Nordiska drakdödare

Sigurd Drakdödaren
 
I Europa är Sigurd, också kallad Sigfried, troligen en av de äldsta drakdödarna. Man hittar hans saga i både nordisk mytologi och de germanska sagorna från Tyskland. I korthet uppfostras Sigurd av den dvärglike smeden Regin och växer upp till en stark och modig yngling. Sigurd hetsas av Regin att dräpa draken Fafner, som vaktar en stor guldskatt. Vad Sigurd inte vet är att Fafner är Regins bror, och att hans fosterfar egentligen vill döda Sigurd så att han själv kommer åt den magiska niebelungens ring. Sigurd smakar drakblod och lär sig då förstå fåglarnas kvitter, som varnar honom för Regins planer. det bli istället Sigurd som dödar Regin och tar ringen. Dessvärre visar sig ringen innehålla dålig magi, som ställer till det för Sigurd.

Läs hela sagan om Sigurd drakdödaren på vikinga-ämnet »

Beowulf
Den götiske kämpen Beowulf blev i sin ungdom berömd för att ha dödat det människoätande trollet Grendel. När han blivit gammal och utsett till götarnas hövding hörde han talas om en skatt i ett stenröse som vaktades av en drake. I kampen mot monstret for Beowulf illa och först med hjälp av sin släkting Wiglav lyckades han dräpa draken. Men Beowulf själv var dödligt sårad och fick aldrig någon nytta av guldet.

Läs hela sagan om Beowulf på vikinga-ämnet »

Darrande Hött
Alla drakdödare var inte hjältar från början. En av dem, Hött, var faktiskt en riktig fegis tills han stod öga mot öga med en drake.

Läs hela sagan om Darrande Hött på vikinga-ämnet »