Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


hej jag är en tjej på 15 år och är väldigt irreterad på all
skövlig i regnskogen
skulle vilja stå inför hela världen och försöka stoppa de
tror du att vi inom kort kommer att dö ut av all förstöring på jorden te x
framtida syreproblem därför mer växter "syretillverkare blir allt färre"

/ kristin, 15 år från karlstad

Hej!

 

Nej, jag tror inte vi kommer att dö ut av den anledningen. Men jag tror att det finns andra skäl att stoppa skövlingen. Det finns en fantastisk biologisk mångfald där och den hotas. De människor som har bott i och varit beroende av regnskogen hotas likaså.

 

Ibland kan man som vanlig Svensson göra något litet för att förbättra situationen. Om man köper bananer och kaffe finns det ju KRAV-märkta alternativ. Det gör miljön bättre i sådana länder där regnskogar ofta finns. Om bananerna dessutom är rättvisemärkta betyder det att de som jobbar där inte har slavliknande arbetsförhållanden.

 

Med vänlig hälsning,

 

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


beskriv växthuseffekten varför kommer min kompis isbjörnen dö ut

/ ledsna apan, 2 år från djungeln

Hej!

Det finns en naturlig växthuseffekt som gör att det är c:a +15 grader C på Jorden och inte -15 grader C som det skulle ha varit annars. Det är tur för oss. Kortvågig strålning från solen passerar genom atmosfären, träffar Jorden och omvandlas till mera långvågig strålning som inte passerar ut genom atmosfären lika lätt.

 

Nu har människan orsakat en förstärkning av växthuseffekten framförallt genom att elda med olja kol och naturgas. Den koldioxid som släpps ut vid sådan förbränning gör växthuseffekten starkare. Därför smälter is tex på Sydpolen,  Grönland och på glaciärer vilket leder till mera vatten i haven. Dessutom ökar vattnets volym därför att varmare vatten tar större plats än kallare vatten (även i smält form alltså). Den is som smälter vid nordpolen gör inte att havens yta stiger på samma sätt som den vid sydpolen eftersom isen på nordpolen ligger i vatten och flyter. (Smälter man en isbit i ett alldeles fullt vattenglas rinner det inte över.) På Sydpolen och på Grönland ligger isen på land.

 

Din kompis isbjörnen kommer att ha svårt att klara sig eftersom isarna minskar och den inte tycker om att bada hela tiden. Men alldeles kört är det väl inte? Förhoppningsvis kan vi människor bestämma oss för att göra något åt problemet.

 

Med vänlig hälsning,

 

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej Sven,

Allt vägsalt som läggs på vägarna nu på vintern, har det någon påverkan på miljön?

Mvh
/ Danne

/ Danne från Örebro

Hej!

I känsliga lägen kan man nog tänka sig att det skulle kunna göra grundvattnet salt, men jag tror inte det brukar vara något vanligt eller stort problem.

 

Med vänlig hälsning,

 

Fil. Dr Sven Burreau, Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB