Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


















Aluminiumsvärd

Det här behöver du:
- Aluminiumprofil
- En bit hårt trä
- Mässingsprofiler och mässingsbitar
- Tvåkomponents-lim och metall-lim, som Loctite
- Bågfil
- Borrmaskin med slipskivor
- Vinkelslip
- Hammare
- Skruvtvingar eller klämmor

Det här är lite knepigare att göra än träsvärden, och man behöver fler verktyg. Men det kan bli väldigt snyggt när det blir färdigt, och det "klingar" och "klongar" som ett riktigt svärd.

Ett aluminiumsvärd för stora barn!

Börja med att köpa en aluminiumprofil i en järnhandel. Spetsa till ena änden till en svärdsspets. Använd en bågfil och putsa kanterna med slipskivor på en borrmaskin, så de blir jämna och lite rundade. Såga också ut ett handtagsgrepp i andra änden.

Där handtaget går ihop med klingan är det bra att göra rundade bågar, istället för tvära vinklar. Gör du så här är det mindre risk att svärdet går av. Använd en vinkelslip eller borrmaskin med slipskivor när du rundar till metallen.

Såga ut ett parerskydd ur en bit mässingsprofil. Här bredvid ser du ett exempel på hur det kan se ut. Du kan säkert hitta på fler. Man kan t ex böja dem på olika sätt. Borra upp en skåra mitt på parerskyddet. Skåran ska vara precis så lång och bred att du kan köra handtagsgreppet genom den.

Du kan också göra ett parerskydd i trä, vilket är lättare att jobba med. Men då måste det vara hårt trä. Svärdet på bilden längst upp har ett parerskydd av trä.

Kör handtagsdelen av svärdet genom parerskyddet. Det är bara bra om det blir lite motstånd. Då sitter det bättre sedan. Använd en hammare eller klubba för att få det på plats, om det behövs, men slå försiktigt.

Nu är det dags att göra ett handtag. Forma handtaget i ett hårt och tåligt träslag. Det kan vara en pinne från ett kvastskaft, eller liknande. Det viktiga är att träbiten ska vara kortare än svärdsgreppet, men tjockare.

Putsa på biten med slippapper tills det känns bekvämt att hålla i. Dela sedan träbiten på tvären, lite bredvid mitten.

Nu har du en bit som är lite tjockare, och en som är smalare.
Lägg svärdsgreppet mot den platta ytan på den tjocka biten, och rita av formen på greppet.

Använd ett stämjärn för att gröpa ur träet efter den form du ritat. Prova efterhand att lägga svärdsgreppet i urgröpningen. till slut kommer det att passa.

Blanda tvåkomponents-lim och stryk på bägge träbitarna. Lägg dem nu om svärdsgreppet och håll ihop dem med skruvtvingar eller starka klämmor. Toppen på trähandtaget ska pressa mot parerskyddet. Nu får svärdet vila så här över natten.

Svärdet behöver också en "knapp" bakom handtaget för att det ska bli riktigt snyggt. Du kan använda en träkula eller träbit som du borrar upp och limmar på (se "Bättre träsvärd"). Den här knappen blir förstås lite ömtåligare än en i metall.

Vill du göra en metallknapp kan du såga av en bit mässings-stång, och sedan borra upp en skåra som passar svärdshandtaget.

Du har ju en bit aluminium som sticker ur ur trähandtaget. Stryk Loctite eller annat metall-lim på den här biten. Tryck också ner lim i skåran på knappen. Tryck nu fast knappen och banka fast den med en klubba eller hammare.

Du kan också kolla olika knoppar till gardinstänger, och knoppar till köksluckor. De brukar se rätt snygga ut och finns i olika former. Principen är annars densamma. Du borrar upp en skåra i ena änden på knappen, så du kan köra in den utstickande aluminiumbiten på handtaget.

Sisådär. Nu har du ett aluminiumsvärd. Liksom träsvärden håller de inte i evighet, men allt beror ju på hur du använder det. Du kan förstås prova många olika sätt att dekorera det på. Du kan borra små hål i knappen och slå dit utsirade möbelspikar. Dessa kan du också fästa i trägreppet. Just greppet kan du vira med läderremmar, silvertråd, mm. Parerskyddet kan borras upp på olika snygga sätt. osv, osv...

Sätt snurr på fantasin, och se vad som funkar.
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB