Sök på: Hela Webben Svenska sidor Utländska sidor

Resultat vid sökning: 1 träff (0,19 sekunder)

Hjälp oss! Snälla...

Vi vet att vi inte skulle ha smugit ombord. Men det såg så spännande ut. Skeppet låg klart i vår vik. Alla talade om den långa färd som många av männen skulle göra. Det var Sigrid som fick idén. Hon brukar få tokiga idéer. Men det var hennes bror Björn som kom på att vi skulle simma ut till båten med stöd av en stor gren. Vi lyckades komma upp på båten. Den var fullastad. Massor av spännande saker fanns där.

Innan vi hann lämna båten kom vikingarna ombord. Vi blev rädda och gömde oss i en hög med skinn. De luktade förfärligt. Båten gungade lite grand. Det var svårt att hålla sig vaken. Vi somnade. Min syster Ylva vaknade först och lyckades se sig omkring utan att bli upptäckt. Hon väckte mig och berättade att vi var långt från land. Då vågade vi inget annat än att ligga kvar i vårt gömställe. Snart blev vi så törstiga och hungriga att vi var tvungna att komma fram och be om vatten och mat. Vikingarna blev nästan galna av ilska. De flesta ville nog gärna slänga oss i havet, men hövdingen bestämde att vi skulle säljas när de kom fram till sitt mål. Vi fick mat och vatten, men vi var fångar ombord på båten i flera veckor.

När männen till slut tog oss i land befann vi oss på en plats som var otroligt varm. Vi hade aldrig sett så många hus och människor på ett och samma ställe tidigare. Alla hade konstiga kläder och vi förstod inte vad någon sa. En rik man köpte oss alla fyra. Han är nog snäll, men han blir arg när vi inte förstår vad han vill. Vi har bott i hans hus i flera veckor nu och kan fortfarande inte förstå vad någon här säger. Värmen är också väldigt svår att vänja sig vid, även om vi har fått kläder som passar bättre här. Maten är god, men annorlunda. Vi längtar hem.

Det är inte svårt att smita från huset, men vad gör vi sedan? Vi har inget som vi kan byta mot mat och kläder för resan. Vi har inget skepp att segla hem med. Vi vet inte ens var vi är och inte vägen hem. Bara ni kan rädda oss.

Så här gör ni:

 • Bygg modeller av några vikingabåtar.
  Då kan vi välja en typ av båt som passar för hemresan.
 • Rita en karta med vikingarnas färdvägar.
  Vi måste befinna oss längs någon av dessa vägar.
 • Bygg en modell av vår hemby.
  Den hjälper oss att hitta rätt när vi närmar oss hemmet.
 • Tillverka kläder och utrustning för resan.
  Vi vill vara varma och säkra. Och gärna vackra.
  Klassens namn:

  När ni är klara med detta meddelar ni oss genom att bocka för de uppgifter ni klarat av och sedan klickar på knappen ovan.

  Varje sak ni har gjort för oss har också ett värde i bärnsten eller skinn. Detta kan vi handla med under vår hemresa. Då kan vi rymma från vår ägare och veta att vi kan ta oss hem tryggt och säkert.

  Snälla ni - RÄDDA OSS!

  / Sigrid, Björn, Ylva och Ulf