Tidsåldrar, Paleocen

"Gammalt nutida liv"   ·   65 - 54 miljoner år sedan

För muspekaren över orden så får du veta mer!

På trädstammen   |   I vattnet   |   Mellan träden   |   I luften   |   På trädet i bakgrunden

Det är under den här perioden som däggdjuren tar över planeten. De tidiga äggläggande kloakdjuren trängs undan av placentadjuren, som har moderkaka och föder levande ungar.

Till en början var de flesta däggdjur små och alla växtätare eller allätare. Vissa fåglar hade utvecklats till riktiga monster och var lika höga som en vuxen människa, eller ännu större. De kunde inte flyga, utan jagade sina byten springande som rovdinosaurierna gjort några miljoner år tidigare. Fåglarna var de mäktigaste djuren på planeten under en lång tid.

De första hovdjuren, Condylartherna, dök upp under Paleocen. De var alla uddatåiga växtätare, men ur dessa utvecklades de köttätande Creodonterna. De gav senare upphov till andra rovdjur.

Några växtätare som Amblypoderna växte sig så stora att inga rovdjur rörde dem. Dessa kolosser levde i sumpmarker och betade sega vattenväxter. I träden och i buskagen kilade gnagare och de första släktingarna till aporna. Sydamerika är helt avskuren av haven från resten av världen, och utvecklar djurarter som är helt unika.

Större delen av jorden har tropiskt klimat. I till exempel Tyskland växer lummiga skogar med palmer och trädormbunkar.