Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Papier-maché

Papier-maché är en pappersmassa som används till modellering. Det är ett billigt och otroligt tåligt material - och gammalt. Man har hittat egyptiska mumie-kistor som tillverkats i papier-maché, och de har bevisligen hållt i flera tusen år. Huvudingredienserna är papper och lim.

Vad behöver du?
- Tidningspapper, servetter eller omslagspapper (inte blankt papper)
- Varmt vatten
- Tapetklister eller hemmagjort klister på vatten och potatismjöl
- Elvisp eller hushållsmixer
- Sil

Att experimentera med:
- Linolja ger smidigare pappersmassa.
- Krita ger ytterligare styrka och smidighet. Den ger också en yta som är lättare att måla på utan att lösa upp pappret. Tillsätt kritan innan du blandar i limmet.
- Mjöl ger en segare massa, som gör den färdiga produkten mer hållbar.
- Trälim kan ersätta tapetklistret för att få en segare, starkare och mer läderartad finish. Passar särskilt bra till tunnare prylar.

Här är ett bra recept på papier-maché:
- Blanda 1 l urkramad pappersmassa med:
- 1/2 dl krita
- 1/2 dl tapetklister, mjölklister eller trälim
- 1 msk linolja
- Rör om/knåda ordentligt
- 1/2 dl torrt tapetklister strös över blandningen
- Knåda blandningen med handen.

Så här gör du pappersmassa
Riv sönder papper i frimärksstora bitar. Du kan använda sidor från en vanlig dagstidning, men också omslagspapper eller gamla servetter. Huvudsaken är att pappret inte är blankt.

Lägg pappersbitarna i en bunke med varmt vatten. Låt blandningen stå minst två timmar, allra bäst är den om den kan stå över natten.

Kör med en elvisp i pappersblandningen eller häll över lite åt gången i en hushållsmixer. Ungefär en näve papper tillsammans med en liter ljummet vatten är en bra blandning.

När du fått en gråaktig massa silar du av geggan. Knåda och pressa massan om och om igen i silen så att du får ut så mycket av vattnet som möjligt. Se till att inget av pappersmassan hänger med ner i avloppet!

Hur gör man sen?
Blanda till tapetklister eller hemmagjort klister på vatten och potatismjöl, och låt det stå och dra.

Smula ned pappersmassan i en bunke. Ska du ha i krita - lägg i det nu. Blanda med tapetklistret. Ska du ha i linolja är det dags att lägga i det nu.

Knåda massan med en gaffel ordentligt. Limmet ska arbetas in rejält i pappret. I receptet ovanför strör man torrt tapetklister över blandningen på slutet, det funkar bra!

Om massan fortfarande är för torr tillsätter du mer lim. Om det är för mycket vatten i ta istället torrt tapetklister-pulver. Den färdiga massan ska kännas aningen klibbig, men vara smidig och behålla formen när du kramar den.

Färdig papiermaché krymper alltid lite medan det torkar. Du kan använda massan till att skulptera med eller gjuta i formar av gips, till exempel.

Du kan spara pappersmassa som blivit över, bäst är om du inte hunnit tillsätta något klister. Lägg massan i en bunke med tättslutande lock. Är blandningen redan "limmad" ska du stoppa bunken i kylen.

Vill du veta hur man gör en dinosaurie av papier-maché? Klicka här!

Vår besökare Andreas Lundgren byggde denna borg med vårt papiermaché-recept. Här är hans egen sida med beskrivning och bilder av byggprojektet. Tack, Andreas!
Länk till Andreas sida
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB