minska så mycket utsläpp som möjligt. Men det gäller också att man inte deppar ihop, för då kommer man inte att orka göra saken bättre. Bland de ämnen som människor släpper ut det viktigt att utsläppen av koldioxid minskas, så att inte växthuseffekten blir för stark.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Kan naturgas bli så tjock att man kan se den? Isåfall, hur skulle den då påverka naturen?

/ Christian, 9 år från Vallda, Kungsbacka

Hej!

Jag tror inte man kan se naturgas, förutom om man kyler ner den så mycket att det blir en vätska. Den kan påverka naturen även om den inte syns. Bland annat bidrar den till växthuseffekten om man släpper ut den.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej vet du vad det farligaste miljö giftet är Linda

/ Linda Johansson, 10 år från Roslagsbro

Hej!

Det är inte så lätt attt svara på sådana frågor, men dioxin är iallafall en kandidat till titeln. Man kanske också kan räkna radioaktiva ämnen och då kommer kanske plutonium högt på listan. Koldioxid som orsakar växthuseffekten är ju dålig att släppa ut, men räknas inte som ett gift.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven jag har en fråga du kanse vet vad 2012 filmen handlar om och vissa säger att år 2012 då kommer värden gå under och jag blir ganska rädd när dom håller på så där och isåfall om det skulle vara sant så vad skulle vi göra då????????????????




Hälsningar Siana

/ Siana, 11 år från Göteborg

Hej!

Jag har inte sett filmen men har hört att den handlar om att världen "går under" år 2012. Jag har sett lite bilder från filmen där man såg hur jordskorpan öppnade sig och allting trillade ner där. Det hela är alldeles orimligt och ingenting man behöver bry sig om. Historien grundar sig på en gammal indiansaga från sydamerika. (Om det vore sant att hela jorden skulle gå under då eller någon annan gång, så skulle man ju ändå inte kunna göra så mycket åt det, så det är ju ingenting att bekymra sig över i förväg.)

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
på våran skola är det några busungar som springer runt spränger bakpulverbomber på skolgården är det miljö vänligt!






Mvh Maja

/ Maja karlsson, 9 år från Avesta

Hej!

Det är ingen fara. Visserligen bildas växthusgasen koldioxid när man gör sådana bomber men det är så pyttelite. man kan lära sig lite kemi om man gör bakpulverbomber, men man måste akta sig så att man inte gör sig illa.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


vad kan hända om vi inte sjöter oss och inte bryr oss om miljön????

/ tora jones, 10 år från molkom

Hej!

Då kommer många växter och djur inte att klara sig så bra. Vi ska se till att det inte händer.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej, om väwthuseffekten ökar och isen på polerna smälter, skulle inte det vara bra? Jag menar, då finns det ju mer vatten och vi slipper vattenbrist.

/ Felicia, 15 år från Ludvika

Hej!

Somliga platser skulle kanske bli trevliga med mer vatten. Men det är alltid ett problem om miljön ändras, särskilt om det sker fort. Djur och växter som funnits på ett ställe måste flytta till andra ställen, och det kommer antagligen många av dem inte att klara. Och om havsytan höjs med några meter, vilket skulle bli följden om både polarisarna och Grönlandsisarna smälte och havsvattnets temperatur höjdes, skulle de mest tättbefolkade områdena sättas under vatten. Även om det är bra för fiskar, så vill man ju inte att det ska hända. Dessutom skulle det antagligen bli alldeles för torrt på andra ställen, så att människor inte kunde bo där heller. Det skulle kunna handla om södra Europa till exempel.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB