Wyrmen
Ofta ser draken ut som ett krokodilliknande djur, med lång hals och vingar. Den försvarar sig genom att spruta eld och gömmer sig inne i grottor. Men det finns en mängd varianter på draken. En av de allra äldsta är en så kallad wyrm, senare kallad "worm"=Mask. Detta ormliknande vidunder dyker upp i många sägner i Strobritannien. Det krälar fram och utandas ett gift som tar död på både växter och djur.

Ett engelskt skillingtryck
om "Lambton masken"
Den mest kända wyrmen är "Lambtonmasken" som det skrivits både sagor och ballader. I korthet går historien ut på att John Lambton, en ung adelsman, struntar i att gå till kyrkan en söndag, och sätter sig för att fiska istället. han får ingen isk, men väl en ryslig maskliknande varelse som han slänger i en brunn. Efter några år drar Lambton iväg för att strida i de heliga krigen runt Jerusalem. Men masken har klarat sig bra i brunnen och växer under Lambtons frånvaro till ett glupskt monster. hela landsbygden läggs öde och till slut börjar folket mata monstret med tunnor fyllda med mjölk och socker för att få vara ifred. När Lambton kommer hem frågar han en klok gumma hur man ska ta död på odjuret. Lösningen blir att bygga en rustning full med vassa spjutspetsar. När monstret försöker krama ihjäl Lambton tar det kål på sig självt!

Som betalning för gummans råd måste Lambton dräpa den första levande varelse han möter när han kommer hem. han tror att det ska bli hans gamla jakthund, men det är fadern som hälsar sonen välkommen hem. Den unge riddaren dödar förstås inte sin far, vilket gör att släkten Lambton än idag dras med otur och gräsliga olyckor.