Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Riddarhjälm

Det här behöver du:
- Skrivare
- Tjockt papper
- Metallpapper
- Lim, som smältlim, kontaktlim, spraylim, papplim
- Pås-nitar
- Sax
- Syl eller liknande stickverktyg

Här kan du bygga din egen riddarhjälm efter modell från 1200-talet. Skriv ut PDF:erna längst ner på sidan så får du de delar som täcker pannan och munnen.

När du skrivit ut delarna klipper du ut dem och klistrar upp dem på en bit tjockt och segt papper, gärna någon sorts kartong. Lägg bitarna mot varandra som bilden visar. Limma med papplim eller spraylim.

Klipp ut bitarna igen, men BARA runt om. De ska alltså fortfarande ligga mot varandra. Klistra nu upp dem på baksidan av en bit metallpapper. Klistra också upp en kartongbit i A3-format på metallpapper. Klipp ut alla tre delarna.

Böj försiktigt A3-arket på längden kring huvudet på den blivande riddaren. Undre kanten ska vila mot axlarna. Sticker pappret upp en bit ovanför huvudet, så klipp av den. På höjden ska arket matcha höjden på huvudet hyfsat.

Böj pann -och mundelarna på mitten och bakåt.

Limma fast hjälmdelarna på bakstycket som bilden visar. Övre kanten på panndelen ska ligga jämt mot övre kanten på bakstycket. Mundelen ska ligga så långt under panndelen, att man får en rejäl springa att titta ut genom. Använd kontaktlim, eller ännu hellre smältlim.

Prova nu hjälmen och se hur den sitter. Kläm och böj lite på den tills den känns bra. Om det sticker ut någon kant mot axlarna som gör att det blir svårt att se ut, så klipp av den.

Nu är det dags att göra toppen på hjälmen. Då passformen känns bra vänder du hjälmen upp och ned och sätter den på en bit kartong. Kör ner armen i hjälmen och rita med en penna en linje efter INNERKANTEN på hjälmen. Lyft av hjälmen och klipp ut den form du ritat.

Klipp ut små flikar av kartongen runt "topplocket". Limma nu fast toppen på metallpapper som du tidigare gjort med de andra bitarna. När du klippt ut den färdiga biten viker du ner flikarna. Se till så att du har metallpappret utåt.

Stryck lim som kontaktlim eller smältlim på flikarna och lägg toppen på hjälmen. Flikarna ska gå ner i hjälmens insida. Tryck gärna fast lite silvertejp på insidan mot flikarna, så sitter de ordentligt.

Ett bra knep är att dekorera hjälmen med påsnitar. Stick en rad hål längs med hjälmens kanter, och kör in påsnitar. Vik ut dem på insidan och tryck fast bitar av silvertejp över de utvikna armarna.

Använd en syl eller liknande vasst föremål för att göra andningshål på hjälmens mundel. Hålen i hjälmen på fotot uppe på sidan är gjorda med en strumpsticka. Här finns möjligheter att göra alla möjliga fantasifulla mönster, rader, blommor, stjärnor, kronor -ja, vad du vill.


Riddaren Douglas blir dubbad på ett födelsedagskalas. Här har han sin färdiga papphjälm.

Riddaren Pontus har lagt till några lila tygremsor på sin hjälm som dekoration.


Mun 1

Mun 2

Panna

För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Har du inte redan programmet kan du hämta det gratis här.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB