Kullarnas folk
De flesta av Tuatha De Danann försvann in under Irlands grönskande kullar när människorna började bre ut sig. I dessa underjordiska riken byggde de skinande hallar där de gömde sina största skatter och hemligheter. Dessa kullarnas folk gjorde sig kända under namnet Daoine Sidhe, men kallades av människorna för "älvor" rätt och slätt. De en gång så högresta Tuatha De Danann krympte i storlek och var så småningom inte högre än ett tioårigt barn. Men deras stolthet och magiska makt avtog inte. Mäktigast av alla Daoine Sidhes var kungen, Finvarra, också kallad älvornas kung ibland. Finvarra fann stort nöje i att utmana människor på dueller i vapenlek, gissningstävlingar eller schack. Den lille kungen var oslagbar i alla områden och insatserna var höga. Vanligtvis förlorade de utmanade människorna allt de ägde och hade.

Finvarras favoritsysselsättning var att röva bort vackra kvinnor. Hans egen drottning, Oonagh, var annars den skönaste kvinnan i världen. En gång fick han emellertid ge med sig. Finvarra hade lagt vantarna på den söta Ethna, men hennes blivande make kom rusande efter med en spade och började gräva upp den kulle som Finvarra hade sin kungasal under. Brudgummen hotade släppa in solljuset i Daoine Sidhes hallar, vilket genast skulle bryta deras magi. Finvarra släppte motvilligt ifrån sig Ethna.

Daoine Sidhe utövar gärna en sorts sport kallad "hurling", liksom många andra irländare. Hurling liknar hockey, fast spelas på en gräsplan. Bollen kan slås längs marken med klubban eller slås genom luften. Man kan också lyfta bollen på klubban och springa med den. Älvfolket måste av någon anledning ha med en människa på sitt lag under en hurlingmatch. Vid ett spel mellan älvorna från Munster och älvorna från Connaught urartade spelet till ett jättelikt slagsmål. Connaught-älvorna fick så småningom övertaget, varpå laget från Munster förvandlade sig till en svärm stora skalbaggar som började äta upp allt grönt i trakten. En flock duvor dök plötsligt upp ur ett hål i marken och satte i sig de feta skalbaggarna. Därmed var det slut med Daoine Sidhe från Munster för all framtid.