Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet lajv. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Lillith Mattsson om lajv!


hej lillith,det var ett tag sen!
jo,jag undrar några grejer:

1.finns det nån lajvförening nära åkers styckebruk eller strängnäs?
2.jag har presis gort klart mina byxor,men vad för sorts utrustning behöver jag mer om jag ska vara alv eller människa?
3.hur gör man läger och vet du nån typisk medeltida maträtt?
4.vad ska jag göra om det inte finns nån som jag känner som vill gå på lajv?
5.vad brukade man äta som godis på medeltiden,och vart finns dom recepten?
tacksam för svar som alltid!

/ Amelia Enhörning, 12 år från södermanland

Hej på dig Amelia!

1. Jag vet faktiskt inte om det finns några aktiva föreningar i den trakten. Du kan alltid kolla på Spelkalendern ( http://spelkalender.se/ ) och se om du hittar något där. Det finns en karta där som man kan se rätt tydligt var dom olika evenemangen äger rum. Det kan självklart finnas lajvföreningar som inte har några evenemang listade på spelkalendern, men dom brukar vara svårare att nosa upp. Det bästa man kan göra för att hålla sig informerad är att prata så mycket man kan med andra lajvare i området.
2. Byxor förknippas ju mer med vikingatid än med medeltid, så en vikingainspirerad kjortel eller kaftan kanske skulle kunna vara något? Antar att det är herrkläder du syr i och med att du använder byxor? Du kan ju kika lite på vikingadräkterna på Historiska Världars dräktsida och se om du hittar något du gillar: http://histvarld.historiska.se/histvarld/draekter/draekter.html
3. Hur man gör med mat och boende på lajven beror ju rätt mycket på vad man spelar och var lajvet hålls. Många lajvföreningar har egna lajvområden där det finns en eller flera permanenta lajvbyar där man kan få sovplats i något hus om man har tur. Ska man ha ett eget läger får man antingen försöka fixa sig ett tält eller vindskydd som är lajvigt eller så får man åka till området i god tid och bygga sig något. Oavsett vilket så är det bra att prata med arrangörerna om sånt. Det kan finnas bestämmelser för var man får bo på området, var man får bygga och vad man får bygga. Vill man ha eldstad är det sannolikt ockå en del saker man måste rätta sig efter.
Man åt en hel massa olika saker på medeltiden. Man kan baka bröd till exempel. Man kan grilla, torka eller salta kött och fisk. Vad som är lämpligt att laga på lajv är ofta mer beroende av vad man har för möjligheter själv. Har man en gryta kan man koka saker, men det kan vara svårt att steka eller grilla i den, så då kan gröt, soppor och grytor vara bra mat. Har man en stekpanna kan man kanske steka svamp, grädda pannkakor etc. Sen får man ta hänsyn till vilka ingredienser man kan ta med och förvara på ett bra sätt.
4. När du hittat ett lajv du vill åka på så kan du kika på lajvets hemsida. Ofta finns det ett forum speciellt för den lajvföreningen eller till och med ett speciellt för den enskillda lajvet. Där kan du fråga efter folk du kan hänga på, be om hjälp med utrustning som passar just det lajvet och ställa frågor om området, regler och allt sånt. Om det itne finns något forum kan du kontakta arrangörerna. Vilka dom är och deras mail eller telefonnummer borde finnas i lajvinfon. Arrangörerna kan säkert hjälpa dig att hitta en grupp att åka med.
5. Det är ont om bevarade recept på godis från medeltiden. Vi vet att man inte använda rafinerat socker som vi gör i dag, så det huvudsakliga sötningsmedlet man hade var honung. Man kan göra ett knäckliknande godis genom att helt enkelt koka honung som man sen duttar ut små klickar som får stelna på till exempel ett bakplåtspapper. Man vet att det har kokat tillräckligt länge när en droppe av smeten blir hård om man droppar den i kallt vatten. (Som man testar om vanlig knäck är klar.) Man kan blanda i hackade nötter eller grädde i honungen för att få en annan smak och konsistens.
Om man faktiskt gjorde så på medeltiden eller ej, får vi nog aldrig veta, däremot. Men för lajv brukar det funka.
Man åt säkert mycket frukt och bär när man var sugen på något gott. Torkad frukt är också ett alternativ. Nötter och mandel är också gott att tugga på, fast kanske inte något vi riktigt skulle kalla för godis i dag. Man kan rosta nötter och mandel för att få fram andra smaker i dom.
/Liz


Vad är en hob?

/ Ferman, 10 år från göteborg

En hob är en liten varelse som J R R Tolkien hittade på och huvudpersonerna i "Sagan om ringen" är just hober. Jag vet faktiskt inte vilket ord han själv använde på dom från början, på engelska kallas dom "hobbits", men Tolkien skrev inte orginalet på engelska. Den svenska varianten hob dök upp i samband med att triologin om härskarringen (och boken om hoben Bilbos äventyr som kom före) översattes till svenska. Dom äldre översättningarna av dom böckerna innehåller en del underligheter över lag och många tycker att det engelska "hobbit" är lämpligare.

Om du vill veta med om hober tycker jag du ska fråga Richard som är monsterexperten här på unga faktas expertpanel. Han är nämligen rejält kunnig även på andra fantasivarelser som inte är monster och har har läst sin beskärda del fantasyböcker också.


Man kunde ju inte virka eller stika på medeltiden, så man använde nålbindning. Hur gör man något av nålbindning? Vad behöver man?

/ karin, 13 år från Göteborg

För att nålbinda behöver man egentligen bara en nålbindningsnål och ett ullgarn.
Man kan använda en grov, trubbig stoppnål att nålbinda med men "riktiga" nålbindningsnålar är oftast lite större, bredare och lite platta i formen. Som den här: http://handelsgillet.se/shop/product_info.php/cPath/42_44/products_id/2684
Man kan tälja till en fullt fungerande nålbindningsnål av en glasspinne.

Ullgarn är bäst, eftersom man måste kunna skarva det utan knutar. Ullgarnet kan man liksom "tova ihop" ändarna av när man behöver mer garn så att skarven blir så gott som osynlig. Se upp så garnet du får fatt på inte är "super wash"behandlat, bara. Är det det går det inte att filta ihop ordentligt.

När man väl lärt sig hur man nålbinder (du kan söka efter videoklipp som visar hur man gör på youtube, till exempel) så kan man göra mössor, vantar, sockar och såna saker av det. Det finns lite olika metoder. En del gör en kartongmall dom nålbinder runt för att få rätt form och storlek, andra brukar prova på sig själva efter hand. När jag nålbinder till exempel ett par vantar så jobbar jag med båda omväxlande istället för att göra den ena klar först och sen börja på den andra. På så sätt är det mycket lättare att få formen likadan på båda.


Vad är lajva eller typ.. lajv? :-O


Tacksam över svar!

Kramis, Sofia

/ Sofia Díon, 10

Hejsan Sofia.

Lajv är ett sorts spel där samtliga deltagare spelar varsin roll. Ungefär som en teater, fast utan åskådare. Det finns normalt inget manus, utan man agerar bara som man tycker passar rollen man spelar.

Man utgår ifrån en fantasivärld som arrangörerna presenterat för lajvdeltagarna i förväg, ofta i form av informationstexter på en hemsida. Informationen beskriver världen och kan innehålla saker som hur den ser ut, relationer till grannländer, religionen, hur ladets styre funkar och allt möjligt annat. Dessutom brukar det finnas andra informationstexter som beskriver hur man hittar till området, vilka säkerhetsregler som gäller, hur man anmäler sig, och annat sånt praktiskt.

Väl på lajvet strävar man tillsammans efter att skapa en illusion av den världen. Man använder kläder, rekvisita och miljöer som passar för världen och för rollerna man försöker gestalta.
Under hela tiden som lajvet pågår spelar man sin roll. Ett lajv kan vara allt mellan ett par timmar till flera dagar i streck. Det vanligaste är förmodligen mellan två och fyra dygn.

"Att lajva" är alltså det man gör när man är på ett lajv.
/Liz


Hej. igen. På din bild serr jag int om du tjej elr kile. Lillith jag inte vetta om tjej elr kile namn. Vad du är för könn? Jag inte vetta. Jag vil vetta.

/ Ugada Mahmut, 9 år från Sverge

Jag är en tjej. Men för dom flesta roller spelar det inte så stor roll. Man kan spela det mesta oavsett vilket kön man har i många lajvkampanjer.

Det viktiga är att man klarar av att gestalta rollen man valt någorlunda trovärdigt.


Hej!
Vi är två tjejer på 12 år som vill börja lajva. Men vi vet inga bra förenaningar eller platser där man kan lajva. Vi bor i Huddinge och undrar om du känner till någon förening eller plats där man kan lajva.

/ Två tjejer som vill börja med lajv, 12 år från Sverige

Hejsan!

Jag tycker ni ska börja med att kolla Spelkalendern: http://spelkalender.se/
Dom flesta lajv läggs upp där och där ser ni lätt var dom olika evenemangen går av stapeln och får en bra översikt för vilken genre dom olika lajven är. Klickar ni på evenemangens namn kommer ni vidare till sidor med mer information och med länkar till lajvets egen hemsida.


Vad är dena lajv? Jag inte vetta. Kan du säga. Du har rolig bild. Är den lajv? Snäla bereta jag bli glad då. Jag förut tro den är kat. Men varför du är svartt med färg på bild? Om jag otrevlig förlott. Jag bara nyfiken. Jag vil göra dena lajv om den är kul. Min kompis vil ochkså vetta. Vi blir glada då. Hejdå, tack för om du svrar.

/ Ugada Mahmud, 9 år från Bor i sverge

Hejsan!
Kul att ni är nyfikna.

Lajv är ett sorts spel där samtliga deltagare spelar varsin roll. Ungefär som en teater, fast utan åskådare. Det finns normalt inget manus, utan man agerar bara som man tycker passar rollen man spelar.
Man utgår ifrån en fantasivärld som arrangörerna presenterat för lajvdeltagarna i förväg, ofta i form av informationstexter på en hemsida. Informationen beskriver världen och kan innehålla saker som hur den ser ut, relationer till grannländer, religionen, hur ladets styre funkar och allt möjligt annat. Dessutom brukar det finnas andra informationstexter som beskriver hur man hittar till området, vilka säkerhetsregler som gäller, hur man anmäler sig, och annat sånt praktiskt.
Väl på lajvet strävar man tillsammans efter att skapa en illusion av den världen. Man använder kläder, rekvisita och miljöer som passar för världen och för rollerna man försöker gestalta.
Under hela tiden som lajvet pågår spelar man sin roll. Ett lajv kan vara allt mellan ett par timmar till flera dagar i streck. Det vanligaste är förmodligen mellan två och fyra dygn.

Bilden som finns på mig här är ett foto som togs i anslutning till ett lajv i höstas där jag spelade vätte. Vättarna i den lajvvärlden är en sorts skogsvarelser som har svart eller brun hud, lång näsa, spetsiga öron och vassa tänder. För att åstakomma det så använder jag en mask i latex som limmas direkt på huden, smink och löständer. Är du och din vän nyfiken på hur man gör sånt så kika under "pyssel" här på unga fakta och välj rubriken "lajv". Där hittar du lite om masker och sånt.

Kika gärna på gamla frågor och svar här också.
Ha det fint!
/Liz


Hej jag heter Sara och har endel frågor angående lajv.
1.Har du något tips på ett bra ställe som säljer medeltidsvapen? (Gärna runt Karlskoga)
2.Om man vill lära sig tex.Quenya,Sidarin,villken webbsida ska man gå in på?
3.Borde man vara i en närliggande skog som ligger tex.i en kant av staden eller ska man vara hyfsat långt borta?
4.Vart finns den bra medeltida/alviska kläder? (Gärna runt Karlskoga.)

/ Sara, 13 år från Karlskoga

Halloj Sara!
1. Jadu, det beror lite på vad du menar med medeltidsvapen. På dom flesta lajv används så kallade "boffervapen" som är en sorts mjuka skumgummivapen som man använder för att minska risken för att skada varandra. Såna kan man få tag på från till exempel Knektens Klinga: http://www.knektensklinga.se/ eller från Korps: http://korps.e-line.nu/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix3.htm&p=H
Det handlar ju då såklart inte om strikt historiska vapen.
Vill man ha vapen i metall, så kallade "blankvapen" blir det genast lite knepigare. Det finns en uppsjö olika kvalitéer och vapentyper där ute. En del är bara tänkta att användas som dekor och tål inte att slåss med, andra är tänkta till att öva historiskt inspirerad stid med och inom det området finns också en rad olika typer. Sen finns det även regelrätta kopior av fynd från medeltiden.
Dom lajvföreningar och sällskap som använder sig av blankvapen har ofta åldersgränser på 18 år för att få bära vapen, eftersom skaderisken är så mycket högre.
2. Jag vet inga sidor på svenska som lär ut språken i sig, men det finns ordlistor ute på nätet. Jag vet att det kan vara svårt att lära sig ett språk sådär bara från en lista, men se om du inte kan hitta grammatikdokument också. Om du inte har några problem med engelska kan kanske den här Quenyakursen vara något? Jag kan inte språket själv, så jag vet inte hur bra den är. http://folk.uib.no/hnohf/qcourse.htm
För Sindarin hittade jag den här: http://khallandra.tripod.com/sindarin/index.htm
Återigen på engelska och återigen kan jag inte årpket i fråga bra nog för att göra någon egen bedömning. Fråga mig vad du vill on urukgîjab, dock... ;9
3. Generellt är det bra att komma bort från civilisationen lite. Det minskar risken att bli störd av hundpromenerare, svapplockare, ljud- och ljusföroreningar från bebyggelsen och sånt. Men folk behöver ju fortfarande kunna ta sig dit. Så det är en avvägning man får göra.
4. Det bästa brukar vara att tillverka själv. Då får man det som man vill ha det. Vad för kläder som passar på en alv kan till exempel skilja en hel del från kampanj till kampanj. Och hurpass historiskt det behöver vara kan också skilja ganska mycket. Medeltidskläder är lätta att sy. Annars har till exempel Korps som jag länkade tidigare en del någorlunda historiskt att välja på. Men jag vet inte hurdan kvalitén är.

I stort sätt all lajvutrustning kan man göra själv om man bara är lite envis och påhittig. Själv gör jag nästan allt mitt, från kläder, bälten och skor till rustningar, boffervapen, svartblodsmasker och smycken. Att bygga prylarna tycker jag är halva nöjet. =)


Hej igen. Jag kom på att man kunde läsa några äldre svar. Så nu vet jag vad det är. Verkar kul. Jag har faktiskt haft ett eget mini-lajv för några år sedan. men de i min ålder nu tycker nog bara att det är töntigt nu. Jag kommer nog inte få gå på lajv för mina föräldrar : (
Men det hade varit kul. I sommar ska jag nog ha ett till minilajv med några kompisar, om de vill. Med indiantema. Så jag undrar vad man indianer åt/äter. Kan jag få några recept på mat som de åt. Nån soppa som går lätt att göra kanske, bröd mm. Eller nåt enkelt som bara behöver värmas innan man ska äta.
Tack i förskott!!!

/ Emilia, 12 år

Hej Emilia!
Så bra att du hittade svaret på vad lajv är själv. Det är en av dom vanligaste frågorna här.
Lajv behöver inte ha så mycket med ålder att göra. Jag känner till lajvare i alla åldrar och då menar jag verkligen ALLA. Från spädbarn till riktiga gamla gubbar och gummor. Jag skulle tippa på att den vanligaste åldern på "riktiga" lajv ligger någonstans emellan 15 och 35. Bäst brukar det bli när man har ordentlig blandning på deltagarna.
Föräldrar får man ha lite tålamod med. Om du förklarar varför du vill åka på lajv, ger dom en chans att förklara varför dom inte vill släppa iväg dig och sen i lugn och ro försöker komma runt dom hinder som finns så får du säkert åka förr eller senare.

Ett minilajv med indiantema låter skoj! Du kan ju kika lite här på unga fakta, här finns en del om indianer. Kanske kan du få lite idéer där? Under rubrikerna "jakt" och "fiske" kan du till exempel hitta lite om vilka bytesdjur som var populära. Själv är jag dåligt inläst på indianer, tyvärr. Men hade jag vart som du hade jag kikat lite på vad Wikipedia har att säga på området: http://sv.wikipedia.org/wiki/Indianer
En bit ner på sidan har du en lista över olika stammar där du kan klicka dig vidare om det är någon sarskilld du är nyfiken på.
Lycka till!


hej jag heter anna och vill veta hur man gör allt som du kan göra svara så fort så möjligt tack? frpn anna!

/ anna, 12 år från Stockholm

Hejsan Anna.
Det mesta jag kan har jag lärt mig på egen hand. Är man bara är intresserad av en sak och inte rädd att anstränga sig lite så lär man sig det oftast förr eller senare. Det bästa är om man kan fokusera på en sak i taget.


Hej!
Jag är en tjej som nästan har fått ihop sin lajvutrustning. Jag skulle vilja ha ett par "strump-hosor" ett par såna som Birk och Ronja har i Ronja Rövardotter. Vet du hur man gör såna, eller har du någon länk till det?

/ karin, 12 år från göteborg

Hejsan Karin!
Det enklaste är förmodligen att göra sydda hosor. Du kan använda samma mönster som man använder till längre herrhosor, och helt enkelt göra dom knähöga.
Ett exempel på hur såna kan se ut har du under rubriken "hosor" här, en principskiss (mönsterskiss) finns längst ner: http://histvarld.historiska.se/histvarld/draekter/1470soldat/index.html

Enklast är att klippa ut bitarna och tråckla ihop dom. Sen tar man på sig hosorna ut-och-in och nålar in det sissta så att dom sitter riktigt slätt och snyggt. När man är nöjd med passformen syr man ihop dom ordentligt och trimmar sömsmånerna, så är det klart.
Har man svårt att få hosorna att sitta uppe kan man knyta ett band utanpå hosorna, under knäet.

Ett annat alternativ är nålbundna hosor. Men det är rätt mycket mer jobb.


Hejsan
Det finns ju som sagt en lajvförening i avesta, man år under någon ålder som jag inte kommer ihåg(jag är det) så måste man ha någon som kan ta ansvar för en. Men det skulle bli jobbigt att ta med sig mamma eller pappa. Och jag har ingen kusin som är tillräckligt gammal, hur ska jag göra? I värsta fall får jag väll ta med mig pappa då.

/ Nezzlan, 11 år från Avesta

Jag tycker du ska prata med arrangörerna och fråga dom ifall dom vet någon som kan agera fadder åt dig.

En annan bra idé kan vara att fråga efter andra som är jämnåriga med dig och höra hur dom gör. Kanske är det någon som redan tänkt åka på lajvet med sina föräldrar som du kan hänga på?


Vad är Lajv och kan du på något sätt bokstavera hur man säger det ordet Lajv alltså.

/ Fröken An.Onym, 12 år från stockholm

Ordet "lajv" uttalas precis som det stavas. Det är en försvenskad stavning av engelskans "live".

Lajv är ett sorts spel där samtliga deltagare spelar varsin roll. Ungefär som en teater, fast utan åskådare. Det finns normalt inget manus, utan man agerar bara som man tycker passar rollen man spelar.

Man utgår ifrån en fantasivärld som arrangörerna presenterat för lajvdeltagarna i förväg, ofta i form av informationstexter på en hemsida. Informationen beskriver världen och kan innehålla saker som hur den ser ut, relationer till grannländer, religionen, hur ladets styre funkar och allt möjligt annat. Dessutom brukar det finnas andra informationstexter som beskriver hur man hittar till området, vilka säkerhetsregler som gäller, hur man anmäler sig, och annat sånt praktiskt.
Väl på lajvet strävar man tillsammans efter att skapa en illusion av den världen. Man använder kläder, rekvisita och miljöer som passar för världen och för rollerna man försöker gestalta.
Under hela tiden som lajvet pågår spelar man sin roll. Ett lajv kan vara allt mellan ett par timmar till flera dagar i streck. Det vanligaste är förmodligen mellan två och fyra dygn.


Hej igen!
Jag har tre frågor till,
1.hur kommer man i kontakt med en lajvgrupp?
2.cirka hur mycket kostar olika lajv vapen?
3.brukar man ha axelskydd på lajv?

/ Fabbe, 11 år från Linköping

Hej på dig, Fabbe.

1. Enklast brukar vara att maila eller kontakta dom man vill komma i kontakt med via till exemel ett forum. Är det en specifik grupp man vill komma i kontakt med kan man också ta reda på vad medlemmarna heter och helt enkelt leta upp deras telefonnummer via till exempel eniro och ringa dom. Letar man bara en grupp mer generellt, kan man skapa en tråd på någon lajvförenings forum där man efterlyser en grupp.
2. Det skiljer extremt mycket. Dom flesta vapen ligger på priser från ett par hundralappar och uppåt. Det brukar också skilja rätt mycket mellan limmade och gjutna vapen. Dom gjutna är lite dyrare, men i gengäld har dom inga limfogar som kan gå upp. Runt 500kr för ett svärd är rätt normalt.
3. Det beror ju på vad man spelar. Men roller som har anledning att bära rustning kan mycket väl använda axelskydd i någon form. Jag använder det själv ibland till svartblodsroller till exempel. Men har ingen anledning att bära rustning när jag spelar byroller. Man anpassar sin utrustning dels till rollen och dels till världen lajvet utspelar sig i.


var det vikingar som var goda och inte gilade pengar mvhhussein

/ hussein, 12 år från luleå

Hejsan Hussein.
Jag är lite osäker på vad du menar, men har jag missuppfattat dig får du gärna fråga igen.

Vikingar var varken "goda" eller "onda". Då som nu var människor individer och dom flesta gjorde förmodligen både gott och ont under sina liv.
Pengar lär dom gillat. I alla fall över lag. Vikingarna är kännda för att ha både handlat och plundrat till sig pengar och alla möjliga andra saker. Och man har hittat stora mängder bevarade mynt från den tiden här i skandinavien.


Hej Lillith
jag undrar vad man skulle kunna vara för något under lajvet????

/ Linna Thamiron, 12 år från sverige

Hejsan Linna.

Det beror helt på vilket lajv du ska åka på. Dom flesta föreningar har en liten lista på önskade roller inför sina lajv. Dessutom kan man läsa igenom informationen om världen lajvet ska utspela sig i och se om det finns något som inspirerar en där.

Kör man fast helt och verkligen inte kan komma på vad man vill spela brukar det gå bra att kontakta arrangörerna och be om hjälp.


Hej Lillith!
jag har några frågor
1.vadför kläder har skogsalver och vart finns bra mönster till just dom kläderna?
2.vad äter skogsalver typ?
3.har skogsalver något eget språk?
tack för svar,och ursäkta okm det blir lite jobbigt att svara på just detta

/ Amelia Enhörning, 12 år från Södermanland

Hej Amelia.
Intressanta frågor du ställer, som vanligt. =)

1. Vad skogsalver har på sig kan skilja rätt mycket från kampanj till kampanj. Ofta har dom vanliga medeltidskläder på sig i neutrala skogsfärger, som grönt och brunt. Men i vissa kampanjer har dom mer fantasyinslag och kan se ut på massor av olika sätt. Några speciella skogsalvsmönster tror jag itne det finns, faktiskt. Men om du börjar emd att läsa igenom kampanjinformationen till det lajvet kläderna ska användas till så kan du kanske klura ut vad du vill göra för plagg utifrån det. Därefter borde du kunna hitta mönster till just dom plaggen.
2. Det skiljer också mycket från kampanj till kampanj. I en del kampanjer är dom veganer, det vill säga äter bara vegetabilisk mat. Några drar det ännu längre och tycker att alver bara bör äta sånt som man kan ta utan att skada växterna också och låter dom ha en diet som består av nötter, frön och sånt som växten själv släpper ifrån sig. I andra kampanjen äter alver precis samma saker som människor och så vidare. Du får se om det står något om det i kampanjinformationen till det lajv du vill åka på och gör det inte det får du fråga arrangörerna.
3. Skogsalver pratar ofta något av Tolkiens alvspråk. Dom vanligaste på lajv är sindarin och quenya. Jag talar inte något av dom själv, men det finns en del ordlistor och kurser på nätet. Efter lite snabbt googlande hittade jag den här om quenya:
http://biphome.spray.se/jon_wallsten/quenya.htm
Sök runt lite själv så kan du skärt hitta mera.

En grej som kan vara bra att tänka på när det handlar om att lära sig till exempel alvspråken eller "svartiska" (det som orcher och vättar ofta pratar) är att bara lära sig dom språk man tror man kommer få nytta av. Det är nämligen väldigt svårt att låtsas som att man inte förstår vad som sägs om man vid ett senare tillfälle spelar en roll som inte kan språket i fråga.


Jag får inte åka på nåt lajv för mina föräldrar. Vad ska jag göra?

/ OX, 8 år

Hejan OX
Det finns mycket man kan göra för att övertala föräldrar. Vad som funkar för just dig vet du säkert bäst själv, du känner ju dina förlädrar, men här kommer några tips på hur man kan börja:

1. Försök ta reda på anledningen till att dom inte vill du ska åka på lajv. Kanske är det en anledning du kan komma runt? Är det till exempel rädda att det ska bli för dyrt så kanske du kan visa dom att du kan tillverka din utrustning billigt själv. Är dom rädda att du inte ska klara dig själv så leta upp någon som kan agera fadder åt dig under lajvet.

2. Vad vet dina föräldrar om lajv? Ofta när föräldrar inte vill släppa iväg sina barn eller ungdomar på lajv så beror det på att dom inte riktigt har koll på vad det är och handlar om. Informera dina föräldrar. Berätta om hur det kan se ut, visa dom bilder och visa gärna upp informationen som finns på lajvets hemsida. Framförallt säkerhetsregler och sånt brukar göra en del för att lugna oroliga föräldrar.

3. Visa att du kan ta ansvar för dig själv och dina hobbys. Har du kanske någon annan hobby som du redan håller på med som du kan ta på dig mer ansvar för själv? I så fall kan det vara ett bra sätt att visa föräldrar att man är mogen nog att börja med något nytt och att man klarar av att hantera det själv. Ibland är föräldrar rädda att dom ska behöva göra en massa extra jobb själva när deras barn börjar med något nytt. Andra såna där tråkiga vardagssaker som att städa sitt rum, duka av efter sig efter middagen är också såna där grejer som brukar kunna göra mycket för att vinna föräldrarnas förtroende i längden.

4. Prata mycket om lajv hemma. Tjata INTE om det, utan diskutera det. Berätta om saker du sett, utrustning du skulle vilja bygga, lajv du skulle vilja åka på. Ibland behöver föräldrar bara lite tid på sig att vänja sig vid tanken.

5. Ha tålamod. Att övertalal föräldrar är sällan gjort i en handvändning. Men det spelar ingen roll, lajvhobbyn kommer inte att försvinna den heller. Låt det ta den tid det tar och bygg så länge upp din utrustning och skaffa dig gärna vänner som redan lajvar via till exempel lajvföreningarnas forum. Provlajva gärna lite med dina vänner om du har möjlighet. På så sätt blir det mindre att ta tag i när det väl blir dags att åka iväg på riktigt sen.

Och du; Lycka till!
/Liz


Hej! Jag har två frågor:
1. Hur gör man en rustning som godkänns på lajv?
2. Finns det någon lajv grupp/förening i eller runt Linköping?
Tack på förhand! =D

/ Fabbe, 11 år från Linköping

Hej på dig Fabbe.

1. Vilka rustningar som godkänns skiljer från lajv till lajv. Vissa lajv har till exempel krav på ett rustningen ska passa in i en viss tidsperiod eller vara gjord av speciella material. Gemensamt för alla lajv brukar vara att rusntingen ska vara säker att bära, inte ha några vassa hörn, kanter eller utstickande spetsar som man kan skada sig eller någon annan på och att den ska passa till rollen som bär den.
Vill du ha något att utgå ifrån kan du ju kika runt på lite olika lajvförenignars rustningsregler så ser du rätt snabbt hur det kan se ut på lajv i den genre som du är intresserad av.
2. Jag har faktiskt ingan aning, om jag ska vara ärlig, men kolla spelkalendern och se om du kan se några planerade lajv i närheten. Det brukar vara ett bra ställe att börja på.
http://spelkalender.se/


hej lillith! det var ett tag sen,jag har några frågor
1.vart kan man hitta symönster för medeltida kläder/saker,för jag skulle vilja göra en väst och en tröja
2.har du några bra recept på medeltida mat?
3.hur gör man medeltida skor? och kan man göra skor i annat material en av läder?
tackar för svar som alltid :)

/ Amelia Enhörning, 12 år från södermanland

Hej igen Amelia!

1. Färdiga mönster till "medeltidskläder" finns att få tag på lite var stans. Till exempel Handelsgillet har bra mönster som är hyfsat historiska. Jag är dock lite osäker på vad du menar med "väst" och "tröja" i sammanhanget. Västar används i princip inte alls under medeltiden. Vissa typer av kjortlar skulle man kunna kalla för tröja om man vill, men ibland används ordet tröja i medeltidssammanhang om ett vadderat senmedeltida rustplagg. Jag är lite osäker på om det är det du är ute efter?
Adressen till Handelsgillets webshop har du här: http://handelsgillet.se/shop/
Om nöjer dig med att arbeta efter principskisser istället för färdiga mönster finns det några gratis på Historiska Världars dräktsida: http://histvarld.historiska.se/histvarld/draekter/draekter.html
2. Det finns en Bok som heter ”En sås av ringa värde” som är skriven av Daniel Serra och Hanna Tunberg som ska vara rätt bra. Jag har bara bläddrat lite i den själv, men jag vet att recept ur den används av återskapare lite nu och då. Kolla om du kan hitta den på biblioteket.
3. Medeltida skor är en hel vetenskap i sig. Det finns en del bra böcker på ämnet, men de översätts sällan till svenska. Det finns en hel del material på nätet också, men även det är ofta på engelska. En bra sida jag själv haft mycket nytta av när jag lärde mig var den här: http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/shoe/SHOEHOME.HTM
Generellt sett så kan man säga att medeltidsskor alltid var i läder och dessutom alltid ganska tunna och mjuka. Kraftigare sulor börjar dyka upp framemot slutet av medeltiden. Det finns några enstaka skor bevarade som är klädda med tyg. Det handlar då om riktiga praktdojor och de är ofta broderade och har ibland till och med äkta pärlor och ädelstenar fastsatta. Men annars är det läder som gäller.

Är du ute efter att köpa böcker tycker jag du ska ta en titt på Medeltidsmode: http://www.medeltidsmode.se/ Där finns böcker på ämnen som rör alla dina tre frågor. Annars är biblioteket som sagt ett bra ställe att börja på.

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB