Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
Hej, jag såg fiskgjusar para sig,, hur långt efter lägger hon äggen? Jag har en häftig direktlänk från Estland
http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html
/ Virpi, 53 år från Stockholm
Hej Virpi!
En fråga som jag faktiskt inte kan svara på.
Men jag sökte på nätet och hittade ett par artiklar som kanske kan ge dig en fingervisning om hur lång tid det tar.
En sak vet jag det är att fåglarna nu under våren är intensiva med sin parning men att det är troligen väldigt olika tid innan de lägger äggen.
Hoppas du kan få ut något av dessa länkar.
Direktsändningen från Estland är häftig och de brukar även ha svart stork, mindre skrikörn och även havsörn.
http://illvet.se/djur/parning/hur-fortplantar-faglar-sig-egentligen
http://veterinaren.nu/fragelada/besvarad/fagel/tid-mellan-parning-tills-agg-kommer
Ha det gott!
Mats på Kreativum
|
Hej
I en urgammal ask nära vårt hus har ett skatpar byggt bo. Det har varit intressant att följa deras idoga arbete under ca 4 veckor. Nu verkar det vara färdigt. De senaste 4-5 dagarna har jag vaknat mitt i natten av att det låter om dem uppe i boet under ca 20 min. Nu till frågorna:
Kan det vara parning? Kan det vara att äggen kläckts och att ungarna får mat på natten?
Eller kan det var varningsläte för t.ex. ugglor? ( jag hörde en uggla häromnatten)
PS jag tycker det är trevligt att följa skatfamiljen.
Vänligen
Ulla K
/ Ulla Krusell, 74 år från Hindås
Hej Ulla!
Vilken härlig "dramatik" och naturupplevelse så där inpå knutarna!
Det där att de håller låda mitt i natten är något jag inte hört talas om tidigare. Jag tror inte det handlar om matning av ungarna, men kanske är det någon form av predator (uggla, katt eller liknande) som finns i närheten av boet. Att det upprepar sig varje natt är lite besynnerligt (så uppfattar jag det) är lite konstigt men kanske det är kläckning som sker. Ungarna ligger i dvala och de vuxna inväntar ljuset för att då mata i den takt som det krävs för att få ungarna att växa och på sikt kunna lämna boet. Själv har vi haft skator som använder grannens hägg träd under vinterhalvåret för övernattning. Där kan det ibland braka loss och ett väldans snackande sker. I dessa fallen är det nog en kringstrykande katt som oroar dem. Fortsätt och njut av utvecklingen och förhoppningsvis att du kan glädja dig åt ett gäng nya skator framåt sommaren.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
ja precis, jag ska skriva en rapport om fåglars beteende när de matas av människor, finns det något mer generellt fåglarna gör. För jag har väldigt svårt att hitta fakta, när de matas.
/ Johan, 17 år från Stockholm
Hej igen Johan!
Det är en väldigt komplex frågeställning! för jag vet inte var jag ska börja med. Fåglar flyger med allt vad det innebär, försvarar sitt revir samtidigt som en del arter har vänsterprassel, en del arter spelar på en "arena" (orre, tjäder m.fl.), de ruggar sin fjäderdräkt som i sin tur är väldigt intressant med dess förmåga att just kunna bära fågeln i olika situationer, påverka en hona/hane vid parningen, hur olika arters näbbar talar om vad de har för näringsval osv. osv. som sagt det är väldigt stort område.
Du har ingen i din närhet som är ornitolog och som du kan tala med direkt om dina funderingar? Tror det skulle vara lättare att få till din uppsats. Förstår samtidigt att det är svårt att hitta. Biblioteken har oftast böcketr där du säkert hittar uppslag. Då ska det inte vara en fältbestämningsbok utan snarare en bok som berättar om beteende. Charles Darwin var ju en viktig kugge i sammanhanget.
Lycka till med ditt arbete!
Mats på Kreativum |
Vart flyger flyttfåglar och när parar dom sig?
tack i förhand
/ mats göransson, 14 år från norrköping
Hej Mats!
Vart flyger flyttfåglarna? De tär alltifrån några mil till andra sidan jordklotet. Att dom flyttar beror på tillgången på föda. Men flera arter flyttar kortare sträckor inom Sverige (häckfåglar i Sverige). Det kan vara från inlandet ut till kusten, ett ex. är kungsfiskare. Andra flyttar från norra Sverige ner till södra eller över Östersjön ner i Tyskland osv. Men de flesta insektsätarna flyttar till andra sidan Sahara i Afrika. Blåhakarna som häckar i norra Sverige flyttar till Indien. Ja exemplen är många och mycket varierande. parningen sker oftast på våren när häckningssäsongen inleds och dom har hittat sitt revir/biotop som passar och kan förse dom med tillräcklig med mat för en kull ungar.
Hoppas du är nöjd med detta och en riktigt God Jul och Gott Nytt 2013.
Mats på Kreativum |
Hur har fåglar sex???
/ Melvin, 11 år från Stockholm
Hej Melvin!
Vilka funderingar du har! Det är så att fåglar liksom säkert andra djur också så är det någon form av beteenden som gör att hanen och honan är ett par. Hos fåglarna är det livslångt hos de större fåglarna medan mindre fåglar som svartvit flugsnappare, talgoxe etc. har nya partner varje år. Detta är ett sätt att undvika att generna inte förs vidare. När det väl är dags att lägga ägg så förekommer det med en form av ceremoni där hanen oftast sjunger vackert och ihärdigt för att locka till sig en hona. När väl honan accepterat hanen så sker parningen snabbt och utan krusiduller. Så man kan säga att förspelet är mycket viktigt och att själva befruktningen går mycket snabbt.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej hej.
Jag håller på med ett skolarbete i skolan. Jag har valt att jobba med Kiwifågeln. Däremot är det väldigt svårt för mig att hitta "rätt" fakta på internet, eller så hittar jag inte 2 källor (Vilket man måste ha för att kunna få VG). Jag har just nu 15 flikar uppe men dom flesta hemsidorna har nästan "samma" fakta.
Då har jag alltså dessa frågor som jag inte hittar bra svar på:
1. Vilken naturtyp lever fågeln i?
2. Hur lever de (i grupp, enskilt osv)
3. Berätta om förökningen (parning, ruvning mm)
4. Vilka fiender har fågeln
5. Finns det mer speciella "egenskaper"
Jag skulle vara tacksam för svar =). Jag har kollat runt på dina svar om kiwifågeln på den här hemsidan redan och märkte att du skrev några länkar till en annan person som ville veta om kiwifågeln (tyvär hade jag redan dom länkarna så det hjäpte inte mycket). JAg hoppas att du vill hjälpa mig och att det inte kommer vara till för mycket besvär. Tack i förhand och ha det bra så länge
// Johanna. En tjej som hoppas hon inte frågar om för mycket. =)
/ Johanna, 12 år från Bålsta
Hej Johanna!
Det var väl en kul fågel som du valt. Skönt att du har hög nivå på dina resultat. Jag har själv aldrig fördjupat mig i kiwifågelns liv och leverne, men jag hoppas kunna få tillfälle och uppleva denna annorlunda fågel.
Svaren på dina frågor har jag hämtat från nätet och försökt forma och tolka utifrån mitt perspektiv.
1. Fuktiga skogar med undervegetation.
2. De lever ensamma, dvs. paret lever tillsammans och har sitt eget revir.
3. parningen sker som fåglar brukar göra dvs. hanen sätter sig på ryggen på honan. Sedan lägger hon ett ägg som hanen ruvar. Ägget är ganska stort och väger över 400 gr.
4. Kiwifågeln är en nattaktiv fågel och det beror på att den söker skydd av mörkret. Det innebär att deras fiende är bl.a. nattaktiva ormar och djur som använder natten som sin period för jakt. Sedan är givetvis vi människor som allt mer utnyttjar skog och mark och på det sättet tränger ut fåglar och djur så att deras miljöer blir förstörda. Så på det viset är vi människor också "fiender" även om kiwifågeln är nationalfågel i Nya Zeeland.
6. Den kan inte flyga och den lär se rätt dåligt. Det är maskar som den livnär sig på. Den har annorlunda fjäderdräkt osv.
Men kolla på länken http://sv.wikipedia.org/wiki/Kivier
Lycka till!
Mats på Kreativum
|
Hej!
Håller på med ett skolarbete om Tranor.
Och undrar när är det tranorna parar sig och häckar? Är det vid mars-april, då dom flyttar tillbaka till bl.a. Sverige efter övervintringen i bl.a. syvästra Spanien?
Och var är det tranorna lever mer än i Sverige? Är det Skandinavien, Östeuropa, östra Ryssland och norra Kina?
// Elin
/ Elin
Hej Elin!
Tranorna kommer i april till Hornborgarsjön bl.a. Men de tranor som häckar tex. här i Blekinge flyger inte dit utan direkt till sina häcklokaler. Sedan dröjer det några dagar innan bestyren börjar med parning, bobygge osv. Dom måste inleda sin äggläggning snabbt eftersom stora fåglar ruvar längre tid och det tar rätt lång tid för den unga fågeln att bli flygduglig. Sedan flyttar dom tillbaka söderut från andra halvan av augusti - oktober. Tranan finns även i Finland och bort i Ryssland och Sibirien.
Sök på trana på www.google.se så hittar du mycket mer svar.
Mats på Kreativum |
hej!
hur parar sej fåglar?
/ simon, 14 år från sandsbro
Hej Simon!
Hanen hoppar upp på ryggen på honan och så möter deras könsorgan varandra mycket snabbt och så var parningen fullbordad.
Mats på Kreativum |
Hej !
Jag och min kompis forskar om Lövsångaren.
Vi vill gärna ha dem svarade snart:
Varför heter den just Lövsångare?
Hur lång tid tar det innan lövsångaren lägger ägg efter parningen?
Blir väldigt tacksam om du svarar snabbt pga att vi har en begränsad tid tills vi måste har klart forskningen =)
Med vänliga hälsningar // Emelie & Paula
/ Paula, 12 år från Sollentuna
Hej Paula och Emelie!
Lövsångaren är en insektsätare som lever i lövskogen och blandskogen. Den bygger sitt bo nere på marken i en grästuva. Den är grön till färgen och påminner om lövens färger. Men exakt varför den heter lövsångare vet jag faktiskt inte. Vi har en art som är nära släkting som heter gransångare. Den trodde man skulle vara i enbart granar, men så är det inte utan den finns också i blandskog och ren lövskog. Det går rätt fort mellan parningen och att honan lägger sina ägg. Även här är jag litwe osäker, men skulle tippa på något dygn. Men sök på Wikipedia på www.google.se, skriv lövsångare så får ni massor av intressanta kuinskaper.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej Mats! Jag har en fråga. Hur parar sig fåglarna????????????? från stina
/ Stina johansson, 9 år från skene
Hej Stina!
Oftast är det på det viset att hanen sätter/ställer sig på ryggen på honan och sedan möter dom sina könsorgan och parningen sker. Sedan fortsätter detta tills hela kullen med ägg är lagd.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hejsan! Jag undrar hur hackspettar parar sig. Jag såg två hackspettar jaga varandra och den ina hackspetten satte sig på den andra och då blev den arg och flög till nästa träd. Var det två som parade sig eller var det två hannar som bråkade?
/ Julia, 13 år från Nyköping
Hej Julia!
Om det var två hanar som hade en sk. revirstrid är omöjligt för mig att säga. Men visst förekommer det att så sker, men det kan också ha varit en parning där hanen sätter sig på honans rygg och befruktar henne. Det går snabbt så det var kanske det som du såg hända.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hur fungerar fåglars syn och hur kan de upptäcka saker på långt håll?
svara snabbt^^
/ victoria, 12 år från hofterup
Hej åter igen Victoria!
Dett aär en ordentligt knepig fråga som tar väldigt mycket utrymme att svara på men läs här så får du ett bra svar....
Syn [redigera]
Fåglarnas syn är vanligen välutvecklad. Sjöfåglar har speciella flexibla linser, som tillåter ackommodation för att se i luft och vatten.[44] Fåglar har till skillnad från däggdjur fyra typer av tappar i ögonen, vilket medför att de förutom blått, grönt och rött också kan se ultraviolett ljus.[68] Dock ser olika grupper av fåglar olika våglängder av UV-ljuset och exempelvis ser tättingar kortare våglängder än rovfåglar. Detta i sin tur medför att många mindre fåglar som för människan ser ut att ha en färgstark fjäderdräkt, som blåmes eller sidensvans, för en rovfågel eller kråkfågel ter sig i det närmaste "osynliga" eller perfekt kamouflerade gentemot naturen runt omkring.[69] Även för parningsleken är detta av betydelse. Många fåglar har fjäderdräktsmönster i ultraviolett som är osynliga för människans öga. Vissa fåglar vars kön förefaller likadana för en människas öga åtskiljs av närvaron av fläckar på fjädrarna som reflekterar ultraviolett ljus. Blåmeshanar har en fläck på hjässan som reflekterar ultraviolett och som visas upp vid parningsleken genom att de poserar och reser sina nackfjädrar.[70] Ultraviolett ljus används också vid födosök - falkar har observerats söka efter byte genom att avläsa de UV-reflekterande urinmärken som lämnas på marken av gnagare.[71] En fågels ögonlock används inte för att blinka. Istället fuktas ögat av blinkhinnan, ett tredje ögonlock som rör sig horisontellt.[72] Blinkhinnan täcker också ögat och fungerar som en kontaktlins hos många vattenfåglar.[44] Fågelns näthinna har ett solfjäderformat blodtillförselsystem som kallas Pecten oculi.[44] De flesta fåglar kan inte röra ögonen, men det finns undantag, såsom storskarven.[73] Fåglar med ögon på huvudets sidor har ett vidsträckt synfält, medan fåglar med ögon på framsidan av huvudet, såsom ugglor, har binokulärt seende och uppfatta skärpedjup.[74]
Generellt kan man säga att ju tätare tapparna sitter i ögat desto skarpare syn. Den plats i ögat där tapparna är som mest koncentrerade är fovean. Till skillnad från de flesta däggdjur (inklusive människan) som har en fovea i varje öga, har många fåglar istället två som även innehåller en mycket hög koncentration av tappceller och som därmed ger dem en mycket detaljcentrerad syn.
Många rovfåglar kan dessutom använda fördjupningen i fovea som ett teleobjektiv till en kamera och zooma in blicken och på så vis urskilja detaljer på större avstånd
Lycka till!
Mats på Kreativum |
|